Lemminkäisen Brunow: Asfalttikartelli osasyy Lemminkäisen irtisanomisiin – Toimitusjohtajan haku kesken - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Asfalttikartelli osasyy Lemminkäisen irtisanomisiin

Lemminkäisen työvoimavähennysten taustalla on markkinatilanne ja osin myös kartellikorvaukset, yhtiöstä kerrotaan. Uuden toimitusjohtajan haku on yhä kesken.

Berndt Brunow­

28.4.2014 15:46 | Päivitetty 28.4.2014 15:02

Tänään työvoimavähennyksistä uutisoineen rakennuskonserni Lemminkäisen väliaikainen toimitusjohtaja Berndt Brunow kertoo, että yt-neuvottelujen taustalla on yksinkertaisesti talouden taantuma.

Sen jäljiltä sekä toimitilarakentamisen että infrarakentamisen markkina kotimaassa on vaisu.

– Tällainen on Suomi tänään. Kun talous lähtee kasvuun ja tulee lisää töitä, voimme taas rekrytoida, Brunow kommentoi Taloussanomille.

Uusien säästöjen taustalla on tähänastisen tehostusohjelman riittämättömyys. Myös asfalttikartelliin liittyvät kymmenien miljoonien eurojen vahingonkorvaukset rasittavat.

– Kun taseesta meni vuodenvaihteessa 60 miljoonaa euroa korvauksiin, asettaa se luonnollisesti lisäpaineita tehostamiseen.

Ensi viikolla alkavat yt-neuvottelut koskevat koko konsernia talotekniikkaa lukuunottamatta. Vähennyksiä on luvassa myös ulkomailla.

– Toinen maa, missä vähennämme merkittävästi on Norja, missä yrityskaupan integrointi on jäänyt kesken. Siellä on selkeitä päällekkäisyyksiä, joita olisi ehkä pitänyt hoitaa jo aikaisemmin, mutta tehdään se nyt, Brunow sanoo.

Hänen mukaansa Ruotsin ja Norjan inframarkkinat kasvavat voimakkaasti. Tämä merkitsee sitä, että maihin on hakeutunut yrityksiä Keski-Euroopasta, mikä on kiristänyt kilpailua.

Lemminkäinen kertoi tänään tammi-maaliskuun tuloksensa jäävän tappiolliseksi, mutta Brunow torjuu ajatuksen, että kyse olisi tulosvaroituksesta. Yhtiö julkistaa tammi-maaliskuun tuloksensa keskiviikkona.

– Tämä ei ole tulosvaroitus. Meidän historiassamme ensimmäinen neljännes on ollut toiminnan luonteen takia tappiollinen, mikä ei varmaan yllätä niitä, jotka meitä seuraavat.

Jatkossa markkinat saattavat kääntyä parempaan, mutta Brunow ei vielä uskalla luvata mitään. Tänään Lemminkäinen ja tierakennusyhtiö Destia kertoivat yhteistyöstä koskien Hamina-Vaalimaa -moottoritien rakentamista.

– Tämä on merkittävä hanke, mutta emme tiedä tuleeko se meille. Jos Äänekosken sellutehtaasta tehdään ensi vuonna päätös, on sekin merkittävä rakennushanke.

Toimitusjohtajaaetsitään yhä

Brunow on Lemminkäisen hallituksen puheenjohtaja ja toimii toimitusjohtajana vain väliaikaisesti.

Taustalla on myllerrys johdossa. Huhtikuun alussa pitkäaikainen toimitusjohtaja Timo Kohtamäki sai lähteä ja tämän jälkeen irtisanoutui myös yhtiön talous- ja rahoitusjohtaja Robert Öhman.

Brunowin mukaan uutta toimitusjohtajaa etsitään edelleen, mutta hän ei usko, että asia ratkeaa vielä toukokuussakaan.

– Tämä ei ole millään tavoin nurkan takana. Tiedotamme heti, kun on kerrottavaa. Se vie aikansa, kun tekee asian hyvin ja hakee parasta, Brunow toteaa.

Uuutta toimitusjohtajaa haetaan lähinnä Suomesta, missä on yli puolet Lemminkäisen toiminnasta.

Brunowin mukaan kyseeseen tulevat ehdokkaat sekä yhtiön ulko- että sisäpuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?