Sijoittajamestari: Indeksit tarkkailussa – hiljaiseloa Euroopassa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Sijoittajamestari: Indeksit tarkkailussa – hiljaiseloa Euroopassa

Taloussanomien sijoittajamestarijoukkue avasi tällä viikolla indeksisalkkunsa. Päätimme ottaa homman varman päälle ja ostimme tuttujen Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksin sekä eurooppalaisen Stoxx Europe 50:n osakejohdannaisia. Mutta olisiko pitänyt luottaa nousuun vai laskuun?

14.10.2013 16:18 | Päivitetty 14.10.2013 16:18

Sijoittamisen perussääntöihin kuuluu, että sijoittajan pitää tietää, mihin rahansa laittaa. Siksi indeksisalkku avattiin selvittämällä viikon markkinanäkymät ja tarkistamalla, mitä yhtiöitä indeksit kätkevät sisäänsä.

Yhdysvaltojen laaja Standard & Poor's  500 on maailman seuratuimpia indeksejä. Siihen kuuluu 500 yhtiötä, joiden painoarvot indeksissä vaihtelevat. Tärkeitä yhtiöitä ovat muun muassa Apple, Exxon Mobil, Microsoft, Google, Johnson & Johnson, General Electric, Chevron, Procter & Gamble, Berkshire Hathaway sekä Wells Fargo.

New Yorkissa osakekauppaa käytiin perjantaina toiveikkaissa tunnelmissa, kun sijoittajat uskoivat Yhdysvaltain lainsäätäjien pääsevän sopuun maan velkakaton nostosta. Velkakaton nostaminen on välttämätöntä, jotta Yhdysvallat välttää vararikon.

Tänään tiedämme kuitenkin, että neuvottelut juuttuivat taas paikoilleen viikonloppuna. Taloussanomien salkkuun ostettiin siis minifutuuri, jonka arvo nousee, jos S&P 500 -indeksi kääntyy laskuun. Salkkuvastaava järkeilee,  että velkakattosopu syntyy aikaisintaan juuri ennen takarajaa. Se tarkoittaa sitä, että  heikkohermoisimmat sijoittajat alkavat siirtää varojaan turvaan ja kurssit laskevat.

Jatkuisiko Euroopan elpyminen?

Tänään Euroopan unionin tilastoviranomainen kertoi, että euroalueen teollisuustuotanto kääntyi elokuussa odotettua pirteämpään kasvuun heinäkuuhun verrattuna. Taloussanomien indeksisalkkuun päätyi Bull-sertifikaatti, josta pääsemme hyötymään, jos Euro Stoxx 50 -indeksi nousee. 

Euro Stoxx 50 -indeksiin kuuluu 50 merkittävää yhtiötä 12:sta Euroopan maasta. Mukana ovat esimerkiksi lääkeyhtiö Bayer, autonvalmistajat BMW, Daimler ja Volkswagen, elintarvikeyhtiöt Danone ja Unilever, Deutsche Bank, Deutsche Post, Societe Generale- ja Unicredit- pankit, L'Oreal, Philips ja Siemens. Ostohetkellä indeksi liikkui nollan tuntumassa.

Taloussanomien joukkue oli maanantaina kello 16 aikoihin kokonaiskilpailussa sijalla 2 917. Sijoitusten tuotto oli 12,6 prosenttia miinuksella. Raaka-ainesalkkumme on päätynyt reilut kymmenen prosenttia miinukselle. Indeksisalkku tasapainoili nollatasolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?