Brent-öljy rojahti jo alle 50 dollarin - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Brent-öljy rojahti jo alle 50 dollarin

Raakaöljyn Brent-laadun hinta on laskenut tänään jo alle 50 dollarin. Miten alas öljyn hinta oikein voi vajota?

7.1.2015 11:21

Öljyn hinta on nyt alhaisimmillaan sitten toukokuun 2009. Hintaa painavat useat seikat, joista tärkeimmät ovat ylitarjonta ja maailmantalouden hidastuminen.

Maailmantaloutta painaa Euroopan surkea kasvu, jota huolet Kreikan poliittisesta kriisistä synkentävät entisestään. Samaan aikaan Kiinan kasvu hidastuu. Investointipankki Citigroup arvioi, että Kiina ei riitä nostamaan kysyntää kasvuun tänä vuonna.

Japanin keskuspankin entinen öljyjohtaja Nobuyuki Nakahara huomauttaa myös, että vuodet, joina öljy maksoi yli sata dollaria barrelilta olivat epänormaaleja. Historiallisesti öljyn hinta ei ole ollut niin korkealla.

Vielä muutama kuukausi sitten arviot, joissa öljy putoaa 30 tai 20 dollariin barrelilta, olivat radikaaleja. Nyt niitä näkee yhä enemmän.

– En olisi yllättynyt, jos hinta laskee niinkin alas kuin 20 dollariin. Kyse on puhtaasti kysynnästä ja tarjonnasta, Nakahara sanoi uutistoimisto Reutersille.

Joulukuun lopussa itsenäinen analyytikko Abigail Doolittle sanoi CNBC:lle, että öljyn WTI-laatu voi laskea jopa 14 dollariin barrelilta. Hän korosti, että se ei ole hänen todennäköisin arvionsa.

Brent-öljy kävi 49,66 dollarissa barrelilta noin puoli yhdeltätoista Suomen aikaa. Sen jälkeen hinta on taas noussut hieman yli 50 dollarin. WTI-laatu, joka on Brentiä halvempaa, on käynyt alle 50 dollarissa jo aiemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?