Öljysyöpöistä maista hinnan laskusta eniten hyötyy Singapore - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Pian Venäjällä voi olla murheita myös kaasusta

Raakaöljyn hinnan lasku vauhdittaa monen öljyä tuovan maan taloutta. Vastaavasti se rokottaa öljynviejämaita. Sijoituspalvelutalo Front Capital listasi voittajat ja häviäjät.

5.12.2014 13:15

Hintojen halpeneminen sattuu pahimmin niihin maihin, jotka vievät öljyä, mutta joiden vaihtotaseessa ei ole huomattavaa ylijäämää. Tällaisia maita ovat Venäjä, Irak, Angola, Venezuela, Algeria ja Kazakstan.

Venäjä voi kärsiä nykyisestä vielä lisää siksi, että öljyn hinnanlasku siirtyy todennäköisesti ainakin osittain maakaasuun ja hiileen.

Arabimaat kuten Saudi-Arabia, Kuwait ja Qatar menettävät huomattavasti tuloja, mutta ne pystyvät myös kestämään alhaiset hinnat hyvin. Näiden maiden vaihtotase on huomattavan ylijäämäinen, eli ne vievät paljon enemmän tavaraa kuin tuovat.

Front Capitalin laskelmissa on oletettu, että raakaöljyn hinta laskee 40 dollariin barrelilta.

– Raakaöljyn hinnanlasku on dramaattinen ja sillä on merkittäviä vaikutuksia maailmantalouteen ja sijoitusmarkkinoille. Kokonaisuutena hinnanlaskulla on kasvua kiihdyttävä ja inflaatiota hidastava vaikutus, Front Capital sanoo tiedotteessaan.

Halvasta öljystä hyötyvät eniten ne maat, jotka säästävät paljon suhteessa talouden kokoon. Front Capitalin arviossa eniten hyötyy Singapore. Muita suuria hyötyjiä ovat Hollanti, Belgia, Intia, Etelä-Korea ja Taiwan.

– Myös Japani sekä suuret öljyntuottajat, kuten Kiina ja Yhdysvallat ovat voittajia, sillä ne ovat myös merkittäviä öljyntuojia, Front Capital arvioi.

Front Capital toteaa, että sijoittajan kannalta halpa öljy on vain hyvä asia. Se vauhdittaa monen yrityksen taloutta ja auttaa painamaan inflaatiota. Matala inflaatio tarkoittaa, että korot tuskin nousevat, joten raha on halpaa.

Sijoitustalo arvioi, että öljyn hinta asettuu lähikuukausina 60–75 dollarin haarukkaan tuotantokustannusten takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?