Toimitusjohtajat kirjoittavat kasvusta - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Toimitusjohtajat kirjoittavat siitä, mistä on puute

Muutama sana toistuu johtajien puheissa kerta toisensa jälkeen. Selvitimme, mitkä ovat Helsingin pörssin suurimpien yritysten toimitusjohtajien suosikkisanat.

17.2.2014 6:01 | Päivitetty 17.2.2014 9:55

Helsingin pörssin toimitusjohtajat haluavat puhua nyt rahasta ja kasvusta. Kymmeniä tuhansia suomalaisia työllistävien johtajien suosikkisanat alkavalle vuodelle ovat prosentti, euro ja kasvu.

Taloussanomat laski suurimpien pörssiyritysten toimitusjohtajien eniten käyttämät sanat viime vuoden viimeisen neljänneksen tulostiedotteiden kommenteista. (Katso sanapilvi tekstin lopusta.)

Lähes kaikissa toimitusjohtajien tuloskommenteissa esiintyvät talouskieleen kuuluvat sanat prosenttia ja euro.

Johtajat kirjoittavat kommenteissaan paljon myös kasvusta ja käyttävät kasvaa- sekä kasvattaa-verbejä. Lisäksi he viljelevät ahkerasti vahva- ja hyvä-adjektiiveja.

Osakevälittäjä ja nettipankki Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kuvailee viime vuoden viimeistä neljännestä aivan toisenlaisella adjektiivilla.

– Neljännen neljänneksen tuloskausi on ollut vaisu. Osakemarkkinat hinnoittelevat tälle vuodelle 15–20 prosentin kasvua. Näkisin, että toimitusjohtajien kirjoitukset kasvusta ovat vastaus markkinoiden odotuksiin, Oksaharju arvioi.

– Talouden elpyminen tuo kasvua, mutta huonosti voi käydä suhteessa konsensusodotuksiin.

Toimitusjohtajien huomion kiinnittyminen kasvuun näkyy myös siinä, että he mainitsevat kirjoituksissaan sanat liikevaihto ja myynti useammin kuin tulos tai liikevoitto.

Myös Oksaharju katsoo, että yritysten olisi jo pakko alkaa kasvaa. Irtisanomisten ja muiden säästöjen tie on paljolti kuljettu loppuun.

– Hyvätkin yhtiöt ovat sopeuttaneet toimintaansa taloustilanteeseen. Jossain vaiheessa sopeutustoimet esimerkiksi myynnissä ja markkinoinnissa alkavat haitata kasvumahdollisuuksia.

Kehittyvien talouksien merkityksen kasvusta huolimatta suomalaisjohtajat kirjoittavat enemmän Euroopasta ja Suomesta kuin Kiinasta tai Venäjästä. Suomalaisyritykset ovat myös sen verran pieniä, että summat liikkuvat miljoonissa eivätkä miljardeissa.

Toimitusjohtajat vaikenevatinvestoinneista ja säästöistä

Mielenkiintoista myös se, mitä toimitusjohtajat kommentoivat vähän tai eivät ollenkaan. Johtajat kirjoittavat niukasti investoinneista ja mahdollisuuksista, koska heikossa taloustilanteessa investointimahdollisuuksia ei ole.

EK-etujärjestön torstaina julkaiseman investointitiedustelun mukaan teollisuuden investoinnit eivät ole kääntymässä nousuun vielä kuluvana vuonnakaan. Kun yritykset eivät löydä investointikohteita, tuloseurot jaetaan osinkoina omistajille.

Toimitusjohtajien kommenteissa kirjoitetaan niukasti myös säästöohjelmista. Se on kummallista, sillä pörssiyritysten tulokset ovat pysyneet voitolla talousepävarmuudessa juuri nopeasti käynnistettyjen säästöohjelmien avulla.

Nordnetin Jukka Oksaharju arvioi, että ristiriidassa on kyse viestinnästä. Hän laskee pörssiyritysten osinkosumman olevan jo nyt 8,6 miljardia euroa, kun viime vuonna listayhtiöt jakoivat 8,5 miljardia euroa osinkoja. Nokia saattaa myöhemmin keväällä kasvattaa summaa miljardilla eurolla 9,8 miljardiin euroon.

– Osinkosumma saattaa nousta noin 20 prosenttia lähes kymmeneen miljardiin euroon. Silloin ei kannata mainita säästöjä, Oksaharju arvioi.

SAK-ammattiliiton keräämien tilastojen mukaan pörssiyritykset vähensivät viime vuonna yli 6 500 työntekijää.

Selvityksessä ovat mukana Helsingin pörssin OMXH 25 -indeksiin kuuluvat yhtiöt, joiden toimitusjohtajien kommentit olivat torstaihin mennessä saatavilla. Teräsvalmistaja Rautaruukki julkaisi viime vuoden tilinpäätöstiedotteensa perjantaina. Finanssikonserni Sampon ja kauppakonserni Keskon tiedotteisiin ei sisältynyt toimitusjohtajan kommenttiosiota.

Alla olevasta sanapilvestä on karsittu pois yhtiöiden nimet ja suomenkielessä usein esiintyvät sanat. Sanapilvi toimii vain Taloussanomien täysversiossa. Sanapilvi on kuitenkin tutkittavissa tämän linkin kautta.

Pörssiyritysten toimitusjohtajien suosikkisanat alue ansio ensimmainen euro eurooppa hyva investointi jatkaa jatkua kannattavuus kassavirta kasvaa kasvattaa kasvu kehittya kehitys konserni kysynta laskea liiketoiminta liiketoiminta-alue liikevaihto liikevoitto loppu markkina markkinat merkittava miljoona myynti neljannes odottaa paatos parantaa parantua paras prosentti saada saavuttaa suomi taso toiminta tulos tuote tyytyvainen vahva vaikuttaa vertailukelpoinen voida vuosineljannes yhtio created at TagCrowd.com

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?