Vaaliporkkanat sijoittajille: Viron mallia ja verohelpotuksia - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Osakesäästäjät: Puolueet lupaavat paljon, mutta tekevät vähän

Osakesäästäjistä muistutetaan, että helpotuksia piensijoittajille on luvattu ennenkin, mutta tuloksetta.

15.4.2015 15:38 | Päivitetty 15.4.2015 21:57

Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtajan Timo Rothoviuksen mukaan keskustan ja kokoomuksen vaaliohjelmista löytyy piensijoittajia ilahduttavia linjauksia.

Esimerkiksi keskusta lupaa vaaliohjelmassaan vapauttaa pörssiyhtiöistä saatavat pienet osinkotulot veroista, mikä puolueen mukaan kannustaisi osakesäästämiseen ja antaisi tavalliselle palkansaajalle porkkanan sijoittamiselle.

Keskusta laskee osinkoverojen vapauttamisen 1000 euroon saakka kustannusvaikutukseksi 59 miljoonaa euroa.

Luottoa ehdotusten toteutumiseen ei Rothoviukselta paljoakaan löydy.

– Aiemmin on luvattu ihan samaa. Vanhasen hallitusohjelmaan oli kirjattu, että vero poistuu, vaan eipä poistunut, Rothovius muistelee entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk) hallitusta.

– Myöhemmin hän on katunut päätöstään, Rothovius lisää.

Kokoomus siirtyisi Viron malliin

Sekä kokoomus että keskusta lupailevat, että Suomessakin voitaisiin pikku hiljaa siirtyä Viron malliin, mikä Rothoviuksen mukaan vaikuttaa hyvältä ratkaisulta hieman muutettuna.

Virossa yritysten voittoja ei veroteta lainkaan, vaan ainoastaan yrityksestä ulos maksettavia osinkoja. Suomessa maksetaan Viroon verrattuna näin ollen kaksinkertaista veroa: yhteisöverotus pienentää osakkaille jaettavaa osinkoa, jota verotetaan vielä toiseen kertaan osinkoverotuksella.

– Suomessa tuskin menee läpi nollavero (yhtiövero), vaan verokanta pitäisi olla korkeampi, esimerkiksi 15 prosenttia niille varoille, jotka jätetään yritykseen ja 30 prosenttia niille, jotka jaetaan ulos yhdistettynä siihen, että sen jälkeen osingoista ei saaja enää erikseen maksa veroa, Rothovius täsmentää.

Rothovius muistuttaa hallituksen jatkuvasti tiukentaneen piensijoittajien verotusta. Pääomaverotusta muutettiin vuoden alusta niin, että entistä pienemmästä pääomatulosta maksetaan entistä korkeampaa veroa. Kun aiemmin alle 40 000 euroa pääomatuloja vuodessa tienaavaa verotettiin 30 prosentin veroprosentilla, vuoden alusta alkaen 30 000 euroa tai enemmän tienaava maksaa veroa 33 prosenttia.

– Tällä hetkellähän tilanne on se, että jotkut maksavat suurta osinkoveroa ja moni ei maksa sitä lainkaan, Rothovius ihmettelee.

– Nykyinen hallitus on koko ajan nostanut tätä veroa. Ne, jotka vielä maksavat veroa, heidän verotustaan koko ajan kiristetään, mutta suuri osa pääsee kuin koira veräjästä. Olen keskustellut tästä epäoikeudenmukaisuudesta kansanedustajienkin kanssa. Ja vaikka he tämän myöntävät, ei siihen ole saatu muutosta, hän sanoo.

"Osinkoveroista pääsee eroonkin"

Rothovius muistuttaa, että jos perustat firman vaikkapa Luxemburgiin tai teet kapitalisaatiosopimuksen, sen jälkeen ei tarvitse osinkoveroja enää maksaa.

– Niin helposti niistä pääsee eroon, hän huomauttaa.

– Puolueet yrittävät lupailla hirveästi, mutta sitten kun ne pääsevät hallitukseen, homma muuttuu. Tämä on niin monta kertaa nähty. Mitä vaalien alla luvataan ja mitä pistetään hallitusohjelmaan, näitä ei kuitenkaan toteuteta, vaan niillä käydään ainoastaan kauppaa, Rothovius harmittelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?