Kurssinousu tökkii - onko aika hypätä pois ääliörallista? - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Nyt ollaan "ahneuden ja pelon välimaastossa"

Osakekurssit ovat kivunneet reippaasti alkuvuonna, mutta viime päivinä on otettu pientä takapakkia. Onko nyt jo koittanut paras hetki jättäytyä tien sivuun? Ei ehkä vielä, arvioivat asiantuntijat.

­

31.3.2015 6:02 | Päivitetty 30.3.2015 16:07

Puheet varallisuusarvojen liiallisesta noususta eli kansanomaisemmin kuplasta ovat viime aikoina kiihtyneet.

Osakemarkkinoilla alkuvuonna nähty nousu on ollut selvää. Se on vienyt kurssit uusille huipputasoille sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Maailman keskuspankit syytävät edelleen pääoman kiertokulkuun likviditeettia. Nollaan tai sen alle luisuneet korot ja jatkuva uuden rahan virtaus talouteen ovat vahva tuki osakkeille, arvioi esimerkiksi Nordea.

Suursijoittaja George Soros on todennut saman asian näin: kun korot ovat alhaalla, on omaisuuskuplilla hyvät olosuhteet kasvaa.

Riskin kääntöpuoli on tuotto

Kurssihissiin viimeisten joukossa noussut piensijoittaja on monesti se, joka häviää osakekuplan puhjetessa.

Jos aikoo aloittaa sijoittamisen, nyt ei ehkä ole paras hetki hankkia massiivista osakesalkkua, Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen sanoo. Toisaalta hän ei näe välitöntä kurssiromahduksen vaaraa.

– Totta on, että arvostustasot suhteessa yritysten tuloksiin ovat tällä hetkellä jossain määrin korkealla. Vastaavasti korot ovat kuitenkin nollassa ja osinkotuotot houkuttelevalla tasolla, Lahtinen sanoo Taloussanomille.

Kupla-arvioita on liikkunut jo parin vuoden ajan, mikä syö varoitusten tehoa.

– Toki osakemarkkinoilla on tapana ylireagoida molempiin suuntiin. Silloin kun on kriisi, mennään todella alas ja silloin kun mennään ylöspäin, mennään todella ylös, kun mukaan tulee koko ajan uusia ja uusia sijoittajia. Olennainen kysymys on se, milloin on oikea aika hypätä pois.

Lahtisen mukaan osakemarkkinaa ovat tukeneet erityisesti Euroopan keskuspankin (EKP) elvytystoimet.

– Vaikka raha ei tule suoraan osakemarkkinoille, on järjestelmässä enemmän sijoituskohteita etsivää rahaa. Keskuspankin tarkoitus onkin, että raha hakeutuisi korkeamman riskin kohteisiin, kuten osakkeisiin ja joukkovelkakirjoihin.

Löysää rahaa on nyt enemmän Euroopassa kuin Yhdysvalloissa, missä keskuspankin odotetaan aloittavan koronnostot kuluvana vuonna. Monet kansainväliset välittäjät ovat suositelleet viime aikoina eurooppalaisia osakkeita amerikkalaisten sijaan.

– Sijoitusraha virtaa nyt Euroopan suuntaan, mikä on tukenut kurssinousua.

"Sijoittajan pitää olla nyt hereillä"

Osakekuplan muodostumiselle on nyt "ammuttu lähtölaukaus", sijoitustalo FIM:n päästrategi Vesa Engdahl sanoo. Vielä viime vuonna arvostuksissa oltiin lähellä pitkän aikavälin keskiarvoja.

– Tänä vuonna on tehty irtiotto, kun katsotaan osakkeiden hinnoittelua suhteessa yritysten tekemiin tuloksiin.

Suomessa osakkeiden arvostustasot ovat pysyneet pitkään kohtuullisina, kun niitä katsotaan p/e -lukujen valossa. Tämä mittari kuvaa osakkeen markkinahinnan suhdetta yhtiön tuloksentekokykyyn.

Viime aikoina Suomenkin luvuissa on tultu ylöspäin. Helsingin pörssissä yleisindeksi OMXH:n keskimääräinen p/e-kerroin on nyt melkein 18, kun pitkän ajan keskiarvo on 15.

– En puhuisi vielä kuplasta. Siitä voidaan puhua, kun kertoimet ovat reippaasti päälle kahdenkymmenen. Sijoittajan pitää olla nyt hereillä. Paras turva on hajautus yhtiöihin, joiden liiketoiminta ja tase on kunnossa.

Kurssinousun lisäksi kohonneisiin p/e-lukuihin vaikuttaa yhtiöiden tuloksentekokyky. Useiden pörssiyhtiöiden kuluvan vuoden tulosennusteita on korjattu alaspäin eli osakkeista on tullut kalliimpia suhteessa yhtiön ennakoituun tulokseen.

Engdahlin mukaan keskuspankkien elvyttävä rahapolitiikka tukee toistaiseksi markkinaa, mutta lähiaikoina voi olla luvassa jopa 15 prosentin korjausliike. Sijoittajat ovat nyt "ahneuden ja pelon välimaastossa".

– Surffaamme aallonharjalla, mutta emme ole vielä karahtaneet rantahietikolle, Engdahl toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?