Pörssiuutiset

Pian se alkaa – kaikkien aikojen puhallus

Julkaistu:

Analyysi
EKP aloittaa pian historiallisen mittavat valtionlainaostonsa. Samalla se tekee toisenlaistakin historiaa: se kasvattaa vaivihkaisen varainsiirtonsa tavallisilta säästäjiltä velkaisille ja finanssipelureille entistäkin mittavammaksi. Suomessa tämä puhallus syö enemmän säästäjiltä kuin antaa velkaisille kotitalouksille.
Säästäjien vertauskuvallinen teurastus oli viime vuosisadan suuren taloustieteilijän, lordi John Maynard Keynesin, neuvo ratkaisuksi kotitalouksien liiallisia säästämishaluja vastaan. Neuvon mukaan taantuma talttuu, kunhan korot painetaan niin alas, että säästäjät taipuvat taas panemaan rahaa liikkeelle ja talouden rattaat alkavat taas pyöriä.

Nyt tuota Keynesin "euthanasia of the rentier" (sanatarkasti korollaeläjän armomurha) -neuvoa noudattaa suurin osa maailman keskeisistä keskuspankeista, kuten euroalueen keskuspankki EKP ja siinä sivussa kotoisampi Suomen Pankki.

Tässä kuussa EKP ja euromaiden keskuspankit ryhtyvät toteuttamaan neuvoa entistäkin päättäväisemmin, kun ne aloittavat ennennäkemättömän suurisuuntaiset valtionlainaostot ja ryhtyvät pumppaamaan rahaa korkeapaineella eurovaltioiden velkakirjamarkkinoille.

Keskuspankit ostavat eurovaltioiden velkakirjoja liikepankeilta tai näiden välityksellä muilta markkinatoimijoilta, mutta ostoihin käytettävät miljardit päätyvät käytännössä ylivelkaisten eurovaltioiden alijäämien rahoittamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiistanalaisten tukiostojen on tarkoitus panna runsaan puolentoista vuoden kuluessa liikkeelle ensi alkuun noin tuhat miljardia euroa eli miljoona miljoonaa euroa. Kyse on hervottomasta rahamäärästä. Velkakirjaostojen aikaan eurovaltioiden alijäämistä syntyvään uuteen rahoitustarpeeseen verrattuna määrä on kaksinkertainen.

EKP ja euromaiden keskuspankit loihtivat velkakirjaostoihin tarvitsemansa miljardit tyhjästä, mutta kyseessä ei silti ole ilmainen lounas. Raharuiskeiden vaikutukset ovat todellisia. Ne hyödyttävät velkaisia ja finanssipelureita – mutta niiden kustannukset on tarkoitus nylkeä säästäjiltä.

Rahapolitiikka siirtää tuloja

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi tai Suomen Pankin Erkki Liikanen tuskin tohtivat julkisesti tunnustaa valmistelevansa paraikaa historiallisen mittavaa tulojen, varallisuuden ja ostovoiman siirtoa euroalueen tavallisilta säästäjiltä eurovaltioille ja muille velallisille sekä finanssimarkkinoiden keinottelijoille.

Sen sijaan keskuspankkiirit kuvailevat toimiaan hintavakauden vaalimiseksi ja deflaation uhan torjumiseksi rahapolitiikan epätavallisin kevennyskeinoin. Keinot ovatkin epätavallisia. Ja niin ovat niiden vaikutuksetkin epätavallisia ja arvaamattomia.

Valtionlainaostojen ja muiden rahapolitiikan voimatoimien vaikutukset hintavakauteen tai talouskehitykseen ovat kuitenkin epävarmempia kuin niiden yksi keskeinen ja joltisenkin varma sivuvaikutus: Suomalaisestakin säästäjästä tulee entistäkin varmemmin velkajuhlien ja -kriisin uhrilammas.

Säästäjää saati säästöjä eivät toki uhkaa oikeat teurastajan veitset tai kirveet, vaan keskuspankkiirien muunnelma teurastajan työkaluista: nollakorot ja miinuskorot.

Keinotekoisen matala ja tarvittaessa jopa negatiivinen korkotaso on keskuspankkien määrätietoinen tavoite. Siitä huolimatta ja osittain juuri siitä syystä, että nolla- tai miinuskorko merkitsee keppiä säästäjälle ja porkkanaa velalliselle.

Keskuspankit ovat jo aiemmin painaneet ohjauskorkonsa nollan prosentin tuntumaan tai nollan alapuolelle negatiiviseksi. Sen jälkeen ne ovat jatkaneet rahapolitiikkansa keventämistä esimerkiksi arvopaperiostojen avulla.

Ei olekaan sattuma, että valtioiden ja pankkien markkinakorot ovat monin paikoin jo nollan tuntumassa tai sen alapuolella. Eikä sekään liene sattuma, että markkinatalous on pahanlaisesti epävireessä.

Niinpä sekään ei ole sattuma eikä yllätys, että säästäjä saa keppiä ja säästöpossu teurastajan veitsestä.

Enemmän säästöjä kuin velkaa

Tuhannen miljardin euron rahahyöky tekee parhaillaan euroalueen koroista selvää jälkeä, vaikka EKP vasta valmistelee valtionlainaostojaan. Korot ovat Kreikkaa lukuun ottamatta laskeneet kuukausien ajan kautta euroalueen ja voivat helposti laskea vielä lisää.

EKP ja moni EKP:n toimia julkisuudessa arvioinut talousviisas on kehunut valtionlainojen tukiostoja sillä perusteella, että korkojen lasku keventää ylivelkaisten eurovaltioiden ja muiden velallisten korkokuluja. Kehujat ovat kiitelleet sitäkin, että korkojen lasku on avittanut arvopaperimarkkinoita yhä uusiin kurssiennätyksiin.

Korkojen laskusta koituu kuitenkin jokseenkin yhtä paljon haittaa säästäjille kuin siitä koituu hyötyä velallisille ja finanssimarkkinoiden keinottelijoille. Säästäjät ovat kärsineet korkotulojen supistumisesta ja säästöjen ostovoiman kutistumisesta.

Esimerkiksi Suomessa kotitalouksilla on enemmän säästöjä kuin velkaa, joten suomalaiskotitalouksille EKP ja Suomen Pankki antavat enemmän keppiä kuin porkkanaa.

Toki moni kotitalous on Suomessakin samaan aikaan säästäjä ja velallinen, mutta yhdessä kaikki kotitaloudet ovat tukevasti säästöjen puolella. Etenkin eläkeläiskotitalouksista suuri osa on maksanut omat velkansa, ja saa nyt keskuspankilta pelkkää keppiä.

Tilastokeskuksen tuoreimpien tilastojen mukaan Suomen kotitalouksilla on vähän yli sata miljardia euroa enemmän talletusvaroja ja muita säästöjä kuin velkoja. Rahaa ja muuta rahoitusvarallisuutta on yhteensä noin 240 miljardia euroja ja erityyppisiä velkoja runsaat 130 miljardia euroa.

Näillä summilla jokainen prosenttiyksikkö pois säästäjien korkotuloista syö säästöjen tuottamista vuosittaisista tuloista melkein kaksi ja puoli miljardia euroa. Ja jos tulot laskevat enemmän kuin inflaatiovauhti hidastuu, tietää koronlasku myös säästöjen ostovoiman supistumista.

Vastaavasti jokainen prosenttiyksikkö pois velkaisten kotitalouksien velanhoitokuluista tarjoaa velkaisille alle puolentoista miljardin euron kevennyksen.

Tällaisella säästöjen ja velkojen suhteella Suomen kotitaloudet saavat EKP:lta ja Suomen Pankilta entistä tuntuvammin keppiä eivätkä porkkanaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vain murto-osa JHL:n jäsenistä on lakossa – millä perusteella lakkokohteet on valittu?

  2. 2

   Vartijoiden lakko voi ruuhkauttaa lentokenttää – tarkista tilanne, jos olet lähdössä matkalle

  3. 3

   Joka kymmenes jättää työnteon perjantaina väliin – tässä syyt

  4. 4

   JHL:n poliittinen lakko jatkuu – Myös tiistaina osalla koululaisista on eväspäivä

  5. 5

   KKV moittii apteekkialan kilpailuavauksia – reseptilääkkeiden myynti 32 %, apteekkeja sama määrä

  6. 6

   Verkkouutiset: Työmarkkina­järjestöiltä tulossa ehdotus irtisanomis­kiistaan

  7. 7

   Poliisi vahvistaa: Hermitage-yhtiöstä tullut tutkintapyyntö

  8. 8

   Vartijoiden lakko alkaa keskiviikkona – poikkeuslupia myönnetty suurlähetystöihin ja hissipäivystäjille

  9. 9

   Osa Sähköliiton jäsenistä liittyy Teollisuusliiton kolmen päivän lakkoon – koskee yli 90 yritystä

  10. 10

   Ryanairin toimitusjohtaja povaa alalle synkkää talvea: SAS tai Norwegian voi ajautua konkurssiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kymmenes jättää työnteon perjantaina väliin – tässä syyt

  2. 2

   Laura, 29, tekee neli­päiväistä työ­viikkoa: ”Down­shiftaamisesta tulee elämän­tapa­laiskottelijan leima”

  3. 3

   Talouselämän huipulla raivoaa jyrkkä riita – Laatunen syyttää uhkailusta, Kakkonen lataa: ”Sun aikasi on ihan oikeasti ohi”

  4. 4

   Verkkouutiset: Työmarkkina­järjestöiltä tulossa ehdotus irtisanomis­kiistaan

  5. 5

   Vartiointialan lakko alkaa keskiviikkona

  6. 6

   Ryanairin toimitusjohtaja povaa alalle synkkää talvea: SAS tai Norwegian voi ajautua konkurssiin

  7. 7

   Vain murto-osa JHL:n jäsenistä on lakossa – millä perusteella lakkokohteet on valittu?

  8. 8

   Osa Sähköliiton jäsenistä liittyy Teollisuusliiton kolmen päivän lakkoon – koskee yli 90 yritystä

  9. 9

   Miljonääri sai tarpeekseen lakosta: tarjoaa seinäjokelais­koululle ruokailun hotelli Sorsanpesässä

  10. 10

   Ilmarinen: Nyt on käsillä nousukauden viimeiset hetket

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri sai tarpeekseen lakosta: tarjoaa seinäjokelais­koululle ruokailun hotelli Sorsanpesässä

  2. 2

   Teollisuusliitto irtisanoo kikyn työajan pidennykset viidellä alalla

  3. 3

   Suomalaisbroileri kuohuttaa Ruotsissa: ”Kuin isku kasvoille”

  4. 4

   Lakko uhkaa jättää lapset nälkäisiksi: Sporttibaari toimittaa pizzat päiväkotiin

  5. 5

   40 000 euron velat kerännyt eläkeläinen ei saanut armoa oikeudessa – oli velkaantunut ”vastuuttomasti”

  6. 6

   Irtisanottu työntekijä sai 40 000 euron korvaukset – liitto: ”Henkilökemiat menivät ristiin”

  7. 7

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  8. 8

   Korkmanilta suorat sanat irtisanomiskiistasta HS:ssä: ”Jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä”

  9. 9

   Maanantain lakko herätti vastareaktion – yrittäjät ympäri Suomea tarjoavat apuaan

  10. 10

   JHL järjestää kahden päivän lakon irtisanomislain takia – yli 10 000 jäsentä lakkoon

  11. Näytä lisää