Suurpankki: Opec on kuollut, ja öljy maksaa pian 50 dollaria - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Suurpankki: Opec on kuollut, ja öljy maksaa pian 50 dollaria

Öljynviejämaiden järjestö Opecia ei enää ole missään järkevässä mielessä, ja lähikuukausina raakaöljyn hinnat tupsahtavat 50 dollariin barrelilta. Näin arvioi amerikkalainen suurpankki Bank of America (BofA).

10.12.2014 16:57

Pankin arviosta kirjoittaa sanomalehti Daily Telegraph verkkosivuillaan. Pankin mukaan maailman energiamarkkinat ovat myllerryksessä, kun nesteytetyn maakaasun (LNG) hinnat laskevat ja luovat vuosia kestävän ylitarjonnan sekä parantavat Euroopan kaasutarjontaa.

BofA:n raaka-ainebisnesten johtajan Francisco Blanchin mukaan Opec "käytännössä hajotettiin" sen jälkeen, kun järjestö päätti olla supistamatta yhteistä tuotantotavoitettaan edellisessä kokouksessa. Raakaöljyn hinta on laskenut kuukausitolkulla ja moni Opecin jäsenmaista olisi halunnut supistaa tuotantoa hintojen nostamiseksi.

– Seuraukset ovat merkittäviä ja pitkäkestoisia, Blanch arvioi pankin raportissa Telegraphin mukaan.

Sanomalehden mukaan raakaöljyn hinnasta päättävät pian aidosti markkinat. Tämä tarkoittaa siirtymistä suurten hintaheilahtelujen maailmaan, joka hyödyttää etenkin matalien tuotantokustannusten vauraita arabimaita, pankki arvioi.

Pankki arvioi raportissaan, että 15 prosenttia amerikkalaisista liuskeöljytuottajista toimii tappiolla jo öljyn hinnan nykytasolla. Jos amerikkalaisen WTI-laadun raakaöljyn hinta hulahtaa alle 55 dollariin, tietää se tappioita jopa puolelle liuskeöljytuottajista, BofA arvioi.

Telegraphin mukaan BofA:n markkinanäkemys on lähes vastakkainen kuin toisella amerikkalaisjätillä Citigroupilla, jota lehti tituleeraa pankin "arkkiviholliseksi". Citigroupin arvion mukaan liuskeöljyn tuottajat voisivat pysyä plussalla vaikka raakaöljyn barrelihinta laskisi 40 dollariin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?