Kiinan pankkisääntelyviranomaisen pääneuvonantaja toppuuttelee huolia maan talouden tilasta - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

"Liian harva finanssinikkari joutui vankilaan"

Julkaistu: 16.5.2014 13:07, Päivitetty 16.5.2014 13:06

Kiinan pankkisääntelyviranomaisen pääneuvonantaja Andrew Sheng sanoo maan olevan paremmassa kunnossa kuin annetaan ymmärtää. Sheng ilmaisee myös huolensa maailmantalouden finanssivetoisuudesta ja kyvyttömyydestä puuttua väärinkäytöksiin.

Kun Kiinan kokoinen maa yskäisee, koko maailma alkaa pelätä tartuntaa. Viime aikoina huolenaiheita on riittänyt: ennätysheikot kasvuluvut, valtavasti paisunut pankkisektori, kiinteistökupla, ylivelkaantuneet yritykset ja niiden konkurssit.

Kiinan pankkeja valvovan viranomaisen pääneuvonantaja Andrew Shengin mukaan syytä suureen huoleen ei kuitenkaan ole. Hän muistuttaa, että Kiinan talous käy läpi erittäin suurta muutosvaihetta: maa siirtyy pois investointi- ja vientivetoisesta kasvumallista kohti ympäristöystävällisempää, sosiaalisempaa ja kotimaiseen kysyntään pohjautuvaa taloutta.

– Tällaisten reformien yhteydessä on täysin luonnollista, että näemme konkursseja ja muita oireita, Sheng sanoo Taloussanomille Washingtonissa.

Sheng tietää mistä puhuu. Kun Kiinan poliittinen eliitti istuu alas ratkomaan ongelmia, hän on yleensä läsnä. Hongkongin finanssisääntelyviranomaisen entinen johtaja vähättelee merkitystään. Jotain hänen roolistaan kertoo kuitenkin se, että Time-lehti valitsi hänet viime vuonna maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle.

Viime aikoina Shengin näkemyksille on riittänyt kysyntää. 

– Menen Kiinaan niin usein kuin vain pystyn.

"Kriisi onvääjäämätön"

Sheng on Washingtonissa puhumassa edesmenneen taloustieteilijän, finanssimarkkinoiden romahduksia tutkineen Hyman Minskyn mukaan nimetyssä konferenssissa. Vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen alettiin puhua "Minsky-hetkestä", joka viittaa varallisuusarvojen romahdukseen. 

Tällaista romahdusta on povattu Kiinaan jo pitkään.

– Pitää muistaa, että kriisiytyminen on vääjäämätöntä jokaisessa taloudessa. Olennaista on sen vakavuus, Sheng sanoo.

– Jos et anna pienempien kriisien syntyä, ne tulevat suurempina. Minskyn viesti on hyvin yksinkertainen: vakaus luo epävakautta. Tämä on hyvin darwinistinen näkemys, jota ihmisten on vaikea ymmärtää.

Kiina onmannermainen talous

Andrew Sheng ei viittaa ongelmille kintaalla, mutta muistuttaa asioiden mittasuhteista.

– Kiinan kaltaiset suuret taloudet eivät tee äkkijarrutuksia, paitsi suuren kriisin sattuessa, Sheng sanoo.

Hänen mukaansa nykyisten talouslukujen nojalla maata ei uhkaa sellainen ulkoinen velkakriisi, joka voisi aiheuttaa tällaisen reaktion.

– Ihmiset puhuvat "haamukaupungeista" ikään kuin olisimme Ranskan tai Suomen kokoinen maa. Kiina on mannermainen talous.

Sheng muistuttaa, että näin suurten talouksien kohdalla koko kiinteistömarkkinoiden heikkeneminen on harvinaista. Kivulias mukautuminen on välttämätöntä paikoissa, joissa on investoitu liikaa, mutta kysyntä tulee säilymään korkeana. Sen takaa jo se, että prosentti väestöstä muuttaa kaupunkeihin joka vuosi. 

Entä pankkijärjestelmä? Joidenkin arvioiden mukaan maan pankeilla on taseissaan huonoja lainoja jopa 30 prosentin edestä suhteessa bruttokansantuotteeseen. 

– En pidä tilannetta pahana. Jos talous ei kasvaisi nykyisellä tasollaan, se aiheuttaisi riskejä. Mutta Kiinan pankkijärjestelmä on edelleen yksi maailman tuottavimmista ja kysyntää investoinneille riittää.

Sheng painottaa myös sitä, että maan kotitalouksilla on hyvin vähän velkaa. Ja vaikka sen yrityssektori on velkaantunut, sillä on myös paljon säästöjä. Nettovelkatilanne on siis varsin hyvä.

Avaako Kiinaikkunan maailmaan?

Kiinaa on painostettu avaamaan pääomataseensa. Karkeistaen se tarkoittaisi sitä, että ulkomaalaiset voisivat vapaasti investoida Kiinaan ja kiinalaiset ulkomaille.

Monia tämä kuitenkin hirvittää. Maalla on bruttosäästöjä noin viiden tuhannen miljardin dollarin edestä. Kun tällainen raha lähtee liikkeelle, se näkyy vääjäämättä maailmantaloudessa.

Deng Xiaopingilla oli sanonta: "Kun avaat ikkunan, älä ylläty jos sisään lentää muutama kärpänen." Tähän liittyy aina riskejä, mutta toisaalta ikkunan sulkeminen ei estä myrskyä tulemasta, Sheng muotoilee.

Xiaoping oli Kiinan taloutta modernisoinut johtaja. Shengin mukaan pääomataseen avaamiselle ei ole olemassa mitään täydellistä aikaa.

– Maan johto etenee asian kanssa äärimmäisen varovasti, koska taseen avaaminen vaikuttaa 1,3 miljardin ihmisen säästöihin. Puhumattakaan muusta maailmasta: tässä on kyse ihmiskunnan viidenneksen varallisuudesta! 

"Liian harva finanssinikkari  joutui vankilaan"

Taustansa takia Sheng on kysytty asiantuntija ympäri maailmaa. Hänen mielestään nykypäivän suuri kysymys on se, miten finanssitalous saadaan palvelemaan reaalitaloutta.

– Et voi olla liian lyhytnäköinen. Finanssi-insinöörille ei voi maksaa paljon enemmän kuin oikealle insinöörille. Siinä olemme menneet metsään.

Hän uskoo että talouden "finanssoituminen" on nyt huipussaan, mutta suunta on kääntymässä. Omavaraisuusasteita on parannettu, nopeaa robottikauppaa on alettu tutkia, viranomaiset ovat viitekorkohuijareiden perässä.

– Nyt kun kehittyneet maat ovat ymmärtäneet finanssitalouden vaarat, myös kehittyvien markkinoiden on helpompi kamppailla asian kanssa. 

Shengin mielestä maailma ei kaipaa lisää sääntelyä.   

– Olemme tehneet tarpeeksi sääntöjä, mutta emme ole panneet niitä toimeen. Siitä tässä on kyse. Jaamme parkkisakkoja, joita kattohuoneistojen asukit maksavat järjestelmästä repimillään tuloilla.

– Tämä on ongelma. Tämän kriisin aikana olemme nähneet, että liian harva finanssinikkari joutui vankilaan. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?