Valmetilla ja Metsolla iso yrityskauppa: arvo 340 miljoonaa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Valmetilla ja Metsolla iso yrityskauppa: arvo 340 miljoonaa

Valmet ostaa Metson Prosessiautomaatiojärjestelmät -liiketoiminnan.

15.1.2015 9:35 | Päivitetty 15.1.2015 10:25

Konepajakonserni Valmet ostaa entiseltä emoltaan Metsolta yhtiön prosessiautomaatiojärjestelmät. Metso ilmoitti jo viime kesänä, että se selvittää "strategisia vaihtoehtoja" nyt myydylle liiketoiminnalle osana uutta strategiaansa.

Valmetille siirtyvä liiketoiminta tarjoaa prosessiautomaatio- ja informaatiohallintajärjestelmiä sekä niihin liittyviä sovelluksia ja palveluja sellu-, paperi-, energia- ja muulle prosessiteollisuudelle.

Metso arvioi, että se kirjaa kaupasta sen toteuduttua "merkittävän myyntivoiton".

– Prosessiautomaatiojärjestelmien yrityskaupan myötä Valmetista tulee teknologia- ja palveluyhtiö, jolla on kattava automaatiotarjooma. Yrityskauppa auttaa Valmetia lisäämään tasaisesti toteutuvan liiketoiminnan määrää ja parantamaan kannattavuutta, Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine sanoo tiedotteessa.

Pitkäaikaisella rahoituksella toteutettavan kaupan velaton arvo on 340 miljoonaa euroa. Sen arvioidaan toteutuvan huhtikuun alkuun mennessä. Tähän vaaditaan kilpailuviranomaisten hyväksyntä.

Ostettavan liiketoiminnan liikevaihto oli toissa vuonna noin 300 miljoonaa euroa. Valmetin osuus tästä on ollut noin 10 prosenttia. Työntekijämäärä on noin 1 600. Palvelutoiminta muodostaa lähes puolet liikevaihdosta.

"Tase pysyy vahvana kaupan jälkeen"

Valmetin mukaan sen tase pysyy vahvana myös yrityskaupan jälkeen. Jos yrityskauppa olisi tapahtunut jo syyskuun lopussa, olisi Valmetin arvioitu nettovelkaantuneisuusaste ollut noin 23 prosenttia ja omavaraisuusaste noin 35 prosenttia.

Paperikoneita ja erilaisia sellu- sekä energialaitteistoja valmistava Valmet irtautui Metsosta joulukuussa 2013. Valmet työllistää noin 11 000 työntekijää ja keräsi vuonna 2013 noin 2,6 miljardin euron liikevaihdon.

Metson liikevaihto oli toissa vuonna 3,8 miljardia euroa ja se työllistää noin 16 000 henkeä. Strategiansa mukaisesti yhtiö keskittyy kaivos-, öljy- ja kaasuteollisuuden sekä kivenmurskausalan asiakkaisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?