Analyytikko Lundmarkista: "Hiukan yllättävä veto" - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Analyytikko Lundmarkista: "Hiukan yllättävä veto"

Fortumin uusi toimitusjohtaja on kansainvälisen liiketoiminnan osaaja, arvioi tutkimusyhtiö Inderesin analyytikko. Eräs asia teki valinnasta silti yllättävän.

2.4.2015 13:55 | Päivitetty 2.4.2015 13:34

Energiayhtiö Fortum kertoi tänään, että nostolaitevalmistaja Konecranesin toimitusjohtaja Pekka Lundmark aloittaa energiayhtiön johdossa ensi syyskuun alussa.

– Oli hiukan yllättävä veto, että Fortum valitsee toimitusjohtajan täysin toiselta toimialalta ja vielä yhtiön ulkopuolelta, Inderesin analyytikko Antti Viljakainen sanoo Taloussanomille.

Hänen mukaansa olisi ollut vähemmän yllättävää, jos uudella johtajalla olisi ollut kokemusta energia-alalta ja mahdollisesti Venäjältä.

– Fortumin johtoryhmässä ja hallituksessa on erittäin vahva energia-alan kokemus. En sinällään näe ongelmana, että toimitusjohtaja tulee toiselta teollisuudenalalta, Viljakainen toteaa.

Fortum panostanut vahvasti Venäjään

Fortum kertoi joulukuussa, että se suunnittelee yritysjärjestelyä, jossa se saa haltuunsa enemmistön venäläisen TGC-1:n vesivoimaloista. Samaan aikaan Fortum kertoi lähtevänsä mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen 250 miljoonalla eurolla, jos vesivoimajärjestely toteutuu.

Tammikuussa energiayhtiö kertoi, että sen silloinen toimitusjohtaja Tapio Kuula jää työkyvyttömyyseläkkeelle helmikuun alusta. Viljakainen arvioi tuolloin, että Kuulan Venäjä-osaamiselle olisi ollut käyttöä pidempäänkin.

– En pitäisi Lundmarkia Venäjä-osaajana profiloituneena johtajana, Viljakainen sanoo.

Hän ei usko, että Fortum jatkaa vahvaa laajentumista Venäjällä sen jälkeen, kun Fennovoima-järjestely vesivoimakauppoineen saadaan päätökseen.

– Uskon, että sen jälkeen he keskittyvät kehittämään sitä liiketoimintaa, joka heillä siellä on.

Toiminta Venäjällä nostaa Fortumin riskiprofiilia. Maan talouden ennakoidaan supistuvan tänä vuonna, eikä Venäjän nykyinen poliittinen tilanne ole helposti ennakoitavissa.

– Fortumin perspektiivissä investointeja tehdään pitkällä tähtäimellä. Venäjällä tulee kriisejä olemaan tulevaisuudessakin, ja Fortum on sen kyllä ottanut huomioon, Viljakainen sanoo.

Painotus todennäköisesti lähialueissa

Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf sanoi yhtiön tiedotteessa tänään, että merkittävä osa Fortumin lähivuosien kasvusta syntynee uudelleenjärjestelyprosessien ja yrityskauppojen kautta.

Yhtiö sai maaliskuussa päätökseen sähkönsiirtoliiketoimintansa myynnin Ruotsissa 6,6 miljardilla eurolla. Fortum kertoi tuolloin käyttävänsä varat investointeihin.

Inderesin analyytikko ennakoi, että esimerkiksi Itä-Euroopassa voisi olla Fortumia kiinnostavia investointikohteita.

– Jos pannaan Fortumin nykyiset alueet kartalle, niin siellä on Suomi, Ruotsi, Venäjä, Baltia ja Puola. Siitä jos lähtee reunaa levittämään, niin Itä-Eurooppa tulee ensimmäisenä vastaan, hän sanoo.

Pidemmällä tähtäimellä myös esimerkiksi Intia voi olla energiayhtiön kiikarissa.

– Se tulee sitten ajan kanssa ja pienemmin askelin, Viljakainen sanoo.

Jalansijaa yhtiöllä toki Intiassa jo on, sillä se hankki vuonna 2013 viiden megawatin aurinkovoimalaitoksen Luoteis-Intiasta. Alkuvuoden aikana yhtiön oli määrä kasvattaa tuotantoaan toisen voimalan avulla yhteensä 15 megawattiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?