EKP-toimet piristivät osakkeita ja heikensivät euroa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Osakkeet nousivat ja euro heikkeni EKP:n päätöksen jälkeen

Euroopan keskuspankin iltapäivän korkopäätökset ja ilmoitukset uusista toimista piristivät osakemarkkinoita ja heikensivät euroa suhteessa dollariin.

5.6.2014 19:56 | Päivitetty 5.6.2014 20:00

Euroopan keskuspankin EKP:n päätökset alentaa ohjauskorkoa 0,15 prosenttiin ja laskea talletuskorko 0,10 prosenttia negatiiviseksi sekä ilmoitukset epätavanomaisista toimista yllättivät markkinat laajuudellaan.

EKP ilmoitti 400 miljardin euron LTRO-huutokaupoista, valtiolainaohjelmansa (SMP) steriloinnin lopettamisesta ja kertoi valmistelevansa ABS-osto-ohjelmaa.

EKP:n toimet piristivät lievästi osakemarkkinoita Suomessa ja Euroopassa. Vaikutukset tuntuivat myös Yhdysvaltain osakemarkkinoilla.

Suomessa Helsingin pörssin yleisindeksi kohosi 0,5 prosenttia. Pariisin CAC 40 -indeksi päätyi 1,1 prosentin nousuun, ja Frankfurtin DAX-indeksi vahvistui 0,2 prosenttia. Laaja Stoxx Europe 600 -indeksi päätyi 0,4 prosentin nousuun. Etenkin pankkiosakkeet piristyivät EKP:n toimista.

Myös Yhdysvalloissa Dow Jones -indeksi oli 0,6 prosentin ylämäessä muutaman tunnin kaupankäynnin jälkeen.

Euro heikkeni tuntuvasti EKP:n päätöksen jälkeen suhteessa dollariin, mutta palautui melko nopeasti jääden silti eilisiä päätöstasoja heikommaksi. Hieman ennen puoli kahdeksan Suomen aikaa yhdellä eurolla sai 1,3637 dollaria, kun eilinen päätöskurssi oli 1,3599 dollaria.

EKP-vaikutus näkyi myös esimerkiksi valtiolainojen koroissa. Esimerkiksi 10-vuotisten lainojen korkotuotot olivat selvässä laskussa niin Suomessa, Saksassa, Ranskassa kuin Etelä-Euroopassakin. Myös kaksivuotisten lainojen korot olivat alamäessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?