Taas uusi euromyytti: Grexit muka riskitön

Julkaistu:

Analyysi
Kuka enää ottaa todesta europäättäjiä, jotka hokevat vuoron perään euron peruuttamattomuutta ja sitä, että Kreikan euroerosta ei olisi edes haittaa, sen kuin eroavat? Ikuiseen euroon saati riskittömään Grexitiin eivät usko ainakaan finanssimarkkinat – eivätkä Yhdysvallat.
Ainakaan Yhdysvaltain talouspäättäjät tai finanssimarkkinoiden analyysitalot eivät ota todesta europäättäjien väsymättä toistamia virallisia totuuksia euron peruuttamattomuudesta ja Kreikan eron riskittömyydestä.

Ja kukapa ottaisi? Hokemat kun sattuvat olemaan harvinaisen höttöisiä myyttejä – jotka ovat vieläpä keskenään jyrkästi ristiriitaisia. Jos edes yksi myytti pitäisi kutinsa, olisi muilta pohja pois.

Näitä höttöisiä mutta ilmeisesti poliittisesti välttämättömiä ja tarkoituksenmukaisia myyttejä ovat näkyvimmin tuoneet julki euroalueen keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi ja Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble, kaksi vaikutusvaltaisimpiin kuuluvaa europäättäjää.

EKP:n Draghi on viime viikkojen kuluessa useita kertoja torjunut epäilyjä Kreikan euroerosta toistamalla virallista totuutta euron peruuttamattomuudesta.

Melkein yhtä monta kertaa samojen viime viikkojen kuluessa Saksan Schäuble on kiristänyt Kreikan kanssa meneillään olevien tukineuvottelujen tunnelmaa vähättelemällä Kreikan mahdollisesta euroerosta koituvia haittoja ja riskejä.

Tällaisia totuuksia on mahdoton ottaa samaan aikaan todesta vaikka kuinka haluaisi, sillä tällaisten viestien keskeinen sisältö on jyrkästi ristiriitaista eikä voi näin ollen pitää paikkaansa.

Eipä ihme, että tällaisia julkilausumia eivät ota todesta kuin toiset europäättäjät. Ainakaan niihin eivät usko finanssimarkkinoiden toimijat – eivätkä esimerkiksi Yhdysvaltain talouspäättäjät.

Näitä euromyyttejä syytäkin epäillä

Ehkä julkilausumia euron peruuttamattomuudesta ja Kreikan euroeron riskittömyydestä ei ole tarkoituskaan tulkita aivan kirjaimellisesti tai ainakaan rinta rinnan toisiinsa vertaillen. Mutta tuskin pääjohtaja Draghi tai ministeri Schäuble ovat julistuksiaan vitseiksikään tarkoittaneet.

Tosikon on joka tapauksessa pakko panna merkille, että euron peruuttamaton perusolemus ja edes yhden pienen ja ongelmallisen Kreikan riskitön – tai sen puoleen muunkaanlainen – eromahdollisuus eivät voi oletuksina olla samaan aikaan totta.

Jos euro olisi peruuttamaton niin kuin Draghi yhä väittää, siitä seuraisi, että edes Kreikka ei voisi erota eurosta. Ero olisi toisin sanoen mahdoton siitä riippumatta, olisiko tuosta mahdottomasta erosta koitunut riskejä vai ei. Schäublen totuus olisikin myytti.

Jos taas Kreikka saakin mennä menojaan jos on mennäkseen, kun "Grexitistä" ei edes koituisi vahinkoa eurolle tai muille euromaille niin kuin Schäuble vakuuttaa, se tarkoittaisi, että euro ei olisikaan peruuttamaton. Draghin totuus olisikin myytti.

Näiden kahden ristiriitaisen virallisen totuuden jyrkkä ristiriita tarkoittaa johdonmukaisesti vain sitä, että jompikumpi on myytti eivätkä ne voi molemmat olla samaan aikaan totta.

Finanssimarkkinat ja hiljalleen eurokriisin pitkittymiseen väsyneet ja kriisin uuden kärjistymisen riskeihin havahtuneet Yhdysvaltain talouspäättäjät näyttävät varmuuden vuoksi epäilevän kummankin euromyytin todenperäisyyttä.

Ja on syytäkin epäillä, sillä:

Kreikan tai minkä tahansa muunkin euromaan eroaminen ja paluu kansalliseen valuuttaan on tutkitusti mahdollinen irtiotto, jota eivät sen enempää kansainvälinen oikeus kuin edes Euroopan unionin (EU) sopimukset voi estää. Sen osoittivat EKP:n omatkin tutkimukset jo vuonna 2009.

Euroalueen velkakirjamarkkinat eivät kerro tällä haavaa mitään Grexit-riskeistä, sillä ne hinnoittelevat Kreikan ulkopuolella pelkästään EKP:n valtionlainaostojen vaikutuksia mutta sulkevat silmänsä esimerkiksi Grexit-riskeiltä.

EKP on painanut riskit pinnan alle pois näkyvistä, mutta sillä ei ole keinoja hävittää riskejä.

Yhdysvallat varoittaa Grexit-riskeistä

Yhdysvaltain talouspäättäjät ovat puolestaan tuoneet huoliaan Grexit-riskeistä julki entistä avoimemmin ja huolestuneemmin äänenpainoin. Samalla he ovat entistä avoimemmin myös epäilleet Saksan Schäublen riskittömän Grexitin myyttiä.

Esimerkiksi presidentti Barack Obaman talouspoliittisten neuvonantajien puheenjohtaja Jason Furman on tällä viikolla varoittanut, että "Grexit ei olisi pahasta vain Kreikan taloudelle vaan se tietäisi erittäin suurta riskiä koko maailman taloudelle".

Varoituksesta kertoi talouslehti Financial Times, jonka mukaan yhdysvaltalaispäättäjät ovat Kreikan kriisin uudesta kärjistymisestä yksityisesti vielä vakavammin huolissaan kuin Furmanin julki lausumasta varoituksesta voi päätellä.

Keskeinen syy huoleen on Kreikan euroeron vaikutuksiin ja seurauksiin liittyvä erittäin suuri epävarmuus. Ero merkitsisi koko "eurooppalaisen projektin" luonteen kertakaikkista muutosta ja europäättäjille poliittista takaiskua vailla vertaa.

Myytti euron peruuttamattomuudesta olisi peruuttamattomasti mennyttä, mikä väistämättä toisi viimeistään seuraavassa kriisissä kasvavan epävarmuuden muidenkaan euromaiden mukana pysymisestä. Kun seuraava heikko maa joutuisi vuorostaan vahvempien euromaiden silmätikuksi, mikä estäisi niitäkään vuorostaan eroamasta?

Tällaisia päätelmiä on taas alkanut ilmaantua finanssimarkkinoilla toimivien analyysiyhtiöiden ja suurpankkien analyysiraportteihin. Ne eivät usko Saksan Schäublen vakuutteluja Grexitin riskittömyydestä, vaan katsovat esimerkiksi korkomarkkinoiden levollisuuden merkiksi EKP:n tukiostojen vaikutuksista eikä suinkaan Grexitin tai muidenkaan välikohtausten riskittömyydestä.

Financial Times rinnastaa Kreikan euroeron riskejä vähätteleviä lausuntoja finanssiriskien vähättelyyn vain vähän ennen investointipankki Lehman Brothersin kaatumista.

Lehmanin piti olla liian suuri kaatumaan, joten sen kaatuminen vei silmän räpäyksessä markkinoiden luottamuksen kaikkiin muihinkin pankkeihin. Samalla tavoin Grexit voi viedä luottamuksen euron pysyvyyteen.

Euro ollut jo kerran lähellä revetä

Harva finanssimarkkinoiden toimija pitää Kreikka-riskejä tällä haavaa yhtä suurina kuin kriisin toistaiseksi kiperimpinä hetkinä vuoden 2012 puolivälissä. Silloin pääomaa pakeni päätä pahkaa ja valtionlainojen markkinakorot kohosivat kohti kattoa Espanjaa ja Italiaa myöten.

Jopa EKP ja EU-komissio pelkäsivät tuolloin tosissaan euron hajoamista, vaikka toki julkisesti tulkitsivat moiset pelot tuolloin perusteettomiksi tuomiopäivän profetioiksi.

Oman pelkonsa vakavuuden EKP osoitti vuoden 2012 loppukesästä esittämällä historiallisen ja käänteen tekevän lupauksensa tehdä "kaikki tarvittava" euron pelastamiseksi. Lupauksen esitti pääjohtaja Draghi, ja myöhemmin sen vahvisti EKP:n neuvosto pukemalla lupauksen tarvittaessa rajoittamattomien valtionlainaostojen tukiohjelmaksi.

Lupaus meni markkinatoimijoihin niin tehokkaasti täydestä, että pääomavirta kääntyi takaisin kohti kriisimaita ja korot kääntyivät jyrkkään laskuun. Lupaus esti euroa repeämästä liitoksistaan, mutta samalla EKP tuli tunnustaneeksi euron rakenteellisen heikkouden – ja sen, että euro ei välttämättä olekaan peruuttamaton rakennelma.

Tuon lupauksen voimasta jopa Kreikan valtion velkakirjamarkkinat alkoivat rauhoittua ja korot laskea, vaikka Kreikan kansantalouden ja julkisen talouden ahdinko on sen jälkeenkin pääosin jatkanut pahenemistaan.

Viime vuoden lopussa Kreikan korot kääntyivät taas nousuun, kun ennenaikaisilla vaaleilla valtaan noussut uusi hallitus joutui alusta asti vastahankaan muiden euromaiden, EKP:n ja EU-komission kanssa talouspolitiikan linjauksista.

Tukiluottojen viime miljardit ovat siitä asti olleet jäissä, ja nyt Kreikan valtio taiteilee alituisen kassakriisin partaalla. Samaan aikaan yksityistä pääomaa pakenee taas maasta miljardien eurojen viikkovauhtia.

Viimeksi Kreikan ja muiden euromaiden valtiovarainministerit väänsivät tuloksetta kättä kriisimaan talouspoliittisista toimista tai toimettomuudesta perjantaina Latvian Riiassa. Sopua ei syntynyt, joten Grexit-riski kasvoi eikä supistunut.

Kreikan valtio selvinnee muutaman lähiviikon maksuvelvoitteistaan, mutta kesä- ja heinäkuun suuret lainojen kuoletukset EKP:lle voivat kaataa valtion maksukyvyttömyyteen. Sen jälkeen voi alkaa kenttäkoe kahden euromyytin uskottavuudesta: onko euro peruuttamaton, ja jos ei olekaan, onko Grexit riskitön?

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saitko verottajalta tällaisen kirjeen? Tuhansien suomalaisten veronpalautus siirtyi

  2. 2

   Lapsiperhe uskoi tehneensä hyvät kaupat, olihan talon tehnyt rakennus­insinööri itselleen – karmea totuus paljastui alapohjasta

  3. 3

   Bruce Oreckin suurhanke alkaa muodostua – Kaurismäkien ravintolat ja elokuvateatteri ovat vasta alkua

  4. 4

   Taksiliitto haluaa taksamittarit takaisin – suorat sanat uudistuksesta: ”Kuluttaja on suurin häviäjä”

  5. 5

   Lähtölaukaus mansikkasesongille: näin paljon maksaa litra Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa

  6. 6

   EKP:n Draghin elvytyspuheet sytyttivät sanasodan Trumpin kanssa

  7. 7

   Simon ihastui Tiinaan appelsiinifarmilla – nyt hän on pyörittänyt yritystään Lapissa jo 24 vuotta: ”Otin ison riskin”

  8. 8

   Kiinteistökuningatar Kaisa Liskin firma liittyi Remax-ketjuun – yritys potenut viime aikoina vaikeuksia

  9. 9

   Legendaarinen helsinkiläis­ravintola Corona löysi uuden kodin: Aki Kaurismäki ja Bruce Oreck yhteistyöhön – ”Olen siitä ylpeä ja iloinen”

  10. 10

   Suomen pitkä korko nollan tuntumassa – öljyn hinnanlasku vauhdittaa korkoluisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Saitko verottajalta tällaisen kirjeen? Tuhansien suomalaisten veronpalautus siirtyi

  2. 2

   Lapsiperhe uskoi tehneensä hyvät kaupat, olihan talon tehnyt rakennus­insinööri itselleen – karmea totuus paljastui alapohjasta

  3. 3

   Legendaarinen helsinkiläis­ravintola Corona löysi uuden kodin: Aki Kaurismäki ja Bruce Oreck yhteistyöhön – ”Olen siitä ylpeä ja iloinen”

  4. 4

   Lähtölaukaus mansikkasesongille: näin paljon maksaa litra Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa

  5. 5

   Taksiliitto haluaa taksamittarit takaisin – suorat sanat uudistuksesta: ”Kuluttaja on suurin häviäjä”

  6. 6

   Uusi tutkimus kumoaa väitteet Nokian epäonnistumisen syistä – ei johtunut johtajien käytöksestä

  7. 7

   Hittijuoma loppui hyllyiltä Suomessa – S-ryhmän päällikkö harmittelee yhtä asiaa

  8. 8

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät – Pohjoismaihin syntyy kolmen miljardin euron digijättiläinen

  9. 9

   LM ja HS: Ex-työministeri Jari Lindström ilmoittautui työttömäksi – TE-toimiston työntekijä hiljeni langan päässä

  10. 10

   Bruce Oreckin suurhanke alkaa muodostua – Kaurismäkien ravintolat ja elokuvateatteri ovat vasta alkua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan uusi ohjeistus karu isku monelle – ”Merkitsee näille ihmisille, että he menettävät kämppänsä”

  2. 2

   Saitko verottajalta tällaisen kirjeen? Tuhansien suomalaisten veronpalautus siirtyi

  3. 3

   Kerrostalon putkiremontin hinta tuplaantui, osasyy peräisin sota-ajalta – ”Kaikki ovat ihan kauhuissaan”

  4. 4

   Nainen myi omakoti­talonsa – 10 vuotta myöhemmin ex-avo­mies tempaisi väitteen tuuli­kaapista ja vaati paljon rahaa

  5. 5

   Ritva ehti maksaa asunnostaan yli 100 000 euroa ennen kuin rakennusfirma meni nurin – tajusi hälytysmerkin liian myöhään

  6. 6

   Hittijuoma loppui hyllyiltä Suomessa – S-ryhmän päällikkö harmittelee yhtä asiaa

  7. 7

   LM ja HS: Ex-työministeri Jari Lindström ilmoittautui työttömäksi – TE-toimiston työntekijä hiljeni langan päässä

  8. 8

   Lapsiperhe uskoi tehneensä hyvät kaupat, olihan talon tehnyt rakennus­insinööri itselleen – karmea totuus paljastui alapohjasta

  9. 9

   Posti muuttaa pakettien toimituksia koko Suomessa

  10. 10

   Tässäkö on syy siihen, että viisi­kymppisten on vaikea työllistyä? ”Työnantajat ottavat sen huomioon”

  11. Näytä lisää