"Kiina, konfliktit ja hintojen lasku painoivat markkinoita" - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

"Kiina, konfliktit ja hintojen lasku painoivat markkinoita"

Outotecin toimitusjohtajan mukaan useat eri tekijät painoivat yhtiön viime vuoden tulosta.

6.2.2015 10:02 | Päivitetty 6.2.2015 12:47

Selvästi heikentyneen viime vuoden tuloksen julkistaneen kaivosteknologiayhtiö Outotecin toimitusjohtaja Pertti Korhonen kertoo markkinoiden tuottaneen vastatuulta.

– Maailmantalouden jatkuva epävarmuus, geopoliittiset konfliktit, Kiinan alentuneet kasvuennusteet sekä metallien ja energian hintojen jyrkkä lasku painoivat markkinoita vuonna 2014, Korhonen summaa tilinpäätöstiedotteessa.

Toimitusjohtajan mukaan kaivos- ja metallialan yritykset pyrkivät investointi- ja käyttökustannuksiaan pienentäen maksimoimaan kassavirtansa.

– Arvioimme, että laitos- ja laiteratkaisujemme kohdemarkkinat pienenivät noin 30 prosenttia vuonna 2014.

Outotecin operatiivinen liiketulos notkahti viime vuonna 56 miljoonaan euroon edellisvuoden 163 miljoonasta eurosta. Liikevaihto supistui vertailukelpoisin valuuttakurssein 23 prosenttia.

"Uusia investointejaoli vähän"

Toiminnassa olevien tuotantolaitosten parantamiseen investoitiin jonkin verran, mutta uusia investointeja oli Korhosen mukaan vain vähän.

– Palvelujen kysyntä tasoittui, kun asiakkaat pyrkivät leikkaamaan käyttökustannuksiaan. Erilaisten ympäristö- ja vesienkäsittelyratkaisujen kysyntä jatkui hyvänä, mutta fossiilisten polttoaineiden hinnan romahdettua kestävien energiaratkaisujen kysyntä oli hyvin heikkoa, Korhonen kertoo.

Outotec sai vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta loppuvuonna useita modernisointitilauksia. Koko vuoden tilauskertymä laski noin 20 prosenttia erittäin heikon laitos- ja laitemarkkinan vuoksi.

Viime vuoden liikevaihdon supistuminen johtui vuoden alun pienestä tilauskannasta sekä laitos- ja laitekaupan heikosta tilauskertymästä. Tämän myötä myös kannattavuus jäi heikoksi, kun lisäksi muutamassa suuressa asiakasprojektissa oli toimitusongelmia.

– Säästötoimenpiteet pienensivät liiketoiminnan kiinteitä kuluja vertailukaudesta 65 miljoonaa euroa. Lisäksi kassavirta parani merkittävästi vakaantuneen käyttöpääoman tukemana. Taseemme on edelleen vahva. Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan Outotec aikookin edelleen kasvattaa palveluliiketoimintaansa ja varautuu myös uusiin yritysostoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?