Nokialle jää yhteys Windows Phonen menestykseen

Nokian kännykkäyksikön myynti ei katkaise yhtiön riippuvuutta heikosti menestyneeseen Windows Phone -käyttöjärjestelmään.

| Päivitetty

Nokia kertoi tänään myyvänsä laite- ja palveluyksikkönsä Microsoftille.

Samassa yhteydessä Nokia ilmoitti laajoista patentti-, tuotemerkki- ja karttalisenssisopimuksista Microsoftin kanssa.

Nokia muun muassa tekee Microsoftin kanssa 10-vuotisen sopimuksen Nokian omistamien patenttien lisensoinnista. Microsoft myös hankki oikeuden käyttää Nokia-tuotemerkkiä kymmenen vuoden ajan matkapuhelimissaan.

Lisäksi Microsoftista tulee Nokian karttalisenssin ostaja. Strateginen lisenssisopimus on nelivuotinen, ja se tekee Microsoftista Here-karttayksikön kolmanneksi suurimman asiakkaan. Sopimus korvaa Nokian arvion mukaan ”lähes kokonaisuudessaan” sisäiset tulot, joita yksikkö saa nyt Nokian matkapuhelinyksiköltä.

Kaupan jälkeen Nokia muodostuu kolmesta liiketoiminnasta: NSN-verkkolaitevalmistajasta, karttayksiköstä ja Advanced Technologies -patenttiyksiköstä. Liiketoimintayksiköstä suurin lienee tulevaisuudessakin NSN, mutta yksiköistä kartta- ja patenttiyksikkö ovat osaksi riippuvaisia Windows Phone -puhelinten menestyksestä.

Jos Windows Phone ei myy, Microsoftilla ei ole pitkällä aikavälillä käyttöä Nokian patenteille, kartoille ja tuotemerkille. Silloin Nokialta jää saamatta Microsoftin niiden käytöstä maksamat korvaukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?