Nordea: syöksyvä rupla runtelee Venäjä-yhtiöitä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Nordea: syöksyvä rupla runtelee Venäjä-yhtiöitä

Ruplan viimeaikaisella syöksyllä on negatiivisia vaikutuksia kaikille Venäjällä toimiville suomalaisyhtiöille, kirjoittaa Nordea viikkoraportissaan.

8.12.2014 10:34

Nordean mukaan riski Venäjä-yhtiöiden uusille huonoille uutisille on ilmeinen. Ruplan heikentyminen on jyrkentynyt viime kuukausina öljymarkkinoiden heikkouden ja Venäjän heikkenevien talousnäkymien vuoksi.

Ruplan heikkeneminen vei pörssistä myös potentiaalisen uuden listayhtiöin. Aspo oli suunnitellut irrottavansa Leipurin-yhtiön ja listaavansa sen pörssiin. Listautumisanti kuitenkin keskeytettiin viime viikolla ja Leipurin antoi tulosvaroituksen ruplan rajun alamäen vuoksi. Leipurin-yhtiön myynnistä kolmannes tulee Venäjältä ja Itä-Euroopasta.

– Sijoittajien nälkä uusia Venäjä-yhtiöitä kohtaan on kuitenkin ymmärrettävästi laantunut, Nordean raportissa kirjoitetaan.

Leipurin-yhtiön lisäksi altistus Venäjän markkinoille on suurta esimerkiksi Tikkurilalla, Nokian Renkailla, Fortumilla, YIT:llä ja Oriola-KD:llä.

Nokian Renkaat tosin voi myös hyötyä halpenevasta ruplasta, koska tuotantokustannukset laskevat. Yhtiön rengastuotannosta liki 80 prosenttia on Venäjällä. Lisäksi aiempaa suurempi osa Venäjän tuotannosta viedään maan ulkopuolelle.

Nordea ottaa esiin myös Fennovoima-aikeistaan kertoneen Fortumin. Nordean mukaan Fortumin tulosperusteinen arvostus on perusteettoman kallis suhteessa Venäjä-riskeihin ja heikkoon tilanteeseen pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?