Markkinaoikeus sallii Keijuriinin Bunge Finlandille - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Valio hävisi - Markkinaoikeus sallii Keijuriinin

Kuvituskuva
Julkaistu: 18.11.2014 21:55, Päivitetty 18.11.2014 22:06

Valion kamppailu "riinejä" vastaan jatkuu. Markkinaoikeus sallii kuitenkin Keijuriinin myynnin.

Markkinaoikeus on hylännyt meijeriyhtiö Valion valituksen ja sallii raisiolaiselle margariinivalmistaja Bunge Finlandille edelleen "Keijuriini" -sanan käytön. Yhtiö on myynyt voista ja rypsiöljystä valmistettuja margariinejaan tällä nimellä vuodesta 2012 lähtien.

Valituksen oikeuteen oli tehnyt Valio, jonka mukaan Bunge oli pyrkinyt Keijuriini-tuotteiden markkinoinnilla hyödyntämään Valion tuotemerkkien Oivariinin ja aiemman Voimariinin laajaa tunnettuutta, koska pääte "riini" viittaa Valion markkinajohtajan aseman saavuttaineisiin tuotteisiin.

Valion mukaan "Riini" ei ole kuulu suomalaiseen yleiskieleen, koska sanaa ei löydy sanakirjoista eikä Wikipediasta. Valio oli vaatinut Keijuriinista luopumista 150 000 euron uhkasakon voimalla sekä oikeudenkäyntikulujaan Bungelta.

Bunge puolestaan oli torjunut syytökset ja vaatinut oikeudenkäyntikulujaan Valiolta. Bunge omistaa tavaramerkin Keiju, joka on ollut käytössä sen margariinituotteiden tavaramerkkinä vuodesta 1988 lähtien.

Bunge vetosi myös markkinoilla myytävään Arlan Ingmariiniin. Valio on kärhämöinyt Arlan kanssa tästäkin nimestä.

Markkinaoikeus asettui Bungen puolelle ja velvoitti Valion korvaamaan tämän oikeudenkäyntikuluja. Päätöksestä voi valittaa korkeimpaan oikeuteen, jos tämä antaa siihen luvan.

Kesäkuussa markkinaoikeus päätti, että Meijeriosuuskunta Satamaito saa jatkaa tuotteidensa markkinointia Plussa- ja Plussa maito -ilmaisuilla. Valio oli vaatinut niiden käytön lopettamista.

Tuoreimmat osastosta