Pörssiuutiset

Suomi haihattelee – ja ui ajopuuna liittovaltioon

Julkaistu:

Analyysi
Hallituksen EU-selonteko saa vasta julkistetuissa asiantuntijalausunnoissa osin kolean vastaanoton. Valtiovarainministeriön entinen huippuvirkamies Peter Nyberg kaataa hallituksen niskaan jäävettä. Hänen mukaansa Suomen EU-politiikka on haihattelua, joka vie meitä tahdottomana ajopuuna kohti liittovaltiota.


Suomen hallituksen talous- ja eurokysymyksissä harjoittama EU-politiikka on suurelta osin toiveajattelua, jonka avulla Suomi ei saa sellaista unionia kuin haluaa eikä säilytä nykyisenlaista itsenäisyyttään.

Sen sijaan haihattelu vie Suomea ajopuuna liittovaltion osaksi ja kohti kansallisen päätösvallan menetystä. Ellei tämä suunta miellytä, on Suomen itse valittava uusi suunta ja uitava rohkeasti vastavirtaan.

Suunnilleen näin tulkitsee valtiovarainministeriön (VM) entinen huippuvirkamies Peter Nyberg jäätävässä asiantuntijalausunnossaan, jossa hän arvioi hallituksen eduskunnalle antamaa EU-selontekoa ja sen kuvaamaa Suomen EU-politiikkaa.

Hallitus esitti selontekonsa jo viime kesäkuussa, mutta se on taas ajankohtainen, sillä selontekoa paraikaa käsittelevä eduskunnan suuri valiokunta on juuri julkistanut selonteosta saamansa viitisenkymmentä asiantuntijalausuntoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraavaksi suuri valiokunta laatii selonteosta ja sen aiheesta oman mietintönsä, ja lopulta eduskunnan täysistunto keskustelee aiheesta ensi helmikuussa.

Aiheesta voi kuka tahansa käydä keskustelua jo nyt, sillä hallituksen selonteko ja siitä annetut asiantuntijalausunnot ovat kaiken kansan luettavissa valtioneuvoston ja eduskunnan verkkosivuilla.

Hallituksen 70-sivuinen selonteko on erään lausunnon mukaan kirjoitettu kuin puhelinluettelo ilman selkeästi erottuvia painotuksia tai kohokohtia. Sitä puivilla asiantuntijalausunnoilla taas on mittaa kaikkiaan 257 sivua, joten niissäkin on sulattamista.

Lausuntojen sisältö on monin osin yllätyksetöntä ja paikoin yhtä uuvuttavaa tekstiä kuin hallituksen "puhelinluettelomainen" selonteko. Mukana on toki myös painavaa tekstiä, mutta vain harva lausunto säpsäyttää hereille.

Peter Nybergin lausunto säpsäyttää. Se ei ole unilääkettä eikä hyssyttelyä. Se on omalla tavallaan lausunnoista dramaattisin, ja siksi tämä kirjoitus keskittyy siihen.

Rahaliittoa
rakentamassa


Valtiotieteen tohtori Peter Nyberg arvioi hallituksen EU-selontekoa omissa nimissään yksityisenä asiantuntijana, mutta hänen lausuntonsa mielenkiintoa, painavuutta – ja jäätävyyttä – korostaa se, missä asemassa hän toimi ennen kuin jäi vuonna 2010 eläkkeelle.

Nyberg työskenteli velkakriisin alkuvaiheisiin asti useissa Suomen kansainvälisille taloussuhteille ja niiden kehitykselle keskeisissä viroissa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n, Suomen Pankin ja viimeksi valtiovarainministeriön palveluksessa.

Hän jäi eläkkeelle VM:n rahoitusmarkkinaosaston osastopäällikön virasta, jossa hän seurasi 1990-luvulta alkaen Suomen liittymistä rahaliittoon ja Suomen toimintaa rahaliiton jäsenenä ja euromaana suunnilleen niin läheltä kuin mahdollista.

Nybergin kokemus tarkoittaa, että hän tuntee arvioimansa aiheen juurta jaksain, ja että hän tietää tismalleen, mitä rahaliiton piti olla ja mitä sen piti Suomelle antaa – ja mikä meni pieleen.

Omalla tavallaan Nybergin lausunnon jäätävyyttä korostaa sekin, että hän on kaikin puolin korrekti herrasmies eikä suinkaan kärttyisä änkyrä tai "eurokriittisiä voimia" edustava populisti.

Virta vie kohti
liittovaltiota


Eduskunnan suuri valiokunta on julkaissut kaikki saamansa asiantuntijalausunnot yhtenä verkkotiedostona. Peter Nybergin lausunto alkaa 257-sivuisen tekstiurakan sivulta 243.

Lausunnossaan Nyberg keskittyy pelkästään EU-selonteon niihin osiin, jotka käsittelevät talous- ja rahaliitto EMUa ja sen kehittämistä. Muita hallinnon ja politiikan aloja koskevat jaksot hän jättää muiden asiantuntijoiden arvioitaviksi.

Nybergin lausunnosta ilmenee, miksi myös eduskunnan olisi aiheellista paneutua erityisen huolellisesti ja tarkkaavaisesti näihin samoihin EU-selonteon EMU-kappaleisiin.

EU:n sosiaali- tai ympäristöpolitiikka tai hallituksen kanta niihin tuskin uhkaavat Suomen itsenäisyyttä ja eduskunnan itsemääräämisoikeutta. Mutta EMU-politiikka uhkaa, jos Nybergin arvio osuu oikeaan.

Hänen mukaansa Suomi on vakavien ja vaikeidenkin valintojen edessä, ja varoittaa, että valintojen tekemättä jättäminen on yhtä kuin ajopuuna ajelehtimista.

Nyberg tulkitsee EMU-kehityksen voimakkaan virran vievän Suomeakin kohti yhä keskitetymmän päätöksenteon liittovaltiokehitystä. Hänen mukaansa hallitus kuvaa selonteossaan toivorikkaan ja ehkä hieman hyväuskoisenkin ajopuun.

Epäuskottavaa
toiveajattelua


Nybergin mukaan hallituksen selonteossaan kuvaamat Suomen EMU-tavoitteet jäävät toiveajatteluksi. Hallitus kuvaa omia toiveitaan, joiden toteutuminen jää kuitenkin epätodennäköisten ja epäuskottavien oletusten varaan.

Toiveajattelun uskottavuutta heikentää Nybergin mielestä olennaisesti se, että selonteko sivuuttaa sanallakaan mainitsematta EU:n keskeisten toimielinten jo moneen kertaan julki lausuman tavoitteen: rahaliiton kehittämisen liittovaltioksi.

Viileästi Nyberg toteaa, että

"Taukoamaton pyrkimys syvempään integraatioon merkitsee käytännössä, että yksi vakaa integraation loppupiste on jonkinlainen täydellisen liittovaltion malli."

Tämä rahaliiton "vakaa loppupiste" ei esiinny hallituksen selonteossa, joten käsittelemättä ja kuvaamatta jää myös hallituksen kanta liittovaltiokehitykseen. Tämä on Nybergin mukaan vakava puute ja viittaa ajopuu-malliin.

Hallituksen mukaan Suomen tavoite on "entistä vahvempi, yhtenäisempi ja reilumpi unioni" ja "Euroopan tiiviimpi yhdentyminen". Nämä tavoitteet jäävät kuitenkin täsmentämättä.

Nyberg kaipaa kuvausta myös siitä, miten Suomi varmistaa omat tavoitteensa, etunsa ja sen, ettei Suomi ajaudu virran vietävänä mihin vain suuret euromaat, komissio ja EKP tahtovat – eli ajopuuna lopulta liittovaltion osaksi.

Vaivihkaa
hivuttamalla


Peter Nyberg on aiemmissakin kriisin aikana esittämissään puheenvuoroissa varoittanut Suomea uhkaavasta vaivihkaisesta liittovaltiokehityksestä. Nyt hän toistaa saman varoituksensa entistäkin suorasanaisemmin ja jäätävämmin.

Hän ei ole kertaakaan ottanut yksiselitteisesti kantaa itse liittovaltiokehityksen puolesta tai sitä vastaan. Eikä hän tässäkään lausunnossaan esitä omaa suositustaan, pitäisikö Suomen osallistua liittovaltiokehitykseen vai pitäisikö tästä kehityksestä pyrkiä irtautumaan.

Sen sijaan Nyberg toistaa vakavan huolensa, jossa uhka on EMUn muuttuminen liittovaltioksi vaivihkaa Suomen ja suomalaisten huomaamatta tai tätä muutosta varta vasten vahvistamatta.

Hänen uhkakuvassaan Suomi ajelehtii ajopuuna kuin sattumalta Suomen kansainvälistä asemaa radikaalisti muuttavaan ja kansallista itsemääräämisoikeutta radikaalisti rajoittavaan järjestelyyn.

Nybergin mukaan kriisin varjolla toteutetut lukuisat järjestelyt ovat siirtäneet yhä enemmän päätösvaltaa jäsenvaltioilta EU:n toimielimille. Juuri tällaiset pienet tekniset muutokset rahaliiton rakenteissa hivuttavat Suomeakin pikku hiljaa huomaamatta kohti liittovaltiota.

Suomella edessä
joko-tai-valinta


Vaikka Nyberg ei ota lausunnossaan suoraan kantaa EMU-liittovaltion puolesta tai sitä vastaan, jättää hän rivien väliin varsin vahvoja viitteitä omastakin mielipiteestään.

Lausunnosta käy selväksi, että Nyberg ei usko EU-komission ja EKP:n ylivertaiseen talousosaamiseen niin kuin nämä itse ja Suomen hallituskin uskovat. Hän ei ole yhtä innoissaan talouspoliittisen päätösvallan keskittämisestä kuin komissio ja hallitus.

Nybergin mielestä kriisiä edeltäneet suurisuuntaiset talousvirheet ja vielä kriisiaikaisetkin virheet vihjaavat, että komission ja EKP:n talousosaaminen on yhtä heikkoa tai heikompaa kuin jäsenmaiden oma talousosaaminen.

Hänen mukaansa EU-toimielinten osaamisesta ei ole näyttöä mutta siitä on, että niiden jokainen aloite ja toimi edistää niiden omia liittovaltiopyrkimyksiä. Ehkä tämäkin on muistutuksen lisäksi hienovarainen viite Nybergin omastakin kannasta.

Samanlainen hienovarainen vihje Nybergin omasta kannasta löytyy hänen lausuntonsa lopusta, jossa hän esittää Suomen joko-tai-vaihtoehdot.

Valinnan viivyttely on
ajopuuna ajelehtimista


Nyberg suosittelee Suomelle nykyistä liittovaltiokehitystä, mutta vain sillä ehdolla, että "maamme julkiset ja yksityiset päättäjät eivät pysty tai halua kantaa heille nyt kuuluvaa taloudellista vastuuta".

Hintana on tällöin hyväksyttävä "merkittävä taloudellisen ja talouspoliittisen itsemääräämisoikeuden menetys".

Jos taas "Suomen päättäjät kuitenkin pystyvät ja haluavat kantaa heille kuuluvaa taloudellista vastuuta, on nykyinen integraation suuntaus meille kallis ja haitaksi".

Jälkimmäinen tulkinta ei Nybergin mukaan "välttämättä" merkitse Suomen eroa eurosta tai jo solmittujen sopimusten noudattamatta jättämistä.

Se tarkoittaa kuitenkin, "että meidän tulee jättäytyä kaikista uusista esityksistä, ehdotuksista, sopimuksista, järjestelmistä ja toimista, joiden arvioidaan käytännössä uhkaavan kansallista taloudellista päätösvaltaa".

Vaikea valinta, sen Nyberg myöntää.

Mutta hän lohduttaa päättäjiä huomauttamalla, että valintaa ei voi jättää tekemättäkään. Hallituksen selonteko kuvaa tämän valinnan viivyttelyä, mutta se taas tarkoittaa "euroympäristössä vain ajopuuna olemista".

Analyysi

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuren omakotitalon Helsingistä ostanut pariskunta hämmästyi: minne katosi 140 neliötä?

  2. 2

   Tuhansia hoitajia on paennut muille aloille – ”Reservin suuruus on huolestuttava”

  3. 3

   Jethro Rostedt avaa oman ravintolan – tältä yökerhossa näytti neljä tuntia ennen avaamista

  4. 4

   Jan Hurrin kommentti: EVM-kiista on vasta lämmittelyä – vielä isompi mullistus tulossa

  5. 5

   ”Rappioveli” sai osansa perinnöstä – Hovioikeus: Äidin 137 000 euron siirrot suosikkipojalleen olivat törkeä kavallus

  6. 6

   Suomalaisia ensihoitajia värvätään Tukholmaan – palkka jopa 1 500 euroa parempi

  7. 7

   Verottaja jätti Suomen suurimpiin kuuluvasta tapahtumajärjestäjästä konkurssihakemuksen

  8. 8

   Pasilaan avataan Pohjoismaiden suurin kauppakeskus – Triplan uusi johtaja kertoo: Näin alun vaikeudet vältetään

  9. 9

   Tällaisia palkkoja hoiva-alalla maksetaan – kunnissa isommat palkat ja pidemmät lomat, erot yksityisiin jopa satoja euroja

  10. 10

   Jan Hurrin kommentti: Suomi alistumassa yhä kaksinaamaisempaan europolitiikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suuren omakotitalon Helsingistä ostanut pariskunta hämmästyi: minne katosi 140 neliötä?

  2. 2

   ”Rappioveli” sai osansa perinnöstä – Hovioikeus: Äidin 137 000 euron siirrot suosikkipojalleen olivat törkeä kavallus

  3. 3

   Jethro Rostedt avaa oman ravintolan – tältä yökerhossa näytti neljä tuntia ennen avaamista

  4. 4

   Suomalaisia ensihoitajia värvätään Tukholmaan – palkka jopa 1 500 euroa parempi

  5. 5

   Tuhansia hoitajia on paennut muille aloille – ”Reservin suuruus on huolestuttava”

  6. 6

   Jan Hurrin kommentti: EVM-kiista on vasta lämmittelyä – vielä isompi mullistus tulossa

  7. 7

   Jan Hurrin kommentti: Suomi alistumassa yhä kaksinaamaisempaan europolitiikkaan

  8. 8

   Pasilaan avataan Pohjoismaiden suurin kauppakeskus – Triplan uusi johtaja kertoo: Näin alun vaikeudet vältetään

  9. 9

   Verottaja jätti Suomen suurimpiin kuuluvasta tapahtumajärjestäjästä konkurssihakemuksen

  10. 10

   Lentoyhtiö Norwegianin tulevaisuus on epäselvä ja tappiot kasvavat – Pitääkö matkailijan olla huolissaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kulta Katriina mainosti herkällä kuvalla – somessa puhkesi täysi myrsky

  2. 2

   Verottaja jätti Suomen suurimpiin kuuluvasta tapahtumajärjestäjästä konkurssihakemuksen

  3. 3

   Ravintolabisnes vei Janin, 44, konkurssiin ja vuosikausien ulosottoon – teki juuri miljoonakaupat

  4. 4

   Hyvätuloinen pariskunta vietti komeat häät lainarahalla – lopulta käsiin levisi 430 000 euron velkapotti

  5. 5

   ”Rappioveli” sai osansa perinnöstä – Hovioikeus: Äidin 137 000 euron siirrot suosikkipojalleen olivat törkeä kavallus

  6. 6

   Suuren omakotitalon Helsingistä ostanut pariskunta hämmästyi: minne katosi 140 neliötä?

  7. 7

   Lento myöhästyi 3 tuntia, eikä Ulla, 53, ehtinyt pitkälle jatkolennolleen – OP tai Finnair eivät korvaa yli 700 euron lisäkuluja

  8. 8

   Jethro Rostedt avaa oman ravintolan – tältä yökerhossa näytti neljä tuntia ennen avaamista

  9. 9

   Kohutun hoivayhtiö Attendon osake syöksyy – tulos alitti alhaisimmatkin ennusteet

  10. 10

   Pasilaan avataan Pohjoismaiden suurin kauppakeskus – Triplan uusi johtaja kertoo: Näin alun vaikeudet vältetään

  11. Näytä lisää