Luottotappiot kasvavat hieman tänä vuonna - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Luottotappiot kasvavat hieman tänä vuonna

Suuret suomalaispankit odottavat luottotappioiden yrityslainoista kasvavan tänä vuonna maltillisesti.

10.2.2015 16:51 | Päivitetty 10.2.2015 16:38

Euroopan pankkisääntelyn yhdentymisen vuoksi yritysluottoja syynätään aiempaa tarkemmin. Luottotappiot voivat kasvaa, mutta tuskin merkittävästi, pankit sanovat.

Nordeassa eurooppalaisen pankkivalvojan tarkastuksen aiheuttamat muutokset näkyivät vuoden 2014 tuloksessa. Silti merkittäviä muutoksia luottotappiovarauksiin ei euromääräisesti tehty, Nordean Suomen pk-yritysasiakkaista vastaava johtaja Sampsa Laine sanoo Taloussanomille. Syksyllä Nordea teki kymmenen miljoonan euron kollektiivivarauksen Venäjällä.

– Arviomme yritysasiakkaiden luottotappioista vuonna 2015 on, että saatamme nähdä hienoista kasvua, mutta tasot pysyvät alhaisina, Laine sanoo.

"Omistajille varaa lisätä panostuksia"

Pitkään jatkunut vaisu taloussuhdanne ei ole vielä suuremmin näkynyt pankkien luottotappioina. Monet yritykset kitkuttavat lainalyhennysten kanssa.

OP-ryhmän arvonalentumiset kasvoivat viime vuonna neljä miljoonaa euroa 88 miljoonaan euroon. Euromääräisesti kasvu oli yhtä suurta loka–joulukuussa, jolloin luottotappioita tuli 38 miljoonan euron edestä.

Nordean Suomen luottotappiot kasvoivat viime vuonna 72 miljoonaan euroon 57 miljoonasta ja Danske Bankin 17 miljoonaan euroon vuodesta 2013, jolloin tanskalaispankki sai Suomessa luottotappioperuutuksia kolmen miljoonan euron edestä.

Handelsbankenin luottotappiot supistuivat hieman 30,5 miljoonaan euroon. Luottotappioissa on mukana pankkitoiminnan kaikki arvonalentumiset, joista yritysten osuus on suuri.

– Useissa tapauksissa myös yritysten omistajilla on valmiutta lisätä omia panostuksiaan yrityksiin, mikä helpotti tilannetta kokonaisuutena vuonna 2014 ja edelleen tänä vuonna, Nordean Laine sanoo.

Lama mielessä

Eurooppalainen pankkivalvoja aloitti työnsä marraskuun alussa. Danske Bankin yritysasiakkaista vastaavan johtajan Leena Vainiomäen mukaan käytäntöjen yhtenäistäminen tarkoittaa, että osa yritysasiakkaista joutuu arvonalentumistestaukseen hieman aikaisemmassa vaiheessa kuin aiemmin.

– Muutoksen vaikutus on meillä suhteellisen pieni, ja luottotappioiden taso tästä syystä säilyy Danske Bankissa maltillisena myös tänä vuonna, Vainiomäki sanoo. Hän huomauttaa Danske Bankin toimintamallien olleen jo pankkisektorin yleisiä käytäntöjä tiukemmat, mikä näkyi myös syksyllä julkaistujen stressitestien ja tasetarkastelun tuloksissa.

OP-ryhmän talousjohtaja Harri Luhtala toteaa, että yritysten taseet ovat hyvässä kunnossa. Matala korkotaso helpottaa lainanmaksua ja 1990-luvun laman opetukset ovat vielä pankeilla ja asiakkailla mielessä, hän sanoo. OP:ssa luottotappioiden osuus kaikista sitoumuksista oli viime vuonna 0,12 prosenttia.?

Itä-Suomessa heikkenevää

Pankkien luottotappiot pysyvät luultavasti matalina. Arvonalentumiset vaihtelevat kuitenkin paljon vuosittain.

Dansken Vainiomäki korostaa vientinäkymien merkitystä. Jos vienti ei ala vetää, tilanne heikkenee joillain toimialoilla.

– Yrityskentässä voidaan selvästi havaita, että toimiala- sekä alueriippuvaisuus on suurta.

Nordean Laineen mukaan teollisuuden tilauskantojen kasvu on helpottanut tilannetta muualla kuin itäisessä Suomessa. Siellä ruplan romahdus, viennin hiipuminen ja matkailun lasku näkyvät vaikeana kehityksenä.

– Jos suhdannetilanteessa tapahtuu merkittävä muutos heikompaan, sillä voi luonnollisesti olla vaikutuksia asiakkaiden kykyyn hoitaa lainojaan, OP:n Luhtala sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?