Suomen Pankin talousennuste voi olla turhan synkkä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Suomen Pankki voi synkistellä turhaan

Suomen Pankin synkistely saattaa ensi vuoden osalta olla turhaa, koska ennusteen pohjatiedot perustuvat marraskuun puolivälin tilanteeseen.

11.12.2014 16:01

Suomen Pankki (SP) tiputti tänään sekä kuluvan vuoden että ensi vuoden talousennusteensa niukasti miinukselle. Ennusteen pohjatiedot ovat kuitenkin marraskuun puolivälistä.

Tällöin euron kurssi dollariin nähden oli vahvempi kuin nykyään ja raakaöljyn tynnyrihinta korkeammalla kuin nyt.

SP toteaa ennusteessaan, että euron heikentyminen kesästä lähtien on antanut suhteellista etua Suomen euroalueen ulkopuolelle suuntautuvalle viennille. Toisaalta Venäjän talouskehityksen ja ruplan heikentyminen on himmentänyt vientinäkymiä.

Raakaöljyn hinta on laskenut kesän jälkeen jyrkästi ja erityisesti joulukuun alussa öljyviejien järjestön Opecin jätettyä tuotantokiintiönsä ennalleen.

SP:n perusennusteessa oletetaan, että öljyn hinta kääntyisi nousuun jo ensi vuoden alussa, mikä näyttää nyt melko epätodennäköiseltä. Keskuspankki esittääkin vaihtoehtoislaskelman, jossa öljyn hinta on loka-joulukuusta lähtien viidenneksen alempi kuin ennusteen perusteena oleva laskelma.

Öljyn hinnanlasku tukisi Suomessa kotimaista kysyntää, mutta toisaalta se heikentää Venäjän vientimarkkinaa, joten öljyn halpeneminen ei pääse vauhdittamaan täysimittaisesti Suomen vientituotteiden kysyntää.

SP:n vaihtoehtoislaskelmassa öljyn hinnanlasku viidenneksellä pönkittäisi Suomen bruttokansantuotetta 0,6 prosenttia vuosina 2015 ja 2016. Tämä riittäisi nostamaan jo ensi vuoden kansantuotteen selvästi plussalle.

Myös heikompi euro tukee suomalaisten vientiyritysten kilpailukykyä, mutta painaa kuluttajien ostovoimaa tuontituotteissa. SP:n mukaan euron heikentymisen taustalla on osaltaan Euroopan keskuspankin (EKP) kevyt rahapolitiikka.

Euro voi heikentyä vielä lisää mikäli EKP turvautuu lisäelvytystoimiin ensi vuoden alussa.

EKP:n neuvostossa istuva SP:n pääjohtaja Erkki Liikanen totesi tänään, että mitään keinoja ei ole periaatteessa suljettu pois ja niiden tehokkuutta punnitaan ensi vuoden alussa. Eniten EKP:ltä on odotettu valtionlainojen ostoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?