FT: "Suomi on euroalueen sairas mies" - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

"Suomi on euroalueen sairas mies"

Minkä euroalueen maan talous kehittyy kaikkein heikoimmin ensi vuonna? kysyy talouslehti Financial Times.

2.12.2014 10:59 | Päivitetty 2.12.2014 14:19

Millä euroalueen maalla menee kurjimmin ensi vuonna? Kyproksella vai kenties Italialla?

– Ei. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä Suomi on euroalueen sairas mies, kirjoittaa talouslehti Financial Times (FT).

Lehti kiinnittää huomiota siihen, että Suomi käy läpi parhaillaan kolmatta perättäistä taantumavuotta. Tänään pankkikonserni Nordea puolestaan povasi bruttokansantuotteen jatkavan supistumistaan ensi vuonnakin.

Lehden mukaan Suomen tapaus osoittaa räikeästi, miten monimutkainen kokonaisuus euroalueen talous on. Kun Kreikka ja muut euroalueen eteläiset maat ajautuivat vaikeuksiin, moni ajatteli tehokkaiden pohjoisten euromaiden porskuttavan ongelmitta. Toisin kuitenkin kävi.

– Suomi vaati jopa Saksaa tiukempia ehtoja tukipakettiin, jonka EU ja IMF laativat Kreikalle. Samaan aikaan sen oma talous oli vajoamassa ongelmiin. Nyt tuotanto supistuu, yritysten luottamus on vähäistä – kauhistusten kauhistus – julkisen sektorin velkaantuneisuus kasvaa, lehti kirjoittaa.

FT:n mukaan osa syistä Suomen vaikeuksiin on helppo tunnistaa: Nokia ja paperiteollisuus romahtivat, ja kaiken lisäksi Venäjän talous hiipuu.

– Mutta muitakin syitä on. Suomen imago ketteränä, tehokkaana, innovatiivisena ja kansainvälisesti kilpailukykyisenä taloutena on pettävä.

FT hämmästelee muun muassa sitä, miten suuri Suomen julkinen sektori on. Julkisen sektorin menot suhteessa bruttokansantuotteeseen olivat 57,8 prosenttia viime vuonna, EU:n tilastoviranomaiset arvioivat.

Ensi kevään eduskuntavaaleja talouslehti pitää mahdollisuutena – ainakin mikäli poliitikot pystyvät rakentamaan puitteet uudelle "kultaiselle kaudelle".

– Toisin kuin Kreikassa, Espanjassa ja Ranskassa, Suomessa valtavirran poliitikot ovat pystyneet pysäyttämään populistien hyökyaallon. Tämä ei ole vähäinen saavutus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?