Neste Oil yhdistää Porvoon ja Naantalin jalostamot - 250 työpaikkaa vähenee - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Neste Oil vähentää noin 250 – suurin osa Suomesta

Öljynjalostaja Neste Oil tehostaa toimintojaan ja yhdistää Porvoon ja Naantalin jalostamoiden toiminnot.

7.10.2014 9:35 | Päivitetty 7.10.2014 10:48

Samalla Porvooseen ja Naantaliin investoidaan 500 miljoonaa euroa. Yhtiö aikoo myös sulkea joitakin toimintoja tai luopua niistä.

Jatkossa Suomen jalostamokokonaisuus koostuu Porvoon jalostamon neljästä tuotantolinjasta ja Naantalin jalostamolinjasta. Osa vuonna 1957 perustetun Naantalin jalostamon tuotannosta on tarkoitus sulkea.

Jalostamo on työllistänyt noin 350 työntekijää. Osa työtehtävistä siirtyisi toiselle paikkakunnalle.

Liikennepolttoaineisiin ja erikoistuotteisiin vihkiytynyt Naantali valmistaisi jatkossakin dieseliä ja muun muassa liuottimia. Naantali tuottaisi myös öljyjalosteita Porvoon tuotantolinjojen tarpeisiin. Naantalin terminaaleja käytettäisiin Porvoossa jalostetun bensiinin jakeluun.

Neste Oil arvioi, että jalostamoiden yhdistäminen ja jo aiemmin tehdyt rakennemuutokset vähentävät työvoiman tarvetta noin 250:llä pääosin Suomessa. Lukuun eivät sisälly mahdolliset ulkoistukset. Vähennykset kohdistuvat lähinnä konsernin yhteisiin toimintoihin ja öljytuotteet-liiketoimintaan.

– Suunnitellut investoinnit auttavat valmistuttuaan Neste Oilin pitkän aikavälin kannattavuustavoitteen saavuttamisessa. Tarkoitus on toteuttaa yhtiön omina investointeina 200 miljoonaa euroa maksava uusi SDA-yksikkö Porvooseen ja 60 miljoonaa euroa maksavat prosessia tehostavat hankkeet Naantalissa, toimitusjohtaja Matti Lievonen kertoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa Euroopassa on nykyisellään merkittävästi öljynjalostuksen ylikapasiteettia.

– Meidän on siksi etsittävä kilpailukykyä parantavia ratkaisuja laajalla keinovalikoimalla.

SDA- eli raaka-ainesyötön esikäsittely-yksikön on tarkoitus valmistua vuonna 2017.

Suunnitelman mukaan Suomen jalostamokokonaisuuden toiminnot nivottaisiin jatkossa tiiviimmin yhteen ja niitä johdettaisiin yhtenä kokonaisuutena.

Voimalaitosyhteistyössä

Viime vuoden keväällä julkistettu hanke eli Porvoon jalostamon voimalan uudistus on määrä toteuttaa yhteisyrityksessä Veolian ja Borealiksen kanssa. Päätös 250 miljoonan euron hankkeesta tehdään ensi keväänä.

Neste Oil selvittää myös Kilpilahden sähkönjakelun tulevaisuutta. Yksi vaihtoehto on jakeluverkon myynti ulkopuoliselle sijoittajalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?