Brittiyhtiö ostaa Talvivaaran kaivoksen - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Brittiyhtiö ostaa Talvivaaran kaivoksen

Myös valtio on mukana yritysjärjestelyssä. Kaivokseen sijoitetaan yli 200 miljoonaa euroa.

12.3.2015 9:39 | Päivitetty 12.3.2015 10:56

Brittiläinen yritysjärjestelyihin erikoistunut sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors aikoo ostaa julkisselvityksessä olevan Talvivaara Sotkamon, joka on pörssilistatun Talvivaaran kaivostoimintaa harjoittava tytäryhtiö.

Audleyn vetämä konsortio olisi uuden kaivosyhtiön pääsijoittaja 85 prosentin omistusosuudella. Sopimus on ehdollinen. Kauppahintaa ei aiota julkistaa.

Suomen valtion perustama erityisyhtiö Terrafame on tehnyt investointisopimuksen Audleyn kanssa. Terrafame omistaisi 15 prosenttia uudesta kaivosyhtiöstä.

– Sopimusten tarkoituksena on jatkaa Talvivaaran kaivoksen toimintaa kannattavasti ja pitkäjänteisesti järjestelyn myötä perustettavan uuden kaivosyhtiön toimesta, työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa todetaan.

Audley on suursijoittaja Julian Tregerin perustama sijoitusyhtiö. Se on kuluneen kymmenen vuoden ajan keskittynyt sijoittamaan pääasiassa luonnonvara-aloilla toimiviin yrityksiin.

Audleyn John MacKenzie nimitettäisiin uuden kaivosyhtiön toimitusjohtajaksi. MacKenziellä on kokemusta kaivosteollisuudesta. Hän on vastannut aiemmin Anglo American -kaivosyhtiön kupariliiketoiminnasta.

Kauppahinnan lisäksi Audley-konsortio ja Terrafame aikovat sijoittaa Sotkamon kaivoksen toiminnan käynnistämiseen uudelleen yhteensä yli 200 miljoonaa euroa.

Järjestelyn osana Terrafame jakaa kaivokseen liittyvät aiemmat ympäristövastuuriskit Audleyn ja Terrafamen kaupallisin perustein sopimien vastuunjakoperiaatteiden mukaisesti.

Tavoitteena on, että järjestely toteutuu kesällä, mihin saakka Talvivaara Sotkamon konkurssipesä ylläpitää kaivoksen liiketoimintaa. Tätä ennen tarvitaan viranomaisluvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?