Joukkorahoittaja voi pian käydä kauppaa osakkeillaan

Joukkorahoituspalvelu Invesdor ja Privanet Pankkiiriliike ovat kehittäneet jälkimarkkinat joukkorahoitukselle. Yhtiöt ovat perustaneet pörssin ulkopuolisten yritysten osakkeille listan, jolla sijoittajat voivat ostaa ja myydä osakkeita.

| Päivitetty

Uusi kaupankäyntipaikka luodaan listaamattomien osakkeiden välitykseen erikoistuneen Privanetin markkinapaikalle. Uudelle Invesdor-listalle voivat listata osakkeensa yritykset, jotka ovat hakeneet joukkorahoitusta Invesdorin kautta.

Sijoittajat voivat ostaa ja myydä osakkeita rekistöitymällä Privanetin markkinapaikalle. Invesdor arvioi tiedotteessaan, että kaupankäynti ensimmäisillä osakkeilla alkaa kevään aikana.

Joukkorahoituksessa yksittäiset ihmiset tai yhteisöt sijoittavat listaamattomiin yrityksiin. Joukkorahoitus jaetaan yleensä ennakkomyyntiin perustuvaan ja osakepohjaiseen rahoitukseen.

Asianajaja Antti Hemmilä asianajotoimisto Boreniuksesta kertoi viime viikolla Taloussanomille, että jälkimmäinen on alkanut kiinnostaa yrityksiä, koska rahoituksen saaminen on viime aikoina ollut kiven takana. Samaa sanoo Privanetin toimitusjohtaja Kimmo Lönnmark.

– Finanssikriisin jälkeen perinteiset rahoitusmuodot ovat olleet vain rajoitetusti pienten kasvuyritysten saatavilla, hän kertoo tiedotteessa.

Joukkorahoituksen ongelmana on pidetty sitä, että siinä merkityille listaamattomille osakkeille ei ole ollut jälkimarkkinoita. Sijoittajan on käytännössä ollut mahdollista saada sijoituksilleen tuottoa vain osingoista tai silloin, kun kohdeyritys on myyty. Tämä on nostanut kynnystä sijoittaa kasvuyrityksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?