Bitcoinin perusta järkkyy: 51% laskentatehosta anonyymillä taholla - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Bitcoinin perusta järkkyy: 51% laskentatehosta anonyymillä taholla

Virtuaalirahako hajautettua? Bitcoinin uusi hallitsija voisi halutessaan käyttää supervoimia nettivaluutan vaihdannassa.

16.6.2014 14:36 | Päivitetty 16.6.2014 14:36

Ars Technica kertoo bitcoinin olevan ensimmäistä kertaa uhassa menettää erään keskeinen etunsa perinteisiin rahajärjestelmiin verrattuna – hajautuksen. On pitkään tiedetty, että jos joku taho saa haltuunsa edes 51 prosenttia koko bitcoin-verkon laskentatehosta, heille avautuu mahdollisuus kontrolloida koko bitcoinin asemaa ennennäkemättömin tavoin. Raja ylitettiin hiljattain.

Bitcoinin louhimiseen erikoistunut GHash on pitkään ollut maailman suurin louhija ja säännöllisesti kontrolloinut yli 30 prosenttia koko bitcoin-verkon laskentatehosta pidemmän aikaa. Kesäkuun 12. päivä GHashin laskentateho kuitenkin muodosti yli 51 prosenttia koko bitcoin-verkon laskentatehosta peräti puolen vuorokauden verran.

Tällaisessa asemassa oleva taho voi käyttää koko bitcoin-verkossa melkoisia supervoimia. Väärinkäyttömahdollisuuksien rajoissa on esimerkiksi halutun kauppahinnan asettaminen, tai muiden kuin omien bitcoin-kauppojen estäminen.

GHashin laskentatehopiikistä tiedottaneen Cornellin yliopiston tutkimusryhmän kanssa työskennellyt professori Emil Gün Sirer painottaa, että vaikka GHash vaikuttaa tällä hetkellä luotettavalta taholta, kyse on anonyymistä toimijasta, jonka aikeista ei voi tietää yhtään mitään.

Bitcoinin merkittävimpiä argumentteja on aina ollut hajautuneisuus, josta on seurannut se, että mikään yksittäinen taho ei ole voinut kontrolloida bitcoinin valuuttamarkkinaa.

Jos GHashin laskentateho ylittää jatkossakin 51 prosenttia, bitcoinin ajatuksesta häviää merkittävimpiin kuuluva periaate. Sirerin mukaan tilanne vastaisi sitä, että koko bitcoin-protokollan hävittäisi ja korvaisi louhintaverkon yksinkertaisella GHashin kontrolloimalla tietokannalla.

Tämä on juuri se tilanne, minkä välttämiseksi bitcoin-advokaatit ovat kehottaneet siirtymään pois keskuspankkien hallitsemista vaihdantavälineistä. Mikäli laskentateho verkossa ei tasaannu pois isoimmalta tekijältä, on bitcoinin tulevaisuudessa ehkä monoliittinen anonyymi keskustaho, joka päättää kaikesta – halusit tai et.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?