Katso video siitä, miten Nokian osakkeella käytiin kauppaa muutaman millisekunnin aikana - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Huikea video näyttää robottien Nokia-kaupat

Automatisoitu osakekauppa voi tuntua kaukaiselta. Kun sitä näkee käytännössä, se näyttää varsin hurjalta.

11.10.2013 18:23 | Päivitetty 11.10.2013 18:26

Automatisoitu osakekauppa (high frequency trading eli HFT) tarkoittaa millisekuntien aikana tapahtuvaa, tietokoneohjelmien toteuttamaa osakekauppaa.

HFT-kauppa on yleistyessään herättänyt myös arvostelua, sillä sen seurauksena vaakakupissa alkaa painamaan yhä enemmän tietokoneen nopeus ja yhä vähemmän sijoitusstrategia. Automatisoidut järjestelmät ovat myös muutamaan otteeseen lähettäneet pörssejä hurjaan syöksyyn.

Abstraktilta tuntuvaa ilmiötä on pöyhinyt esimerkiksi markkinatietoa sijoittajille toimittavan Nanexin toimitusjohtaja Eric Hunsader. 

Automatisoituun osakekauppaan hyvin kriittisesti suhtautuvan Hunsaderin harrastuksiin kuuluu sekuntien murto-osien aikana tapahtuvien kauppojen videoiminen. Lopputulos on varsin huima.

Oheisilla videoilla näkyy matkapuhelintoimintonsa myyneen Nokian osakkeella tapahtuvaa automatisoitua kaupankäyntia.

Ylempänä näkyvässä videossa tarkastelu on hidastettu nelituhatkertaisesti. Video kattaa kaupankäynnin sekunnin kahdeskymmenesosan aikana. Alempana kaupankäyntiä seurataan noin sekunnin kolmasosan ajan.

Jokainen laatikko edustaa yhtä pörssiä. Laatikoissa näkyvät kunkin pörssin korkeimmat osto- ja myyntitarjoukset.

Pörssien välillä sinkoilevat nuolet ovat prosessoitavia tarjouksia. Kello kuudessa näkyvä laatikko on SIP eli Securities Information Processor. Se käy läpi kaikkien Yhdysvaltain pörssien osto- ja myyntitarjoukset ja muodostaa niistä kansallisesti korkeimmat.

Kiinnitä huomiota alemman videon kello viidessä näkyvään laatikkoon, joka edustaa New Yorkin pörssiä (NYSE). Hunsander huomauttaa videonsa yhteydessä, että NYSE:ssä tapahtui 250 millisekuntia kestävä katko noin kello 09:42:36.820. Kun pörssi palasi toimintaan noin kello 09:42:37.079, valtava määrä tarjouksia alkoi sinkoilemaan.

Sadan millisekunnin aikana Nokian osakkeesta tehtiin yli sata tarjousta, mikä vastaa noin sataa tuhatta sekunnissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?