Kun Nokia romahti, Helsingin pörssi sai uudet tähdet

Helsingin pörssin rakenne on muuttunut viime vuosina selvästi, Nordean sijoituskatsauksessa arvioidaan. Nokian osuus pörssin arvosta on romahtanut murto-osaan huippuvuosista, ja samaan aikaan varsinkin konepajayhtiöiden ja rahoitusalan painoarvo on kasvanut.

4.9.2013 14:11 | Päivitetty 4.9.2013 14:14

Nokia lohkaisi vuosituhannen vaihteen teknokuplan aikana yli kolme neljäsosaa pörssin arvosta ja vielä neljä vuotta sitten runsaan viidenneksen. Elo–syyskuun vaihteessa Nokian osuus oli enää alle 10 prosenttia. Eilen kerrottiin, että Nokia myy matkapuhelintoimintonsa kumppanilleen Microsoftille.

Suuret konepajayhtiöt ovat samaan aikaan kasvattaneet osuuttaan pörssin arvosta. Syynä on paitsi Nokian suhteellisen merkityksen väheneminen, myös kasvavien markkinoiden, varsinkin Kiinan, vahva kasvu.

Kone, Wärtsilä, Metso, Outotec, Konecranes ja Cargotec ovat nostaneet osuutensa neljässä vuodessa alle 10 prosentista yli viidennekseen. Erityisen vahvoja ovat Kone ja Wärtsilä, jotka kahdestaan haukkaavat 15 prosenttia pörssin arvosta.

Konepajojen suuri painoarvo pörssissä on näkynyt viime aikoina muun muassa siten, että Kiinan taloudesta johtuvat markkinaliikkeet ovat näkyneet Helsingissä.

Pörssin toinen tukijalka on rahoitusala, joka on hyötynyt markkinatilanteen rauhoittumisesta finanssikriisin jälkeen. Sampo, Nordea ja Pohjola ovat arvoltaan 18 prosenttia koko pörssin arvosta. Sammosta on tullut markkina-arvoltaan pörssin suurin suomalaisyhtiö.

Perusteollisuus kärsii Euroopan tilanteesta

Perusteollisuus eli metsä- ja teräsyhtiöt edustavat enää alle 8:aa prosenttia pörssin arvosta. Ne kärsivät edelleen Euroopan markkinoiden heikkoudesta, ja monilla tehtailla on ollut hyvin matala käyttöaste.

Yhtiöiden kustannusrakennetta on vaikea sopeuttaa heikkoon kysyntään, mutta toisaalta pienikin kysynnän piristyminen parantaa yhtiöiden tuloksentekokykyä. Talouden piristyminen ei silti yksinään ratkaise ongelmia esimerkiksi metsäteollisuudessa, joka kärsii paperin kysynnän vähenemisestä.

Nordea pitää hyvänä, että yhtiöt ovat leikanneet kapasiteettia ja laajentaneet terveemmille aloille, kuten pakkausmateriaaleihin. Nordea luottaa varsinkin UPM:ään, joka kehittää puupohjaisia liikennepolttoaineita.

Teräsyhtiöistä Rautaruukki on Nordean mukaan vakaammalla pohjalla, vaikka loistava tuloskunto on vielä kaukana. Outokummulla sen sijaan on vielä tekemistä ThyssenKrupp-ostoksensa kanssa, joka on osaltaan syyllinen yhtiön velkaisuuteen.

Euroopan kirkastuneet näkymät auttavat erityisesti perusteollisuuden yhtiöitä, Nordea arvioi. Kesän aikana markkinoilla on hermoiltu Kiinan tilasta, mikä on näkynyt Koneen ja Wärtsilän kursseissa. Nordea pitää pelkoja ylimitoitettuina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?