Leikkaussuunnitelma puski Outokummun osakkeen kiriin - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Leikkaussuunnitelma puski Outokummun osakkeen kiriin

Vuoden viimeinen neljännes on alkanut Helsingin pörssissä loivalla kurssinousulla. Valtaosa vaihtokärjen osakkeista oli iltapäivällä plussan puolella. Aamupäivällä uusista rankoista säästösuunnitelmista kertonut Outokumpu oli yhä tukevassa, yli neljän prosentin nousussa.

1.10.2013 15:06 | Päivitetty 1.10.2013 15:15

Kurssit olivat koholla myös muualla Euroopassa. Epävarmuus Yhdysvaltain liittohallinnon pakkolomasta veti indeksit maanantaina tukevasti miinukselle.

Uhan toteuduttua sijoittajat puntaroivat sen painoarvoa uudestaan, ja iltapäivällä noin kello 14 laaja Stoxx 600 Europe -indeksi oli jo edennyt 0,4 prosenttia.

Helsingissä yleisindeksi OMXH oli vahvistunut niin ikään 0,4 prosenttia. Suuryhtiöiden OMXH 25 oli edennyt 0,5 prosenttia. Osakkeita oli vaihdettu 127 miljoonalla eurolla. Noin kolmasosa tästä oli teknologiayhtiö Nokiaa, jonka osake oli kallistunut 1,2 prosenttia.

Toiseksi vaihdetuin oli metsäyhtiö Stora Enso, jonka R-osake oli luisunut 0,6 prosenttia. Kolmantena oli pankkikonserni Nordea 0,5 prosentin nousussa.

Sijoittajat pitivätOutokummun uutisista

Vaihtokärjen tuntumassa kiri ruostumattoman teräksen valmistaja Outokumpu, joka ilmoitti uusista rakennejärjestelyistä Euroopassa. Yhtiö suunnittelee enintään tuhannen työpaikan lisäleikkauksia, joista odotetaan yli sadan miljoonan euron säästöjä. Niillä yhtiön pitäisi nousta kannattavaksi. Outokummun osake oli vahvistunut 4,5 prosenttia.

Energiayhtiö Fortum oli vahvistunut 0,8 prosenttia. Yhtiö kertoi myyneensä Kuusamon sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksensa suomalaiselle energiayhtiölle Advenille. Kauppa on osa viime vuonna aloitettua tehostamisohjelmaa. Kauppahintaa ei kerrottu, mutta tulosvaikutus on Fortumin mukaan vähäinen.

Konepajayhtiö Metson osake oli vahvistunut 0,2 prosenttia. Metson ylimääräinen yhtiökokous hyväksyi yhtiön jakautumissuunnitelmat vanhaan Metsoon ja Valmetiin. Yhtiöt jakautuvat vuoden vaihteessa.

Suurista yhtiöistä tukevassa nousussa oli myös mediatalo Sanoma, joka oli vahvassa vireessä myös maanantaina Dansken suositusnoston jälkeen. Tänään Sanoma oli edennyt 2,6 prosenttia.

Elintarvikeyhtiö Atria on myynyt 26 prosentin vähemmistöosuutensa Venäjällä toimivasta Dan-Invest sikalayhtiöstä yhtiön tanskalaiselle enemmistöomistajalle Dan-Invest A/S:lle. Kauppahintaa ei julkisteta. Atrian mukaan kaupalla ei ole merkittävää vaikutusta yhtiön taloudelliseen asemaan tai tulokseen. Yhtiön osake oli halventunut 2,3 prosenttia, mutta sitä oli vaihdettu vähän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?