"Vaconin hinta ei vaikuta kovin korkealta" - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

"Vaconin hinta ei vaikuta kovin korkealta"

Danfossin taajuusmuuttajavalmistaja Vaconista jättämän tarjouksen hinta ei ole korkea, mutta tälle on perustellut syyt, arvioi Pohjolan analyytikko.

Kuva Danfossin tehtaalta Yhdysvaltain Rockfordista. ­

12.9.2014 11:13 | Päivitetty 12.9.2014 18:07

Helsingin pörssi on menettämässä jälleen yhden yhtiön. Tanskalainen Danfoss ilmoitti tekevänsä ostotarjouksen suomalaisesta taajuusmuuttajavalmistaja Vaconista.

Äkkipäätä kuultuna tarjouksen arvo – reilu miljardi euroa – kuulostaa suurelta, mutta Pohjola Pankin analyytikon Pekka Spolanderin mukaan tarjouksen ylihinta eli preemio on suhteellisen maltillinen.

– Danfossin tarjoama hinta ei vaikuta kovin korkealta suhteessa Vaconin osakkeen eiliseen päätöskurssiin. Oma näkemykseni on kuitenkin, että Vacon on ollut erittäin korkealle arvostettu, Spolander toteaa Taloussanomille.

Vacon antoi aamusta tulosvaroituksen, jonka mukaan liikevaihdon kasvu on aiemmin ennakoitua hitaampaa, kun tilauksia ei kerry loppuvuonna odotettua tahtia. Vacon heikensi arviotaan myös liikevoittoprosentin kehityksestä.

– Tulosvaroitus liittyi ostotarjoukseen. Se oli oleellista tietoa, kun näytti siltä ettei tavoitteisiin ylletä.

Tarjouksessa on 13,1 prosentin preemio suhteessa Vaconin osakkeen torstaiseen 30,06 euron päätöskurssiin. Spolander korostaa, että Vaconin nykyistä arvostusta on voinut olla vaikea perustella.

– Tulosvaroitus osoittaa, että kuluva vuosi tulee jäämään heikommaksi, ehkä jopa selvästi heikommaksi kuin mitä yhtiö oli ennakoinut. Tämä huomioon ottaen osakkeen arvostus on ollut erittäin korkea. Tämän takia preemion ei pidäkään olla niin korkea suhteessa eiliseen kurssiin.

"Kasvu hidastunut"

Vaconin pääomistaja on jo myynyt osakkeensa. Vaconin suurin omistaja on reilun kymmeneksen osuudella sijoitusyhtiö Ahlström Capitalin tytäryhtiö AC Invest Three.

Ahlströmin suvun sijoitusyhtiö Ahlström Capital on perustettu vuonna 2001 ja se on yksi Suomen suurimmista pääomasijoittajista. Viimeksi se nousi otsikoihin toukokuussa Destian ostajana.

– Lähinnä kysymykseksi jää, riittääkö tarjous kaikille omistajille, koska sen taakse pitää saada 90 prosenttia osakkeenomistajista. En kuitenkaan usko, että tarjous voisi olla oleellisesti korkeampi, Spolander toteaa.

Kun Vacon listautui Helsingin pörssiin vuonna 2000, sitä pidettiin kovana kasvuyhtiönä. Finanssikriisiin saakka yhtiö laajenikin vauhdilla ja liikevaihto paisui. Tämän jälkeen taival on taittunut hitaammin.

– Vacon kasvoi pienestä pelaajasta keskisuureksi, jolloin kasvu on nopeaa. Viime vuosina kasvu ei ole ollut enää kovin vahvaa ja sekaan on mahtunut monta heikkoa neljännestä. Toki yhtiön kannattavuus on ollut hyvä, mutta odotukset ovat olleet vielä kovempia, Spolander sanoo.

–Tällöin voi tulla eteen kohta, jossa pitää miettiä, onko paukkuja kasvaa omin voimin vai pitääkö mennä yhteen jonkun kanssa.

Vaconin osake ponnahti Helsingin pörssissä heti sen auettua 20 prosentin nousuun. Pörssi siirtää osakkeen kaupan myötä tarkkailulistalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?