Voisiko venäläinen Norilsk Nickel ostaa Talvivaaran?

Norilsk Nickelin Harjavallan sulatto on sopiva juuri Talvivaaran malmille. Analyytikko ei yllättyisi, jos venäläisyhtiö ostaisi Talvivaaran. Norilsk Nickel kuitenkin kiistää kaikki huhut.

22.11.2014 5:20 | Päivitetty 21.11.2014 21:00

Morgan Stanleyn analyytikko Dmitri Kolomytsyn ei yllättyisi, jos Norilsk Nickel ostaisi Talvivaaran.

– Norilsk Nickel on tehnyt selväksi, että he eivät tule myymään Harjavaltaa ja pitävät sen itsellään, Kolomytsyn toteaa.

Moskovassa toimivan analyytikon mukaan juuri Harjavallan keskeinen rooli venäläisyhtiön strategiassa puoltaisi investointia Talvivaaraan.

Osa Taloussanomien haastattelemista analyytikoista piti Talvivaaraa sen verran pienenä ja vaikeana tapauksena, että se ei kiinnostaisi venäläisiä.

Toisaalta Norilsk Nickelin toimintaan liittyy paljon politiikkaa.

– Vuosi sitten olisin ollut shokissa, jos yhtiö olisi ilmoittanut ostavansa Talvivaaran. Nyt en enää. Yhtiö ja venäläiset yleensä tarvitsevat positiivista julkisuutta. Talvivaaran pelastaminen toisi sellaista, nimettömänä pysytellyt analyytikko totesi.

Norilsk Nickel oli aiemmin Talvivaaran suuromistaja yli viiden prosentin omistusosuudella. Omistus on kuitenkin vähentynyt, koska yhtiö ei osallistunut Talvivaaran osakeantiin viime vuoden keväällä. Lokakuun lopussa Norilsk Nickel oli Talvivaaran neljänneksi suurin omistaja 0,58 prosentin osuudellaan.

Norilskin sulatto sopii Talvivaaran raaka-aineelle

Tällä hetkellä Talvivaara toimittaa nikkelinsä Norilsk Nickelin Harjavallan sulatolle ja sinkin belgialaiselle Nyrstrarille. Nämä sulatot ovat sovittaneet prosessinsa sopimaan nimenomaan Talvivaaran tuotteille.

Norilsk Nickelin tiedottaja Peter Liholitov toteaa kysyttäessä Harjavallan olevan "tärkeä osa Norilsk Nickelin tuotantoketjua". Yhtiö kuitenkin kiistää kaikki spekulaatiot Talvivaarasta.

– Kaikki nikkeliraaka-aineet ovat jossain määrin erilaisia. Me olemme sovittaneet prosessimme sopimaan Talvivaarasta tulevalle nikkeli-kobolttisulfidille, Harjavallan sulaton raaka-ainehankinnasta vastaava Antti Koski-Lammi toteaa.

Koski-Lammin mukaan Talvivaaran osuus sulaton raaka-ainehankinnasta on ollut keskimäärin 20 prosentin luokkaa. Parhaimmillaan osuus on ollut suurempi ja viimeaikaisten Talvivaaran vaikeuksien vuoksi pienempi.

Talvivaara on sijaintinsa vuoksi ollut erinomainen raaka-aineen toimittaja Harjavallan sulatolle. Koski-Lammin mukaan nikkelin raaka-aine on kuitenkin sinällään niin arvokasta, että sen tuominen kaukaakin on taloudellisesti kannattavaa. Sulatto ottaisi silti mieluummin nikkelituotteensa Talvivaarasta.

– Meidän kannalta on edullisempaa, jos raaka-aine tulee junalla ja jatkuvasti kuin että meille tulee isoja laivoja maailmalta, Koski-Lammi sanoo.

Norilsk Nickel on viime aikoina myynyt omistuksiaan ympäri maailmaa. Yhtiö on ilmoittanut keskittyvänsä vain liiketoiminnan kannalta olennaisiin kohteisiin. Harjavallan sulatto on yksi näistä keskeisistä kohteista.

– Tuotanto on ollut nyt 45 000?50 000 tonnia vuodessa. Tavoite on nostaa kapasiteetti 65 000 tonniin vuonna 2016, Suomen tytäryhtiön toimitusjohtaja Joni Hautojärvi kertoo.

Harjavallassa siirrytään vuonna 2016 emoyhtiön Venäjällä louhiman nikkelikiven käyttöön. Aiemmin on käytetty Etelä-Afrikasta, Brasiliasta sekä Talvivaarasta louhittua raaka-ainetta.

Harjavallan tehtaalla on kymmenen vuoden sopimus Talvivaaran kanssa nikkelitoimituksista. Hautojärven mukaan venäläiseen raaka-aineeseen siirtyminen ei tarkoita sitä, etteikö Talvivaaran raaka-ainetta voitaisi käyttää jatkossakin Harjavallassa. Tehtaalla on oma erityinen jalostuslinja Talvivaaran nikkelille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?