Solidiumin Järvinen: Outokummun sopeutustoimet eivät ole vielä ohi - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Valtio-omistaja: Kulujahti jatkunee Outokummussa

Teräsyhtiö Outokumpu kertoi tänään mittavasta irtisanomis- ja säästöohjelmasta. Ovatko sopeutustoimet tässä? Eivät välttämättä, uskoo Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen.

1.10.2013 15:36 | Päivitetty 1.10.2013 15:44

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen uskoo, että tänään suuresta irtisanomis- ja säästöohjelmasta kertoneen Outokummun säästö- ja sopeutustoimet eivät ole vielä ohi.

– Luulen, että Outokumpu jatkaa sopeutustoimia, jotta yhtiö palaa kannattavaksi ja sen rakenne toimii myös hankalammissa toimintaympäristöissä, Järvinen sanoi Taloussanomille tänään Solidiumin tiedotustilaisuuden jälkeen.

– Outokumpu varmasti jatkaa toiminnan kehittämistä ja sopeutustoimia markkinatilanne huomioon ottaen myös jatkossa.

Outokumpu tavoittelee sadan miljoonan euron vuotuisia säästöjä vähentämällä enintään 1 000 työpaikkaa lisää Euroopassa sekä supistamalla kapasiteettia. Säästöohjelma tulee jo entisten tehostamistoimien päälle.

– Outokummun tulee tehdä toimenpiteitä, joilla yhtiö saadaan takaisin voitolliseksi, Järvinen sanoi.

Outokummun mahdollisia toimia rahoitustilanteensa parantamiseksi, kuten osakeantia, Järvinen ei halunnut spekuloida. Hänen mukaansa lähtökohta on, että yhtiö hoitaa omilla toimenpiteillään tasettaan.

"Tyytyväisiänykyiseen omistukseen"

Tiistain toinen suuri yritysuutinen on konepajakonserni Metson jakautuminen Valmetiksi ja Metsoksi. Valmetiin jäävät Metson massa-, paperi- ja voimantuotantoliiketoiminnot ja Metsoon kaivos- ja maanrakennus- sekä automaatioliiketoiminnot. Metson ylimääräinen yhtiökokous hyväksyi jakautumisen tänään.

Kuluvan vuoden aikana ruotsalaisen Christer Gardellin sijoitusyhtiö Cevian Capital on noussut Solidiumin ohi Metson suurimmaksi osakkeenomistajaksi. Järvisen mukaan Solidiumilla ja Cevianilla on yhteinen näkemys siitä, mihin Metsoa ja Valmetia pitää kehittää.

– Uskomme molemmat siihen, että erillisinä yhtiöt pystyvät kehittymään paremmin kuin yhdessä. Valmetin toiminta oli jäämässä muun Metson varjoon, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan Valmetin "arvon kristallisoituminen" on mielenkiintoista, koska yhtiö on merkittävä teollisten palveluiden tuottaja. Hän ei arvioinut, kumpi yhtiöistä on tärkeämpi Solidiumille. Viime vuonna Metson 7,5 miljardin euron liikevaihdosta 45 prosenttia tuli kaivosteollisuus- ja maarakennusyksiköistä ja 34 prosenttia listautuvasta massa- ja paperiteollisuusyksiköstä.

Myös Valmet on Solidiumille pitkäaikainen sijoitus. Järvisen mukaan salkku muuttuu kuitenkin luonnollisesti vuosien aikana, mutta Solidium ei voi etukäteen kommentoida, mitä yhtiöitä se koskee.

– Sen verran voin sanoa, että olemme tyytyväisiä nykyiseen omistukseen.

Solidium omistaa vanhasta Metsosta 11 prosenttia. Sijoitusyhtiö saa kummastakin uudesta yhtiöstä samanlaisen siivun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?