Finnair: Raskaus tai homous ei johtanut potkuihin - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Finnair: Raskaus tai homous ei johtanut potkuihin

Finnairin mukaan yhtiön vuokratyövoiman työsopimusta vuodelta 2002 ei ole koskaan sovellettu sellaisenaan. Lentoyhtiö kommentoi asiaa lähettämässään tiedotteessa.

2.9.2014 10:59 | Päivitetty 2.9.2014 10:47

Ilta-Sanomat ja Iltalehti ovat tänään uutisoineet, että Finnairin kiinalaiset vuokratyöntekijät ovat työskennelleet sopimuksella, joka kieltää raskauden, homouden ja lakkoilun.

Finnairin mukaan iltapäivälehdet ovat nostaneet esiin heille toimitetun Finnairin ja Kiinan valtiollisen henkilöstövuokrausyhtiön Fascon vanhentuneen sopimuksen vuodelta 2002. Finnairin mukaan Fasco on ainoa yhtiö, jolta ulkomainen lentoyhtiö voi henkilöstöä vuokrata. Tuolloin sopimusehdot määräytyvät paikallisen lainsäädännön mukaan.

– Finnairilla on kuitenkin oikeus soveltaa sopimusta työntekijän kannalta inhimillisemmällä tavalla, ja näin yhtiö on myös toiminut alusta alkaen, Finnair toteaa tiedotteessaan.

Finnair kertoo, että yhtäkään työsuhdetta ei ole päätetty sopimuksen mahdollistamilla irtisanomisperusteilla. Yhtiön mukaan Finnair käyttää kiinalaista henkilöstöä lennoillaan, koska kiinankielinen palvelu on lennoilla välttämättömyys.

– Iltapäivälehtien esiin nostamat muut sopimusehdot on muutettu Kiinan työsopimuslain uudistuessa vuonna 2008, eikä niitä Finnairin tietojen mukaan koskaan ole Finnairin kiinalaiseen vuokrahenkilöstöön tosiasiallisesti sovellettu.

Kiinalainen työmarkkinakäytäntö on viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi muuttunut ja työntekijän oikeuksia on kehitetty, Finnair toteaa tiedotteessaan ja lisää, että edellisen kerran kiinalaisen henkilökunnan työehtoja muutettiin vuonna 2012.

TE-toimisto arvioi aiemmin tänä keväänä Finnairin ulkomaalaisten vuokratyöläisten palkkatasoa. Kiinalaisen matkustamohenkilökunnan palkka oli Finnairin mukaan viime vuonna noin 1 600-2 000 euroa kuussa.

Suomalaiset viranomaiset ovat useaan otteeseen tarkastelleet Finnairin kiinalaisen matkustamohenkilöstön palkkausta ja todenneet sen asianmukaiseksi, Finnair kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?