Saksan kanssa yhtä mieltä – tasapainosta viis

Julkaistu:

Analyysi
Saksan liittokansleri Angela Merkel muistutti viikonloppuna Helsingissä, että Suomella ja Saksalla on euroalueen kriisissä yhteinen linja. Niin onkin: kumpikin penää talouteen tasapainoa mutta kehuu silti suurinta tasapainohäirikköä mallimaaksi. Tasapainosta ja muista viis, kunhan Saksan vienti vahvistuu.
Saksan talouspoliittinen johto on liittokansleri Angela Merkelin ja valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen johdolla peräänkuuluttanut talouden määrätietoista tasapainottamista siitä asti, kun kansainvälinen finanssikriisi muuttui eurokriisiksi viitisen vuotta sitten.

Heidän tulkintojaan vain lievästi pelkistäen ongelmat kärjistyivät Kreikassa ja muissa heikoimmissa euromaissa siksi, että nämä olivat ennen kriisiä päästäneet taloutensa liian pahasti pois tasapainosta. Niinpä niiden piti ryhtyä korjaamaan tuota tasapainoa.

Talouden tasapainohäiriöillä saksalaisjohtajat tarkoittavat yleensä vaikeuksiin joutuneen maan vaihtotaseen liiallista alijäämäisyyttä ja varsinkin julkisen talouden liiallista velkaantumista. Moraalivivahtein värittyneen tulkinnan mukaan alijäämät ovat likimain syntiä.

Saman tasapainotulkinnan toinen puoli ovat joidenkin muiden maiden ylijäämät. Niitä Saksan johto ei ole moittinut, sillä euroalueen ja nyttemmin koko maailman suurin vaihtotaseen ylijäämä on Saksalla. Se onkin talouden todellinen tasapainohäirikkö.

Suomen ja Saksan johtajat ovat ilmeisen yksimielisiä siitäkin, että Saksan tai sen puoleen minkään muunkaan ylijäämäisen vaihtotaseen maan ylijäämä ei ole ongelma vaan esimerkillinen osoitus talouspolitiikan onnistumisesta. Siihen pitäisi muidenkin pyrkiä.

Paha vain, että tällainen kaikkien maiden samanaikainen pyrkiminen vientivetoiseen kasvuun ja vaihtotaseen ylijäämäisyyteen ei voi onnistua. Yrittäminen synnyttää paraikaakin kansainväliseen talouteen samanlaisia jännitteitä ja riskejä, jollaiset viimeksi laukaisivat kriisin.

Yhtä mieltä Saksan tasapainotaidoista

Siinä liittokansleri Merkel osui oikeaan, että Suomen talouspolitiikan päättäjät ovat kriisin alusta asti olleet pääpiirteissään samaa mieltä saksalaisjohtajien kanssa: talouden tasapainohäiriöt on syytä päättäväisesti oikaista, ja se on tehtävä alijäämiä pienentämällä.

Samanlaisille tulkinnoille on tullut vahvaa tukea Brysselistä ja Frankfurtista, sillä myös EU-komissio ja euroalueen keskuspankki EKP ovat vaatineet talouden epätasapainojen korjaamista saksalaismallin mukaista "talouskuria" kiristämällä.

Talouden tasapainottamista ovat tapailleet ja muiltakin euromailta peräänkuuluttaneet kaikki Suomen kriisivuosien hallitukset siitä riippumatta, ovatko avainministereiden paikoilla toimineet keskustan Matti Vanhanen ja Mari Kiviniemi, kokoomuksen Jyrki Katainen ja Alexander Stubb tai sosiaalidemokraattien Jutta Urpilainen ja Antti Rinne.

Kriisivuosien kuluessa Suomen talouspolitiikan johtajien kanta talouden tasapainovaatimuksiin on pysynyt järkähtämättä Saksan linjalla. Mutta suomalaisjohtajien suhde tasapaino-ongelmiin on muuttunut entistä läheisemmäksi ja omalla karulla tavallaan vielä läheisemmäksi kuin Saksan johtajien suhde.

Suomen talouspäättäjät toki peräänkuuluttavat edelleen Kreikkaa ja muita kriisimaita ponnistelemaan talouden tasapainottamiseksi, mutta nyt he lisäksi kantavat kasvavaa huolta Suomen talouden omistakin tasapainohäiriöistä.

Tämän kasvavan huolen ja kriisimaiden patistelun yhteinen nimittäjä on yksipuolinen keskittyminen alijäämiin ja niiden oikaisemiseen.

Tasapainohäiriön toinen puoli ovat alijäämiä vastaavat ylijäämät, mutta ylijäämät jäävät edelleen tyystin huomiotta tai ne esiintyvät jopa kannustavana esimerkkinä talouspolitiikan onnistumisesta.

Suomi ja Saksa näyttävät olevan yhtä mieltä siitäkin, että Saksan harjoittama talouspolitiikka on ollut vientivetoisine kasvumalleineen kerrassaan onnistunutta. Siitä huolimatta, että Saksa on euroalueen ja koko maailman talouden suurin tasapainohäirikkö.

Saksan vaihtotase vaikuttaa kaikkiin

Saksan vaihtotaseen ylijäämä on suurempi kuin milloinkaan. Se on suurempi kuin Kiinan ja Japanin vastaavat ylijäämät ovat yhteensä tai olivat edes ennen finanssikriisin puhkeamista. Se on suurimpia ja selkeimpiä merkkejä kansainvälisen talouden uusista tasapainohäiriöistä.

Viime vuonna Saksa tienasi tavaroiden ja palveluiden viennistä liki 220 miljardia euroa enemmän kuin se osti itse muiden maiden tuotantoa ja palveluita. Ylijäämää kertyi likimain kahdeksan prosenttia suhteessa viime vuoden kokonaistuotannon arvoon.

Jos kyse olisi Suomen kaltaisesta euroalueen pikkumaasta, ja jos moinen ylijäämä olisi syntynyt vahvasta talouskasvusta nauttivassa maailmassa ja vieläpä aidosti avoimilla markkinoilla reilusti kilpailemalla, olisi se hieno saavutus.

Mutta kyse ei ole pikkumaasta, eikä saavutus ole syntynyt vahvasta talouskasvusta nauttivassa maailmassa eikä oikeastaan aidosti ja reilusti kilpailemallakaan, joten moinen ylijäämä on ennemmin ongelma kuin ratkaisu.

Saksan kansantalous on Länsi-Euroopan suurin ja maailman neljänneksi suurin, joten sen ulkoisella tasapainolla – tai sen puutteella – on poikkeuksellisen suuri merkitys kaikille muillekin maille Suomea myöten.

Sen hirmuinen ylijäämä edellyttää, että jossakin muualla on yhtä hirmuisesti alijäämää. Niinpä kansainvälisen talouden uumenissa muhii paraikaakin tavara- ja rahavirtojen tasapainohäiriö vailla vertaa. Vaikka edellisenkin kriisin poteminen on yhä kesken.

Myös EKP heikentää tasapainoa

Talouskasvu on kautta maailman vaimeaa tai vaimenee entisestään, kun Yhdysvaltain tavallista vaisumpi elpyminen menettää voimaansa, Länsi-Eurooppa ja Japani potevat pitkittynyttä anemiaa ja useimpien muidenkin maiden talouskasvu hidastuu.

Tällaisissa oloissa Saksan valtaisa vaihtotaseen ylijäämä tarkoittaa muutoinkin niukan kasvun rohmuamista muilta mailta. Muun maailmantalouden näkökulmasta Saksa on ennemmin talousjarru kuin -veturi. Samalla Saksa kasvattaa maailmantalouden deflatorisia paineita.

Saksan kuuluminen euroalueen kirjavaan, epätasaiseen ja pääosin Saksaa tuntuvasti heikompaan maajoukkoon taas tarkoittaa käytännössä Saksalle kaiken aikaa koituvaa keinotekoista kilpailuetua.

Se voi myydä tuotantoaan ja palveluitaan ulkomaille olennaisesti heikomman valuutan avulla kuin oman kansallisen valuutan oloissa olisi mahdollista. Ja tämä etu korostuu entisestään, kun EKP urakoi painokoneet punaisina euroa nykyistäkin heikommaksi.

Aiemmin vastaavanlaisia epäsuoria valuutan heikennysurakoita ovat toteuttaneet muun muassa Yhdysvaltain, Britannian ja viimeksi Japanin keskuspankit. Mutta niiden vaihtotaseet olivat alijäämäisiä eivätkä railakkaasti ylijäämäisiä niin kuin Saksalla ja koko euroalueella.

EKP:n valtionlainaostot ja muut rahaolojen ennätysmäiset kevennystoimet elvyttävät varmimmin kansainvälisiä finanssimarkkinoita, mutta heti seuraavaksi varmimmin elvytys päätyy vahvistamaan Saksan vientiteollisuutta.

Samalla EKP vahvistaa Saksan vaihtotasetta – mutta heikentää kansainvälisen talouden tasapainoa. Niin kuin kai Suomen ja Saksan yhteisen linjan mukaan onkin paikallaan.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seinäjoen Ideapark avautui ja Elina oli ensimmäisenä jonossa: ”Toivottavasti siellä olisi Teemu Selänne”

  2. 2

   Toivo Sukari tuli avaamaan kohutun Ideaparkin – avajaishetkellä asiakkaita vain kourallinen

  3. 3

   Ministeri Paatero syytti Postia rikkureiden käytöstä lakon aikana – työnantajan edustaja puolustautuu: ”Vuokratyön esteet poistuivat jo 2015!”

  4. 4

   Asukkaille valtavat taloudelliset vahingot: Rivitalo uppoaa Pälkäneellä, kulut juoksevat vaikka rakennus on asumiskelvoton

  5. 5

   Rovion osakkeella tehtiin iso kauppa

  6. 6

   Tästä postilakossa on kyse

  7. 7

   Osa ikäihmisistä nipistää ruuasta, koska ei saa käteistä – pankit eivät vastaa hätähuutoon: ”Emme pysty olemaan joka paikassa”

  8. 8

   Nordean palveluissa laaja katko sunnuntaina – pankki testaa poikkeusoloihin varautumista

  9. 9

   Saksan pelättiin jo suistuneen taantumaan – yllätti repäisemällä talouden kasvuun

  10. 10

   Nurminen Logisticsin toimitusjohtajaksi nimitetty Tero Vauraste

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toivo Sukari tuli avaamaan kohutun Ideaparkin – avajaishetkellä asiakkaita vain kourallinen

  2. 2

   Asukkaille valtavat taloudelliset vahingot: Rivitalo uppoaa Pälkäneellä, kulut juoksevat vaikka rakennus on asumiskelvoton

  3. 3

   Ministeri Paatero syytti Postia rikkureiden käytöstä lakon aikana – työnantajan edustaja puolustautuu: ”Vuokratyön esteet poistuivat jo 2015!”

  4. 4

   Annin perheen uuden kodin seinästä löytyi outo läikkä – sitten kylmiön takaa paljastui jotain painajaismaista

  5. 5

   Postin neuvotteluissa ei ratkaisua, lakko jatkuu – Pau:n Nieminen: ”Keskustelun sävy hieman muuttui”

  6. 6

   Postin neuvottelut käynnistyivät – tunnelma jääkylmä: ”Kun toinen haluaa 40 prosentin palkanalennuksia niin sellaista sopimusta ei tule”

  7. 7

   Tästä postilakossa on kyse

  8. 8

   Seinäjoen Ideapark avautui ja Elina oli ensimmäisenä jonossa: ”Toivottavasti siellä olisi Teemu Selänne”

  9. 9

   Osa ikäihmisistä nipistää ruuasta, koska ei saa käteistä – pankit eivät vastaa hätähuutoon: ”Emme pysty olemaan joka paikassa”

  10. 10

   Valtio-omistaja syynää tänään Postin vuokra­työvoiman käyttöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Erkki tilasi lämpöpumpun, sitten alkoi farssi: tutuksi tulivat perintätoimisto, juristit, haastemies ja käräjäoikeus

  2. 2

   Maksatko aina suoraan tililtä? Asiantuntija kertoo, missä tilanteissa kannattaisi hyödyntää luottoa

  3. 3

   Annin perheen uuden kodin seinästä löytyi outo läikkä – sitten kylmiön takaa paljastui jotain painajaismaista

  4. 4

   Laskut ja korvaukset, joulukortit, paketit, lehdet – näin kuukauden postilakko vaikuttaisi arkeen

  5. 5

   Nikosta, 29, tuli parissa vuodessa miljonääri tuurilla – ”Niitä jaettiin käytännössä ilmaiseksi kaikille”

  6. 6

   ”Japanin Ikeaksi” kuvattu Muji avaa jättimyymälän Suomeen – 500 lahjakassin tekstissä piilee yllättävä Suomi-vitsi

  7. 7

   Sipilä pesee hallituksen kädet laittomiksi todetuista kikyistä – SAK:n puheenjohtaja tyrmistyi

  8. 8

   Järvenpään K-Citymarket on valittu maailman parhaaksi ruokakaupaksi – ”Teimme sen!”

  9. 9

   Toivo Sukari tuli avaamaan kohutun Ideaparkin – avajaishetkellä asiakkaita vain kourallinen

  10. 10

   PAU:lta kova väite: Tästä Postin aitaan leikatusta reiästä livahti töihin 20 vuokratyöntekijää – katso kuvat ja video

  11. Näytä lisää