EKP pitää koron historiallisen matalana - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

EKP pitää koron historiallisen matalana

Euroopan keskuspankki (EKP) piti keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa odotetusti ennätyksellisen alhaalla 0,25 prosentissa korkeimman päättävän elimensä eli neuvoston kokouksessa tänään. Myös keskuspankin talletuskorko pysyi edelleen nollassa.

3.4.2014 14:45 | Päivitetty 3.4.2014 14:47

Uutistoimisto Bloomberg kysyi korkoennustetta 57 ekonomistilta. Valtaosa uskoi, että korkomuutoksia ei ole tulossa. Poikkeaviakin näkemyksiä oli, sillä kaksi ekonomistia odotti, että EKP laskisi korkonsa 0,15 prosenttiin. Yksi ekonomisti ennakoi koron pudottamista 0,10 prosenttiin.

EKP alensi pankkien välisiin markkinakorkoihin vaikuttavaa ohjauskorkoaan edellisen kerran viime vuoden marraskuussa 0,25 prosenttiyksikköä.

Pääjohtaja Mario Draghi toisti maaliskuun korkokokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa keskuspankin linjauksen, jonka mukaan alhaisten korkojen aika euroalueella jatkuu vielä pitkään. Ohjauskoron laskeminenkin on mahdollista.Matalasta inflaatiostaharmaita hiuksia

Euroalueen hauraista kasvunäkymistä ei maaliskuun korkokokouksen jälkeen ole saatu mitään oleellisen uutta tietoa. Tarkkaan seurattujen ostopäällikköindeksien mukaan tuotanto sekä teollisuudessa että palveluissa pysyi edelleen kasvu-uralla maaliskuussa, vaikka pientä hidastumista olikin havaittavissa.

Euro on pysytellyt vahvana käyden hieman maaliskuun puolivälin jälkeen jo yli 1,39 dollarissa.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kuvaili maaliskuun kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa euroalueen alkuvuoden kasvua "maltilliseksi", vaikka vaarojakin yhä on.

– Taloudessa on edelleen riskejä heikomman kehityksen suuntaan, ja keskuspankki on valmis toimimaan tarvittaessa, pääjohtaja vakuutteli.

Hitaana matavan talouskasvun ohella harmaita hiuksia EKP:n johdolle aiheuttaa yhä alhaisemmaksi valunut inflaatio, mikä luo keskuspankille paineita entistä elvyttävämmän rahapolitiikan suuntaan.

EU:n tilastoviranomainen Eurostat kertoi maanantaina ennakkoarvionaan, että euroalueen kuluttajahintojen vuosinousu painui maaliskuussa 0,5 prosenttiin eli alimmilleen yli neljään vuoteen. Helmikuussa inflaatio oli 0,7 prosentissa.

"Ei uhkaadeflaatiosta"

Inflaatio on jumittunut selvästi EKP:n tavoitetason alapuolelle, sillä keskuspankin hintavakaustavoitteen mukainen inflaatio olisi kahden prosentin tuntumassa oleva hintojen nousu keskipitkällä aikavälillä. Alle yhdessä prosentissa inflaatio on ollut jo lokakuusta lähtien.

Matalasta inflaatiosta huolimatta Draghi ja muut EKP-johtajat ovat toistuvasti vakuutelleet, että deflaation eli laskevan hintakehityksen uhkaa ei euroalueella ole ja että inflaatio lähtee nousuun talouden toipuessa. Deflaatio olisi myrkkyä muutenkin vaimealle taloudelliselle toimeliaisuudelle.

EKP:n varapääjohtaja Vitorio Constancio arvioi aiemmin tällä viikolla, että inflaatio kääntyy nousuun huhtikuussa, kun talous elpyy ja vajaakäytössä oleva kapasiteetti alkaa vähentyä. Hän myönsi kuitenkin, että pidemmän aikaa jatkuessaan alhainen inflaatio on huolenaihe.

EKP arvioi maaliskuussa julkistamassaan uudessa talousennusteessa, että viime vuoden loivan alamäen jälkeen euroalueen talous kasvaa 1,2 prosenttia tänä vuonna ja 1,5 prosenttia ensi vuonna. Vastaavat inflaatioennusteet ovat 1,0 ja 1,3 prosenttia.

Uusia elvytys-toimia odotellaan

Markkinoilla on alkuvuonna pohdittu kuumeisesti, onko EKP:ltä tulossa uusia "epätavallisia" toimia talouskasvun vahvistamiseksi, rahan tarjonnan lisäämiseksi ja inflaation vauhdittamiseksi.

Yhtenä vihjeenä tähän suuntaan on Saksan keskuspankin tiukkana "haukkana" tunnetun pääjohtajan Jens Weidmannin maaliskuinen haastattelulausunto.

Weidmann sanoi, että rahapolitiikan määrälliselle keventämiselle eli EKP:n arvopaperiostoille ei hänen puolestaan ole periaatteellisia esteitä. Vastaavaa määrällistä keventämistä harjoittavat Yhdysvaltain ja Japanin keskuspankit.

Weidmann on ollut yksi EKP:n arvopaperiostojen ankarimmista arvostelijoista, ja aiempaa pehmeämpi kannanotto tulkittiin heti vihjauksena keskuspankin odotettavissa olevasta politiikkamuutoksesta.

Talletuskorkonegatiiviseksi?

Yksi jo pitkään esillä ollut vaihtoehto on negatiivinen talletuskorko liikepankkien keskuspankkitalletuksista. Toinen mahdollinen keino on likviditeetin lisääminen pankkijärjestelmään eli uusi pankeille suunnattava rahoitusoperaatio, jolla tuettaisiin lainanantoa etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen totesi talouslehti Wall Street Journalin (WSJ) haastattelussa viime kuussa, että EKP voi tarvittaessa turvautua negatiivisiin korkoihin pankkien keskuspankkitalletuksissa.

– Mielestäni negatiiviset talletuskorot eivät ole enää kiistanalainen aihe, Liikanen sanoi.

Euroalueen pankkien lainananto yrityksille on ollut laskussa eli keskuspankin rahapolitiikan keventyminen ei kunnolla välity reaalitalouteen.EKP tarjosi pankeille kahdessa edellisessä niin sanotussa LTRO-operaatiossa (long-term refinancing operation) vuoden 2011 lopussa ja maaliskuussa 2012 yli tuhat miljardia euroa halpaa kolmivuotista lainaa luottolaman helpottamiseksi.

EKP:n talletuskorko on ollut nollassa jo viime vuoden heinäkuusta alkaen. Nollakorolla keskuspankki on kannustanut pankkeja panemaan rahaa liikkeelle eikä jättämään sitä makaamaan keskuspankkiin. Negatiivinen korko merkitsisi käytännössä sitä, että pankit joutuisivat maksamaan keskuspankille talletuksistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?