Stora Enso paransi tahtiaan - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Stora Enso paransi tahtiaan

Metsäyhtiö Stora Enson operatiivinen liiketulos kohosi tammi-maaliskuussa selvästi vuodentakaisesta. Syynä oli kustannusten lasku ja poistojen pieneneminen.

23.4.2014 14:32 | Päivitetty 23.4.2014 14:33

Yhtiön operatiivinen tulos parani 182 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 118 miljoonasta eurosta.

Tulos ennen veroja ja ilman kertaluonteisia eriä liki kaksinkertaistui 56 miljoonasta eurosta 106 miljoonaan euroon.

Osakekohtainen tulos koheni 0,02 euron tappiosta 0,13 euroa voitolliseksi.

Kertaerillä oli 24 miljoonan euron positiivinen vaikutus tulokseen eli tulos ennen veroja kertaerät mukaan lukien oli 130 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 35 miljoonaa euroa tappiolla.

Tämä oli hieman vähemmän, kuin mitä analyytikot odottivat konsensusennusteessaan. Ruotsalaisen ennustepalvelun SME Direktin haastattelemien analyytikoiden mukaan Stora Enson tulos ennen veroja olisi noussut 134 miljoonaan euroon, ennustehaarukka tosin ulottui 119 miljoonasta eurosta 151 miljoonaan.

Liikevaihtoa Stora Enso teki alkuvuonna odotuksia vähemmän. Liikevaihto supistui neljä prosenttia viime vuodesta vähän alle 2,6 miljardiin euroon. Analyytikot odottivat pienempää pudotusta.

Kulujen aleneminennosti tulosta

Stora Enson mukaan operatiivista tulosta paransivat tammi-maaliskuussa vuodentakaista selvästi alhaisemmat muuttuvat kustannukset puuraaka-aineessa, kemikaaleissa ja sellussa. Alemmat kustannukset paransivat tulosta 39 miljoonaa euroa.

Myyntihinnat paikallisissa valuutoissa olivat yhtiön mukaan hieman korkeammat kuin vuosi sitten.

Tulosta painoi heikompaan suuntaan myyntimäärien pieneneminen Printing and Reading -liiketoiminnassa eli paperinvalmistuksessa. Vaikutus operatiiviseen liiketulokseen oli 11 miljoonaa euroa.

Myönteisesti tulokseen vaikutti se, että poistoja tehtiin alkuvuonna 20 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Toinen neljännesensimmäisen tahtiin

Kuluva neljännes sujuu Stora Enson arvion mukaan ensimmäisen neljänneksen tahtiin. Yhtiö odottaa huhti-kesäkuun liikevaihdon olevan samansuuruinen kuin tammi-maaliskuussa. Myös operatiivinen tulos olisi tammi-maaliskuun tasolla.

Stora Enson mukaan pitkään viivästynyt Montes del Platan sellutehdas Uruguayssa on valmis käyttöönottoon, kunhan paikallisilta viranomaisilta tulee käyttölupa. Lupaa odotetaan tulevina viikkoina. Yhtiö kertoi, että sen osuus Montes del Platan tuotannosta olisi tänä vuonna 350 000-400 000 tonnia eli vähemmän kuin aiemmin arvioitu puoli miljoonaa tonnia.

Stora Enson mukaan investointi kuluttajapakkauskartonkitehtaaseen Kiinassa on etenemässä suunnitellusti. Yhtiön uudelleenjärjestelyohjelma on edennyt odotettua nopeammin, osavuosikatsauksessa kerrotaan.

Stora Enso kertoi tänään myös toimitusjohtajansa Jouko Karvisen päätöksestä jättää tehtävänsä tänä vuonna. Karvinen jatkaa tehtävässään, kunnes seuraaja on löytynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?