Talvivaaran työntekijöillä on kohtalonhetki keväällä

Kaivosyhtiö Talvivaaran henkilöstöllä on työsopimukset toukokuulle. Silloin pitäisi jatkajan selvitä, pesänhoitaja uskoo edelleen. Sitä ennen jännitetään muun muassa Kainuun säitä.

17.12.2014 15:10 | Päivitetty 17.12.2014 16:06

Mitä konkurssiyhtiö Talvivaaralle kuuluu juuri nyt? Toiveet painottuvat toukokuulle, johon Talvivaaran henkilöstöllä on työsopimukset. Siihen mennessä valtio, pesänselvittäjä ja velkojat toivovat löytyvänsä uuden jatkajan Sotkamoon. Yhtiön palveluksessa on yhä noin 400 henkeä, joista lähes kaikki ovat hyväksyneet sopimuksen toukokuulle.

Yhtiöllä on yhä "useita ostajaehdokkaita", ja neuvottelut konkurssipesän omaisuuden myynnistä jatkuvat, pesänhoitaja Jari Salminen kertoi tiedotustilaisuudessa, jossa viranomaistahot valottivat yhtiön tilaa.

Turhaa "spekulointia" on tarve välttää, toimittajia opastettiin. Yhtiön edustajia ei ollut paikalla.

Salmisen mukaan konkurssipesä on aloittanut omaisuuden realisoinnin ja "ostajakandidaattien kanssa käydään aktiivisia neuvotteluita siitä, millä ehdoilla ja aikataululla kukin ehdokas olisi valmis kaivosyhtiö Sotkamon ostamaan".

– Etsimme vakavaraisia uskottavia kandidaatteja, Salminen sanoi Taloussanomille.

Ostajaehdokkaiden kansallisuudesta tai toimialasta ei tänäänkään puristunut lisätietoa – "markkinoilla on monenlaista toimijaa, monesta eri lähtökohdasta", Salminen sanoi.

– Ostajaehdokkaiden suhteen toimimme kuten yrityskaupoissa yleensä. Ostajat tekevät erilaisia tutkimuksia ja tarkastuksia, käyvät paikan päällä.

Velkojat jäivät valtion jalkoihin

Yhtiö siirtyi joulukuun alussa niin kutsuttuun julkisselvitykseen. Samalla emoyhtiön päätäntävalta siirtyi pesälle. Julkisselvityksen erityispiirteenä on, että velkojan valta lakkaa ja siirtyy konkurssipesälle, koska valtio myös vastaa kuluista niiltä osin kuin pesä ei pysty.

Julkisselvityksessä olevan pesän yhteydenpito velkojiin riippuu velan laadusta. Pantinhaltijoiden tapauksessa pantattua omaisuutta koskevista kaupoista keskustellaan velkojien kanssa, Salminen kertoi Taloussanomille.

Niistä varoista, jotka konkurssipesään saadaan kerrytettyä, maksetaan ensi sijaisesti valtion maksamia kuluja. Pantatusta omaisuudesta velkojille hyvitetään tietty osa, mutta on selvä, että kun aikaa kuluu, pantin arvo pienenee, Salminen sanoi.

Talvivaara Sotkamo hakeutui marraskuussa konkurssiin. Kaivostoiminnan rahoituksesta vastaava pörssiyhtiö, Talvivaaran kaivososakeyhtiö, on nyt emoyhtiönä Sotkamon suurin velkoja. Samalla se tuottaa yhä palveluita konkurssitytäryhtiölleen.

Talvivaara Sotkamon kaivoskokonaisuuteen liittyvistä osista kalkkitehdas ja laboratorio ja avainhenkilöt ovat emoyhtiön hallussa. Intressi myydä kokonaisuutta on emoyhtiön kanssa yhteinen, Salminen sanoi.

Mitä osia ostajaehdokkaat haluavat konkurssipesästä tai emoyhtiöstä, on auki.

– Kuvittelisin ostajatahon haluavan avaintoiminnot itselleen. Jonkinnäköinen malli siihen on löydyttävä.

Entä ympäristö?

Välitöntä ympäristöuhkaa alueella ei tällä hetkellä ole ympäristöministeriön mukaan. Viranomaisten mukaan kansalaisten huolestuneita yhteydenottoja ja ilmoituksia "selittämättömistä luonnonilmiöistä" tulee säännöllisesti, ja ne teettävät työtä. Valitukset ovat tyrehtyneet kokonaan.

Talvivaaran vesienhallinnan kokonaisratkaisu puuttuu yhä. Ylijäämävesiä helpottavan purkuputken hakemus on yhä käsittelyssä. Yhtiö haki toukokuussa lupaa johtaa vettä Nuasjärveen, ja aluehallintovirasto päättää asiasta maaliskuussa.

Vettä on tällä hetkellä varastoituna 8,7 miljoona kuutiota. Kapasiteettia on 12,2 miljoonaa. Purkuputken lisäksi muutakin uutta tekniikkaa, kuten käänteisosmoosilla toimivaa RO-laitosta, on pohdittu, mutta allaskapasiteetin perusongelmaan ei ole keksitty kokonaisratkaisua. Myös suunnitelma jätesakkojen loppusijoittamisesta puuttuu.

– Talvi riippuu tulevista säistä. Vesisade, ei hyvä, kova pakkanen, ei hyvä, Kainuun ELY-keskuksen ylijohtaja Kari Pääkkönen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?