Microsoft ostaa Nokian matkapuhelimet

Microsoft ostaa Nokian matkapuhelimet 5,44 miljardin euron kaupassa. Toimitusjohtaja Stephen Elop siirtyy Microsoftille. Pääkonttori pysyy Suomessa.

3.9.2013 7:10 | Päivitetty 3.9.2013 11:38

Nokia myy matkapuhelinliiketoimintansa ohjelmistojätti Microsoftille. Käteiskaupan arvo on noin 5,44 miljardia euroa.

Nokia aikoo keskittyä NSN-, Here- ja Advanced Technologies -liiketoimintoihin. Pääkonttori pysyy Suomessa.

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop siirtyy Microsoftin palvelukseen ja hallituksen puheenjohtajasta Risto Siilasmaasta tulee Nokian väliaikainen pääjohtaja.

Microsoft maksaa 3,79 miljardia euroa Nokian matkapuhelinyksiköstä ja 1,65 miljardia euroa Nokian patenttien lisensoinnista. Kaupassa Microsoftille siirtyvät sekä Nokian peruspuhelin- että älypuhelinyksiköt tehtaineen ja myynti sekä markkinointitoimintoineen.

Lisäksi Microsoft ja Nokia tekevät 10 vuoden pituisen lisenssisopimuksen liittyen Nokia-brändin käyttöön nykyisissä peruspuhelinyksikön laitteissa. Nokia jatkaa Nokia-brändin omistajana ja vastaa siitä myös jatkossa. Sen sijaan Lumia- ja Asha-tuotemerkit siirtyvät kaupan mukana Microsoftille.

Nokia ja Microsoft aloittivat yhteistyön helmikuussa 2011, jolloin Nokia vaihtoi älypuhelintensa käyttöjärjestelmäksi Microsoftin Windows Phonen.

32 000 työntekijää siirtyy Microsoftille

Nokia arvioi noin 32 000 työntekijän siirtyvän Microsoftille. Heistä 4 700 on Suomessa ja 18 300 on tehdastyöntekijöitä laitteiden valmistuksessa, loppukokoonpanossa ja pakkaustoiminnoissa. Myytävien toimintojen liikevaihto oli vuonna 2012 noin 14,9 miljardia euroa eli lähes puolet Nokian liikevaihdosta.

Nokia arvioi, että yritysjärjestelystä kirjattava myyntivoitto on noin 3,2 miljardia euroa ja että järjestely vahvistaa Nokian tulosta merkittävästi. Yhtiö odottaa sen myös vahvistavan merkittävästi taloudellista asemaansa.

Yritysjärjestelyn arvioidaan toteutuvan vuoden 2014 ensimmäisen neljänneksen aikana. Järjestelyn toteutuminen edellyttää muun muassa Nokian osakkeenomistajien ja viranomaisten hyväksyntää.

Nokia suunnittelee kutsuvansa koolle ylimääräisen yhtiökokouksen 19. marraskuuta. Yhtiön hallitus suosittelee osakkeenomistajille kaupan hyväksymistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?