Danske Bank toivoo EKP:n keventävän rahapolitiikkaa tänä keväänä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Dansken Kuoppamäki: EKP voisi jo tulla järkiinsä

Danske Bank arvioi, että Euroopan keskuspankki (EKP) on valmis keventämään rahapolitiikkaansa tänä keväänä. Pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan paljon tavoitetta alempi inflaatio antaa sille täyden syyn toimia.

EKP:n pääjohtajalla Mario Draghilla ei ole helppoa.­

18.3.2014 15:21 | Päivitetty 18.3.2014 15:24

Markkinoilla odotettiin, että EKP olisi höllentänyt rahapolitiikkaansa jo maaliskuun alun kokouksessaan. Se toimi kuitenkin odotusten vastaisesti ja korot nousivat ja euro vahvistui, mikä heikensi euroalueen kasvuedellytyksiä ja laski inflaationäkymiä entisestään.

Yhdistelmä, jossa inflaatio on hyvin alhainen ja euro vahvistuu, näyttää Pasi Kuoppamäen mukaan huolestuttavan jo EKP:n neuvostoakin. Sen jäsenten uusimmista lausunnoista voi päätellä, että EKP on valmis kevennyksiin.

– Toivomme, että neuvoston jäsenet tulisivat järkiinsä ja toisivat kevään kokouksessa jotain pöytään, Kuoppamäki sanoi esitellessään Danske Bankin suhdanne-ennustetta.

Kuoppamäen mielestä paljon tavoitteen alapuolella mateleva inflaatio antaa EKP:lle täyden syyn toimia. EKP:n tavoite on, että inflaatio pysyttelisi kahden prosentin tuntumassa. Se on kuitenkin ennakoinut, että edes vuonna 2016 ei ylletä tuohon, vaan inflaatio olisi puolitoista prosenttia.

Danske Bank ennakoi, että kuluttajahinnat nousevat euroalueella tänä vuonna 0,7 ja ensi vuonna 1,0 prosenttia.

Korot pysyvätalhaalla lähivuodet

EKP voisi laskea ohjauskorkoa nykyisestä 0,25 prosentista yhä lähemmäs nollaa. Kuoppamäki ennakoi, että muita mahdollisia toimia voisivat olla esimerkiksi olisivat talletuskoron laskeminen hieman negatiiviseksi tai uuden rahoitusoperaation suuntaaminen euroalueen pankeille.

 – Ellei EKP löydä keinoja keventää rahapolitiikkaa kevään kokouksissa, se ottaa tietoisen riskin euroalueen lipsumisesta deflaatioon.

Vaikka EKP ei tekisi uusia kevennyksiä, Kuoppamäen mukaan on jokseenkin selvää, että ohjauskorko pysyy poikkeuksellisen matalana lähivuosina. Se tarkoittaa, että myös euriborit ovat alhaalla ja asuntovelkojen korot maltilliset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?