Oksaharju suosittelee sijoitusten hajauttamista - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Meklari: Helsingin pörssi ei riitä hajauttamiseen

Helsingin pörssin osakkeet eivät riitä täyteen hajautukseen. Tätä mieltä on Nordnetin meklari ja räväkkä blogi-kirjoittaja Jukka Oksaharju. Hänen mukaansa reilut kymmenen osaketta takaa tukevan hajautuksen, kunhan yhtiöt on valittu harkiten.

8.10.2013 14:03 | Päivitetty 8.10.2013 14:03

Jos sijoittaja haluaa hajauttaa salkkunsa kunnolla, hänen pitää Jukka Oksaharjun mielestä ostaa osakkeita muualtakin kuin vain Helsingin pörssistä.

– Helsinkiin listatuista yhtiöistä laatuyhtiöt voi laskea kahden käden sormilla, hän sanoi Hajauta tai hajoa -kirjansa julkistustilaisuudessa.

Oksaharju on tunnettu blogi-kirjoituksistaan, joissa hän arvioi suorasanaisesti yhtiöitä ja niiden toimintaa. Kritiikkiä on saanut esimerkiksi valtion sijoitusyhtiö Solidiumin, Sanoman kuin Nokian Renkaidenkin johto.

– Kerron, mitä itse ajattelen, hän kuittaa.

Oksaharju lisää, että ei ole saanut oikaisuvaatimuksia ja huomauttaa, että myös kehuu, jos aihetta on.

Saksassa ja USA:ssaosakkeet nousseet vuosiaHelsingin pörssi on syrjäinen kauppapaikka, jossa heilunta on aika ajoin suurta. Oksaharju huomauttaa, että toisin kuin Helsingissä, esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa osakekurssit ovat nousseet finanssikriisin jälkeen neljä ja puoli vuotta.

Helsingin osto- ja myyntiareena ei Oksaharjun mielestä riitä, vaikka osakekauppa on virkistynyt jonkin verran syksyn aikana. Vaihdon elpyminen on tosin pitkälti Nokian ansiota. Kun Nokia ilmoitti myyvänsä matkapuhelinyksikkönsä Microsoftille, kaupankäynti yhtiön osakkeella kiivastui selvästi.

Pitkästä aikaa pörssiin saadaan myös uusia yhtiöitä. Orava Asuntorahaston listautumisanti ylimerkittiin ja kauppa yhtiön osakkeella alkaa näillä näkymin ensi viikolla. Ravintolayhtiö Restamax harkitsee listautumista loppuvuonna.

Metsosta irtautuvan Valmetin on puolestaan määrä listautua vuoden vaihteessa ja Jollan ensi vuoden alkupuolella.

Toisaalta lähtijöitäkin on. Tiimarin noteeraus loppui konkurssiin ja paikannusyhtiö Geosentricin eli entisen Benefonin osake poistetaan Helsingin pörssistä todennäköisesti tämän kuukauden lopussa.

"Suosin laatuyhtiöitä,jossa on osaava johto"Oksaharjun mielestä hajauttamiseen riittää 10–15 yhtiötä. Hajauttamista voi tehdä yhtiöiden kautta, sillä moni yhtiö tekee useaa asiaa tai toimii monella alueella.

Paras yhtiö tältä kannalta ei hänestä silti ole yhtiö joka tekee kaikkea mahdollista. Hajautusta voi tehdä myös toimialan sisällä.

– Esimerkiksi ostamalla Sampoa pääsee myös Nordean, Ifin ja Mandatum Lifen omistajaksi, hän sanoi.

Kotiläksyt pitää Oksaharjun mielestä tehdä kunnolla, jotta tietää, mitä ostaa ja omistaa. Hän suosittelee pitkäaikaista strategiaa ja korostaa laatua.

– Osakkeenomistajan on äärimmäisen vaikea saada suhdanteiden yli parempaa tuottoa kuin itse yhtiö saa luotua voittoa yritykseen sijoitetuille varoille, hän perustelee.

Laatuyhtiön on pitänyt jo osoittaa ansaintamallinsa toimivuus. Yrityksen johdon taidot ovat Oksaharjun mielestä ensiarvoisen tärkeät.

Osakekauppaayläasteelta alkaenOksaharju on 26-vuotias kahden lapsen isä, joka on opiskellut kauppatieteen maisteriksi ja valmistelee väitöskirjaa. Tuore kirja on hänen toinen sijoittamisoppaansa vuoden aikana. Ikäänsä nähden Oksaharjulla on pitkä perspektiivi, sillä hän kertoo aloittaneensa sijoittamisen osakkeisiin jo yläasteella.

Omissa sijoituksissaan hän yltää osakkeiden määrässä juuri ja juuri omaan suositukseensa. Hänellä on kymmenen yhtiön, muun muassa Nordean, Sammon, Fortumin ja Rapalan osakkeita.

Yhtiöistä kaksi on amerikkalaisia eli IBM ja Coca-Cola. Niiden avulla Oksaharju kertoo saavansa muun hajautuksen lisäksi myös osinkohajautusta, kun yhtiöt maksavat osinkoja neljästi vuodessa.

Suuret yhtiöt painavat salkussa eniten.

– Niillä on 80 prosentin paino, Oksaharju kertoo.

Hän karttaa tappiollisia yhtiöitä, valtionyhtiöitä ja toimintansa käänteessä olevia yhtiöitä.

Kriisien varallevoisi olla käteistä

Ajoittain Oksaharju sijoittaa myös velaksi, mutta nyt hän on velaton. Hän kertoo sijoitusasteensa vaihtelevan 80–90 prosentista 120–130 prosenttiin.

– On suuri vaikeus säilyttää käteistä, kun kaikki näyttää vielä hyvältä, hän sanoo.

Kriisit tarjoaisivat hyviä ostotilaisuuksia, mutta ne voivat yllättää ammattilaisetkin. Oksaharju kertoo ostaneensa Nokian Renkaiden osakkeita 34 eurolla velaksi keväällä 2008. Jouluun mennessä kurssi oli painunut kuuteen euroon.

Oksaharju ennakoi, että lähikvartaalilla osakemarkkinat nousevat. Vuoden perspektiivi on hänestä sen sijaan jo hankalan pitkä aika arvioitavaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?