"Runsauden vuosikymmen on ohi" - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

"Runsauden vuosikymmen on ohi"


Maailman korkein hotelli Burj Al Arab hiekkamyrskyssä.

Maailman korkein hotelli Burj Al Arab hiekkamyrskyssä.

Julkaistu: 23.12.2014 7:41

Persianlahden öljymailla on vauras, jopa pröystäilevä maine. Miten sen käy nyt, kun öljyn hinnat voivat mataa alhaalla pitkään?

Taivaisiin kohoavia torneja, harmonisia keinotekoisia saaristoja, finanssikeskuksia, lentokenttiä, satamia ja vauras kansa. Mitäpä ei öljyrahoilla saisi?

Persianlahden arabikuningaskunnat ovat jo vuosien ajan tottuneet pitämään oman kansansa tyytyväisenä öljyrahoilla. Osa valtioista on laskenut budjettinsa kolminumeroisten öljynhintojen varaan. Saudi-Arabian budjetti on tasapainossa, jos Brent-öljyn hinta on 106 dollaria barrelilta. Irakilla luku on reilu 100, Yhdistyneillä arabiemiirikunnilla noin 77 ja Iranilla 130.

Qatarin raja kulkee kuta kuinkin siinä missä öljyn hinta nyt, 60 dollarissa. Kuwaitin lukema on 54 dollaria barrelilta. Luvut ovat Wall Street Journalin kokoamia.

Nyt mahtavan vaurauden aika voi kuitenkin olla ohi, ainakin joksikin aikaa. Qatar National Bank arvioi hiljan raportissaan, että Persianlahden maat joutuvat tinkimään kunnianhimoisista rakennushankkeistaan. Poikkeus on Qatar, joka järjestää jalkapallon MM-kisat 2022.

– Alueella on ollut kymmenen vuotta yltäkylläisyyttä. Mutta nyt tämä runsauden vuosikymmen on ohi. Öljyn hinnan putoaminen haittaa toimintaa lähiaikoina, vaikka Persianlahden puskurit ovatkin kyllin vahvat varmistamaan, että kriisiä ei tule, HSBC-pankin Lähi-idän pääekonomisti Simon Williams arvioi uutistoimisto Bloombergille.

Yltäkylläisyyden loppuminen ei tarkoita romahdusta. Sen varmistavat massiiviset valuuttavarannot, joita maat ovat keränneet kalliin öljyn aikana. Nekin kuitenkin kuluvat nopeasti, ja hallitukset todennäköisesti ryhtyvät toimiin jo paljon ennen niiden loppumista, konsultti Nasser Saidi arvioi Bloombergille.

– Halvempiin öljyhintoihin täytyy sopeutua. Se tarkoittanee, että täytyy joko vähentää kulutusta tai löytää uusia tulonlähteitä, tai molempia.

Kuwait varoitti joulukuussa, että öljyn hinta vaikuttaa hallituksen tulo- ja kehitysohjelmiin. Omanin valtiovarainministeri sanoi Times of Omanin mukaan marraskuussa, että se harkitsee pysäyttävänsä väliaikaisesti uusien työntekijöiden palkkaamisen julkiselle sektorille.

Saudi-Arabia sen sijaan on vakuuttanut, että se pitää "massiiviset" rakennusprojektinsa käynnissä ja rahoitettuna.

Tuoreimmat osastosta