Paha kierre uhkaa: EKP:n uskottavuus pelissä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Paha kierre uhkaa: EKP:n uskottavuus pelissä

Euroalueen inflaation hidastuminen toukokuussa on muistutus siitä, että Euroopan keskuspankki ei voi enää katsella sivusta menettämättä uskottavuuttaan. Näin arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

3.6.2014 18:01 | Päivitetty 3.6.2014 19:06

Von Gerichin mukaan Euroopan keskuspankin (EKP) uskottavuus alkaa murentua, jos se yrittää selittää heikkoja talouslukuja viittaamalla johonkin hetkelliseen häiriöön.

– Näyttää yhä selvemmältä, että pankin on tehtävä jotain, hän sanoo Taloussanomille.

EU:n tilastoviraston Eurostatin ennakkoarvion mukaan kuluttajahintojen vuotuinen nousuvauhti hidastui euroalueella toukokuussa 0,5 prosenttiin. Ekonomistit olivat uutistoimisto Bloombergin kyselyssä odottaneet toukokuulle 0,6 prosentin inflaatiota.

Myös maaliskuussa inflaatio oli 0,5 prosenttia, mikä on alhaisin lukema yli neljään vuoteen.

Korko alas jalisää likviditeettiä

EKP:n korkein päättävä elin eli neuvosto kokoontuu linjaamaan pankin rahapolitiikkaa torstaina. Pankki todennäköisesti miettii elvytyspakettiaan uudelleen.

– Nyt pitäisi tulla laaja bondien osto-ohjelma, mutta sitä ei tule. Sen sijaan keskuspankki mitä ilmeisimminkin laskee keskeistä ohjauskorkoaan 10-15 korkopistettä. Korko on nyt 0,25 prosenttia, von Gerich arvioi.

Von Gerich ei pidä koron laskemista nollaankaan mahdottomana, mutta ei myöskään todennäköisenä.

– EKP laski talletuskoronkin nollaan varoituksista huolimatta, hän huomauttaa.

Nyt markkinoilla ennakoidaan, että liikepankkien keskuspankkitalletusten korko painetaan negatiiviseksi eli pankit joutuisivat maksamaan talletuksistaan keskuspankille. Negatiivisen koron tavoitteena olisi saada pankkien raha liikkeelle keskuspankin tileiltä.

–Olisi aika yllätys, jollei sitä tehtäisi. En usko, että negatiivinen talletuskorko on maailman hyödyllisin keino, mutta siitä on puhuttu niin paljon, että tekemättä jättäminen alkaisi haitata EKP:n uskottavuutta, von Gerich sanoo.

Hän odottaa myös vakuuttelua siitä, että likviditeettiä löytyy vastaisuudessakin. EKP on tähän asti pyrkinyt viikoittaisilla talletushuutokaupoilla imuroimaan alueen pankkijärjestelmästä saman verran likviditeettiä pois kuin se aikoinaan tuli käyttäneeksi rahaa tukiostoihinsa kriisivaltioiden velkakirjamarkkinoilla. Markkinoilla arvioidaan, että tämä niin sanottu sterilointi saatetaan lopettaa.

Von Gerich ennakoi, että keskuspankki saattaa myös kertoa jonkinlaisesta uudesta likviditeettiohjelmasta.

EKP on itse lietsonutelvytysodotuksia

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi ja neuvoston muut jäsenet ovat jo kuukausien ajan korostaneet valmiuttaan tehdä tarvittavia toimia rahapolitiikan keventämiseksi, mutta toistaiseksi keskuspankkiirit ovat vain puhuneet.

Selvemmän vihjeen odotettavissa olevista päätöksistä Draghi antoi toukokuun kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa. Viime viikolla EKP:n ykkösmies kasvatti odotuksia entisestään varoittamalla euroalueen alhaiseksi jumittuneen inflaation vaaroista.

– Erityisen varuillaan on oltava nyt negatiivisesta spiraalista, joka voi kehittyä alhaisen inflaation, laskevien inflaatio-odotusten ja luotonannon välillä erityisesti euroalueen kriisimaissa, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?