Metson tulos puolittui ja liikevaihto kutistui - näkymät ennallaan - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Metson tulos puolittui ja liikevaihto kutistui

Julkaistu: 23.10.2014 12:33, Päivitetty 23.10.2014 12:44

Konepajakonserni Metson tulos puolittui heinä–syyskuussa ja myös liikevaihto oli alamäessä. Tulos oli markkinaodotuksia selvästi heikompi. Koko vuoden ohjeistus pysyy ennallaan.

Tulos ennen veroja heikkeni 56 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 118 miljoonasta eurosta . Uutistoimisto Bloombergin keräämässä ennusteessa analyytikot ennakoivat tuloksen ennen veroja nousseen 94 miljoonaan euroon (mediaani).

Osakekohtainen tulos painui 0,52 eurosta 0,26 euroon.

Liikevaihtoa kertyi kolmannella neljänneksellä 861 miljoonaa euroa, kun sitä vuotta aikaisemmin tuli 937 miljoonaa euroa. Liiketulos heikkeni 124 miljoonasta eurosta 72 miljoonaan euroon.

Kertaluonteisia kulueriä tuloksessa on 27 miljoonaa euroa, joista suurin osa liittyy yrityssaneeraukseen ajautuneelle kaivosyhtiö Northland Resourcesille myönnetyn pitkäaikaisen lainan arvonalentumistappioon.

Metson saamat tilaukset olivat heinä–syyskuussa 786 miljoonaa euroa, mikä on viisi prosenttia viime vuotta vähemmän. Saaduista tilauksista palveluliiketoiminnan osuus oli 493 miljoonaa.

Metso odottaa edelleen, että koko vuoden liikevaihto laskee jonkin verran viime vuodesta. Liikevoittomarginaalin ennen kertaeriä ennakoidaan olevan noin 12 prosenttia.

Metso jakaantui vuoden alussa kahtia eli Metsoon ja siitä irronneeseen Valmetiin. Metsoon jäivät kaivos ja maarakennus- sekä automaatioliiketoiminnot. Valmetiin siirtyivät puolestaan massa-, paperi- ja voimantuotantoliiketoiminnot.

Metson toimitusjohtajan Matti Kähkösen mukaan heinä–syyskuu oli kaksijakoinen.

– Kehitys oli myönteistä Services- ja Flow Control -liiketoiminnoissa, ja molemmissa saadut tilaukset ja kannattavuus paranivat vertailukauteen nähden. Haasteet kaivosteollisuuden laitemarkkinoilla sen sijaan jatkuivat usean aikaisemman neljänneksen tapaan. Kysyntä oli edelleen heikkoa ja suunnilleen kahden edellisen neljänneksen tasolla, Kähkönen toteaa tulostiedotteessa.

Kähkösen mukaan ohuempi tilauskanta on painanut kaivoslaitteiden liikevaihtoa alas, millä oli heikentävä vaikutus Metson tulokseen.

– Tyytyväinen voi olla siitä, että haasteemme liittyvät pitkälti liikevaihtoon ja että henkilöstömme on tehnyt lujasti töitä vakaiden bruttokatteiden säilyttämiseksi näissä vaikeissa olosuhteissa.