Näin Nokian myynti eteni - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Nokia mietti myös muita vaihtoehtoja

Nokia alkoi pohtia suhdettaan Microsoftiin kesäkuussa 2012, vaikka yhteistyöstä oli edellisen kerran sovittu huhtikuussa 2011, käy ilmi Nokian ylimääräisen yhtiökokouksen taustamateriaaleista. Nokia mietti useita mahdollisia vaihtoehtoja.

19.9.2013 18:23 | Päivitetty 19.9.2013 18:35

Myynnin lisäksi vaihtoehtona oli Microsoft-sopimuksen irtisanominen kesken kauden.

Konkreettisemmin mahdollisesta yrityskaupasta alettiin keskustella helmikuussa 2013, kun Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer otti yhteyttä Nokian hallituksen puheenjohtajaan Risto Siilasmaahan. He tapasivat jo samassa kuussa Barcelonassa.

Tapaamisessa Ballmer listasi useita erilaisia hyötyjä Windows Phonelle, jos mobiilituotteita tuottaisi ainoastaan Microsoft. Laiteyksikkönsä lisäksi Nokia pohti myös paikkatietojärjestelmiensä myyntiä kokonaan tai osittain Microsoftille.

Barcelonan tapaamisen jälkeen Nokia alkoi toden teolla tutkia korttejaan. Yhtenä vaihtoehtona oli jo tuolloin puhelinyksikön myynti Microsoftille, mutta lisäksi myynti muille yrityksille oli taustamateriaalien sanamuodoista päätellen esillä.

– Nokian hallitus pohti myös, mikä olisi asianmukainen tapa tällaisten strategisten vaihtoehtojen tarkasteluun ryhtymiseksi, ja arvioi muita mahdollisia ostajia yhdessä lainopillisten ja taloudellisten neuvonantajiensa kanssa, taustamateriaaleissa kirjoitetaan.

Nokian hallitus päätti, että Siilasmaan tulisi olla ensisijainen yhteyshenkilö ja tiedonvälittäjä Microsoftin kanssa, jotta voitiin varmistaa, että Nokian riippumattomat johtajat johtivat strategista arviointia asianmukaisesti. Toinen vaihtoehto olisi ollut Stephen Elop, mutta hän oli siirtynyt Nokialle Microsoftilta.

Aiesopimus laiteyksikön myynnistä solmittiin jo 24. päivä heinäkuuta. Nokian hallitus hyväksyi ostotarjouksen lopullisesti 2. syyskuuta pidetyssä kokouksessa, jossa myös J.P. Morganin edustajat esittelivät rahoituksen analyysit kaupan yhteydessä maksettavasta 5,44 miljardin euron käteismaksusta.

Pankin edustajat kuvailivat ostotarjousta kohtuulliseksi Nokialle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?