Applen älykellosta toivotaan piristäjää sovellusmarkkinoille - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Applen kello ilostuttaa koodaajia: "Uusi kultakuume"

Kalifornialaisen tietotekniikkajätin Applen uuden älykellon toivotaan piristävän Applen sovelluskehitystä, sillä uusi laite on täysin uusi tuotekategoria yritykselle. Sellaista ei ole nähty sitten vuoden 2010, jolloin firma toi markkinoille iPadin.

10.9.2014 10:49 | Päivitetty 10.9.2014 9:58

Yhtiö julkisti eilen illalla Apple Watch -älykellon, kahden uuden älypuhelimen lisäksi. Apple Watch tulee myyntiin ensi vuoden alussa.

Markkinoilla arvioidaan, että laitteet tarjoavat sovelluskehittäjille mahdollisuuden kehittää uusi sovelluskategoria yksinomaan Apple Watchille.

Kello on yhteensopiva ainoastaan iPhonen kanssa, ja sen kiihtyvyys- ja sydänanturit keräävät käyttäjästä tietoja. Kellossa on myös äänikomentotoiminto, ja sillä voi kirjoittaa tekstiviestejä.

Sovellusmarkkinoilla arvioidaan, että "appsien" kehitystä johtanut Apple pystyy uusien tuoteryhmien avulla luomaan edelleen uusia markkinoita.

App Storen kautta Applella oli vuosia lähes suvereeni johtoasema sovellusmarkkinoilla, mutta viime aikoina kilpailijat ovat tulleet kannoille.

Kellolla voidaan esimerkiksi seurata urheilusuosituksia ja laskea kaloreita. Sitä voivat lisäksi hyödyntää myös hotellit, lataamalla kelloon ovikoodin taikka lentoyhtiöt, jotka voivat ilmoittaa asiakkaille lentojen viivästyksistä.

Lisäksi sitä voidaan käyttää terveydenhuollossa samaan tapaan kuin turvaranneketta.

Videopelijätti Electronic Arts pohtii jo keinoja, joilla kellon tunnistimet voidaan yhdistää pelaamiseen, kuten virtuaaliseen jalkapalloon.

– Se on käänteentekevä laite, jolla on paljon käyttömahdollisuuksia. Siitä tulee uusi kultakuume, ja osalla pienistä kavereista on mahdollisuuksia voittaa, kuvasi analyytikko Roger Entner Recon Analyticsista uutistoimisto Bloombergille.

Mobiilisovellusten ja virtuaaliostosten markkina kasvaa kohisten ja on tällä hetkellä 35 miljardia dollaria vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?