Outokumpu vähentää 1000 työpaikkaa lisää Euroopassa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Outokumpu vähentää 1000 työpaikkaa lisää Euroopassa

Ruostumattoman teräksen valmistaja Outokumpu ilmoittaa uusista rakennejärjestelyistä Euroopassa. Tavoitteena on parantaa yhtiön tulosta ja tehokkuutta sekä palauttaa Outokumpu jälleen kannattavaksi.

1.10.2013 11:38 | Päivitetty 1.10.2013 15:30

Tänään esiteltyjen suunniteltujen rakennemuutosten odotetaan johtavan yhteensä enintään 1 000 työpaikan lisävähennykseen Euroopassa, jolloin suunnitellut vähennykset ovat maailmanlaajuisesti 3 500 työpaikkaa.

– Vaikka Outokumpu on toteuttanut merkittäviä kustannussäästöjä sitten Outokummun ja Inoxumin yhdistymisen vuoden 2012 lopussa, Outokummun kustannusrakenne on yhä liian raskas nykyisessä markkinatilanteessa, yhtiö sanoo tiedotteessaan.

Outokummun mukaan ruostumattoman teräksen markkinatilanne on jatkunut vaikeana lähinnä Euroopan heikon taloustilanteen ja teollisuudenalan maailmanlaajuisen ylikapasiteetin vuoksi. Outokumpu on tehnyt tänä vuonna tappiota ja nettovelka oli kesäkuun lopussa kolme miljardia euroa.Markkinatilanteen olennaisesta paranemisesta ei ole merkkejä. Lisäksi Euroopan komission vaatimus Ternin tehtaan myynnistä Inoxum-yrityskaupan myönnytyksenä johti alkuperäistä arvioita pienempiin synergiahyötyihin.

– Toteuttamalla nämä suunnitelmat saavutamme 380 miljoonan euron säästöt jo vuonna 2015, mikä parantaa merkittävästi kannattavuuttamme. Näillä toimilla varmistamme, että ruostumatonta terästä tuotetaan jatkossakin Euroopassa ja että yli 10 000 yhtiöön jäävällä outokumpulaisella Euroopassa on parempi varmuus työpaikkojen säilymisestä, sanoo toimitusjohtaja Mika Seitovirta tiedotteessa.

Bochumin sulatto kiinnijo ensi vuonna

Uuden suunnitelman arvioidaan tuovan yli 100 miljoonan euron lisäsäästöt, ja kokonaisuudessaan säästöohjelmilla tavoitellaan 300 miljoonan euron vuotuisia säästöjä ensi vuonna ja 450 miljoonan euron säästöjä vuonna 2017.

Saksassa Outokumpu suunnittelee sulkevansa Bochumin sulaton jo ensi vuoden aikana sen sijaan, että sulatto suljettaisiin vuoden 2016 loppuun mennessä, kuten tähän asti on arvioitu. Bochumin sulaton sulkeminen tuo Outokummun mukaan selvästi enemmän säästöjä muihin mahdollisiin vaihtoehtoihin verrattuna. Sulaton sulkeminen vie 450 työpaikkaa Bochumissa.

Benrathissa on tarkoitus toteuttaa jo ennen yrityskauppaa suunniteltu investointiprojekti alkuperäisessä aikataulussaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Benrathin tuotanto siirretään Krefeldiin, ja Benrathin tuotanto suljetaan vuoden 2015 loppuun mennessä. Krefeldin aseman vahvistamiseksi Outokumpu investoi 100 miljoonaa euroa Krefeldin tehtaaseen.

Benrathin sulkemisen arvioidaan johtavan 480 työpaikan vähenemiseen. Osalle henkilöstöstä tarjotaan töitä Krefeldistä tai mahdollisuutta jäädä varhaiseläkkeelle.

Outokumpu tekee tiiviistä yhteistyötä ThyssenKruppin kanssa, joka on sitoutunut Inoxum-yrityskaupasta sovittaessa tarjoamaan vaihtoehtoisen työpaikan enintään 600 työntekijälle Saksassa.

Suunniteltujen sulkemisten jälkeen Outokummulla on Saksassa kaksi tuotantolaitosta, yksi Krefeldissä ja toinen Dillenburgissa. Niiden yhteenlaskettu kylmävalssauskapasiteetti on 450 000–500 000 tonnia vuodessa.

Outokumpu sulkee myös Espanjassa Barcelonan ja Saksan Langenhagenin palvelukeskukset.

Aiemmin ilmoitettu Ruotsin Klosterin ja Nybyn kylmävalssaustoimintojen strateginen arviointi etenee aikataulussaan, ja päätöksiä odotetaan vuoden loppuun mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?