Anttilan tappiotahti järkyttää: "Tilanne ihan kestämätön" - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Anttilan tappiotahti järkyttää: "Tilanne ihan kestämätön"

Keskon Anttila-tavaratalojen tappiotahti on analyytikon mukaan niin järkyttävä, että Keskon on pakko tehdä jotain. Kesko kertoi eilen, että se kaavailee loppuvuodeksi yt-neuvotteluja.

Mallinukkeja suljettavassa Anttilan tavaratalossa Kauppakeskus Sellossa Espoossa tiistaina 22. heinäkuuta.­

25.9.2014 17:02 | Päivitetty 25.9.2014 17:16

Kauppakonserni Keskon eilinen ilmoitus organisaatiomuutoksista käynnisti jälleen veikkailut jäljellä olevien Anttila-tavaratalojen kohtalosta. Julkisuudessa on povattu, että Kesko on ajamassa Anttila-tavarataloja nopeutetusti alas.

Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén on samaa mieltä.

– Anttilan tappiotahti on niin järkyttävä, että Keskon on pakko tehdä sille jotain. Anttilan osuus Keskon liikevaihdosta on joitakin prosentteja, mutta sen liiketappion suuruus on viidennes koko Keskon liikevoitosta. Tilanne on ihan kestämätön, Vilén sanoo Taloussanomille.

Kesko-konsernin liikevoitto viime vuodelta oli 248 miljoonaa euroa, kun samaan aikaan Anttilan liiketappio oli 50 miljoonan euron luokkaa. Anttilan liikevaihto puolestaan supistui viime vuonna melkein viidenneksen vajaaseen 400 miljoonaa euroon, kun koko Keskon liikevaihto oli 9,3 miljardia euroa.

Kesko ei eilisessä tiedotteessaan mainitse järjestelyjensä koskevan erityisesti Anttilaa, mutta Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki sanoi tulostiedotustilaisuudessa heinäkuussa Anttilan myymisen olevan yksi vaihtoehto. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ostajan löytäminen voi tosin olla vaikeaa.

Jo maaliskuussa Kesko ilmoitti sulkevansa kolmanneksen Anttiloista kahden vuoden kuluessa. Lisäksi viimeiset Musta Pörssi -liikkeet suljetaan tämän vuoden aikana, minkä jälkeen Keskon uudessa organisaatiossa rauta- ja erikoistavarakauppaan ei jää epäterveitä osia.

Citymarketin käyttötavaratRuokakeskoon

Anttiloiden rinnalla Citymarkettien käyttötavarapuoli on ollut Keskolle pulmallinen. Nyt se yhdistetään Ruokakeskoon.

– Citymarketin käyttötavarapuoli on loogista antaa ruokakaupan haltuun. Se käyttää ne neliöt eri tavalla kuin ne aiemmin on käytetty, Vilén sanoo.

Ratkaisu tuskin on ruokakaupan jo nykyisellään suuren neliömäärän lisääminen, sillä asiakasmäärä ei kasvaisi samassa suhteessa. Tyhjänäkään neliöitä ei voi pitää. Yksi vaihtoehto olisi Vilénin mukaan kehittää Citymarketin käyttötavarapuolta niin, että se houkuttelisi Anttilassa vielä käyvät asiakkaat sinne.

– Kokonaisuutena uusi divisioonarakenne on Keskolle fiksu päätös. Se antaa yhtiölle mahdollisuuden tehostaa toimintaa ja saada lisää synergioita. Kesko tekee oikeita asioita, Vilén sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?