Pörssisäätiön Kopra: Fennovoima voisi kiinnostaa piensijoittajia - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Entä jos piensijoittajat pelastavat Fennovoiman?

Suomen Pörssisäätiön pääomamarkkina-asiantuntija Ville Kopra ehdottaa Fennovoimalle tytäryhtiötä, jonka kautta piensijottajat voisivat investoida ydinvoimalahankkeeseen.

17.9.2014 16:22 | Päivitetty 17.9.2014 16:38

Hankkeen rahoittaminen tarjoaisi piensijoittajille mielenkiintoisen sijoituskohteen. Samaan aikaan Fennovoima voisi vahvistaa kotimaista rahoituspohjaansa.

– Suomalaiset haluavat usein olla mukana suurissa kotimaisissa investoinneissa, Ville Kopra sanoo.

Asiantuntijan mukaan tytäryhtiö saisi Fennovoimalta sähkö suhteessa omistusosuuteensa. Tämän sähkön yhtiö voisi myydä markkinoilla. Tuotot yhtiö voisi jakaa osinkoina omistajilleen.

Riskitmuistettava

Kopran mukaan Fennovoiman tapaisen sijoituskohteen hinnoittelu piensijoittajille voisi olla kuitenkin hankalaa.

– Riskeistä suurin osa on lähivuosina. Mahdollinen anti pitäisi laittaa liikkeelle pian, eikä vielä ole täyttä varmuutta, toteutuuko koko hanke. Voimalalla ei ole vielä rakennuslupaa.

Riskitasoa lisää se, että voimalahanke on tarkoitus toteuttaa niin sanotulla Mankala-periaatteella, jolloin omistajilla on velvollisuus vastata yhtiön kaikista kuluista suorassa suhteessa omaan omistusosuuteensa. Omistajilla on myös velvollisuus ostaa yrityksen tuottamaa sähköä omakustannehintaan, vaikka sähköä saisikin halvemmalla muualta.

Toteutuessaan suunnitelmien mukaan hanke voisi kuitenkin tarjota pitkällä aikavälillä varsin vakaita tuottoja.

– Suomalaiset ydinvoimalat ja ydinvoimayhtiöt ovat tuottaneet hyvin omistajilleen. Tämä olisi pitkän aikavälin sijoitus, ja sellaisena se pitäisi myös osata markkinoida.

Tukeakotimaisuusvaatimukselle

Piensijoittajien mukanaolo auttaisi Fennovoimaa täyttämään elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren vaatimuksen 60 prosentin kotimaisesta omistusasteesta. 

Kopran mukaan piensijoittajien mukanaolo lisäisi myös hankkeen hyväksyttävyyttä ja toisi Fennovoimalle pr-hyötyjä.

Mahdollisten piensijottajien osuuksien valuminen ulkomaille ei olisi välttämättä ongelma.

– Mikäli hanke osoittautuisi erityisen kiinnostavaksi ulkomaita myöten, se helpottaisi myös kotimaisten suursijoittajien houkuttelua mukaan. Mitä enemmän yritystä kohtaan on kiinnostusta, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on järjestellä omistustaan tarpeidensa mukaan, Kopra arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?