Myös keskuspankin talletuskorko pysyi edelleen nollassa.
Uutistoimisto Bloombergin kokoamassa 56 ekonomistin ennusteessa yksikään ekonomisti ei uskonut, että korkoon tehtäisiin muutosta.
EKP alensi markkinakorkoihin vaikuttavaa korkoaan edellisen kerran toukokuun alun kokouksessaan 0,25 prosenttiyksikköä.
Kesän suurin uutinen EKP-uutinen oli keskuspankin heinäkuussa antama korko-ohjeistus. Pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti lehdistötilaisuudessa, että ohjauskorko pysyy ”pidemmän aikaa” nykytasollaan tai ehkä laskee vielä siitäkin. Kyse oli melkoisesta linjamuutoksesta, sillä EKP ei aiemmin ole antanut ohjeistusta tulevasta rahapolitiikasta. Draghi ei täsmentänyt, mitä ”pidempi aika” konkreettisemmin tarkoittaa.
Koronlaskua EKP:lta tuskin siis on odotettavissa aivan lähiaikoina. Pankin neuvoston jäsen, Itävallan keskuspankin pääjohtaja Ewald Nowotny tosin sanoi viime kuussa, että koronlasku on mahdollinen, vaikka tilanne eurotaloudessa kohenisikin.
Puolessa prosentissakin EKP:n ohjauskorko on edelleen korkeampi kuin Yhdysvalloissa ja Japanissa, joiden keskuspankkikorot ovat lähes nollassa. Useiden asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin kyseenalaista, onnistuisiko EKP:n koron puolittaminen tai jopa tiputtaminen nollaan antamaan lisäruisketta eurotaloudelle.
EKP on kuitenkin todennut, että se on valmis negatiivisiin talletuskorkoihin. Pankin talletuskorko on matanut nollassa jo viime vuoden heinäkuusta alkaen. Nollakorolla keskuspankki on kannustanut pankkeja panemaan rahaa liikkeelle eikä jättämään sitä makaamaan keskuspankkiin. Negatiivinen korko merkitsisi käytännössä sitä, että pankit joutuisivat maksamaan keskuspankille talletuksistaan.
Euroalue irtitaantumasta
Viime viikkojen taloustilastot kertovat, että pahin euroalueen taloudessa näyttäisi olevan ohi. Kesän myönteisin uutinen oli euroalueen irtaantuminen taantumasta toisella vuosineljänneksellä. Tuotannon kasvusta kertovat puolestaan elokuun ostopäällikköindeksit sekä teollisuudesta että palveluista.
Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos painui euroalueella elokuussa 1,3 prosenttiin heinäkuun 1,6 prosentista, EU:n tilastovirasto Eurostat kertoi viime viikolla alustavana arvionaan. Inflaatio on yhä selvästi alle keskuspankin hintavakaustavoitteen, joka on kahden prosentin tuntumassa oleva hintojen nousu.
EKP julkistaa tänään myös uudet talous- ja inflaatioennusteensa. Edellisissä ennusteissa kesäkuulta keskuspankki arvioi euroalueen bruttokansantuotteen supistuvan tänä vuonna 0,6 prosenttia, mutta kääntyvän ensi vuonna 1,1 prosentin kasvuun.
EKP:n ennuste tämän vuoden inflaatioksi oli 1,4 prosenttia ja ensi vuoden lähes samaa tasoa eli 1,3 prosenttia.
Pääjohtaja Draghi kommentoi päivän korkokokousta ja euroalueen talousnäkymiä lehdistötilaisuudessa Frankfurtissa iltapäivällä.