EKP jatkoi historiallisella linjalla

Euroopan keskuspankki piti keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa odotetusti ennätyksellisen alhaalla eli 0,50 prosentissa.

1.8.2013 14:45 | Päivitetty 1.8.2013 14:45

Euroopan keskuspankki (EKP) piti keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa odotetusti ennätyksellisen alhaalla eli 0,50 prosentissa korkeimman päättävän elimensä eli neuvoston kokouksessa tänään.

Myös keskuspankin talletuskorko pysyi edelleen nollassa.

Mahdolliset muutokset ohjauskorkoon olisivat voineet vaikuttaa markkinakorkoihin, kuten euriboriin. Suuri osa suomalaisten ottamista asuntolainoista on sidottu euribor-markkinakorkoihin.

Uutistoimisto Bloombergin kokoamassa 63 ekonomistin ennusteessa vain yksi ekonomisti arvioi, että keskuspankki leikkaisi ohjauskorkonsa puoleen nykyisestä eli 0,25 prosenttiin.

EKP alensi markkinakorkoihin vaikuttavaa korkoaan edellisen kerran toukokuun alun kokouksessaan 0,25 prosenttiyksikköä.

Heinäkuun korkokokouksen suurin uutinen oli EKP:n antama korko-ohjeistus. Pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti lehdistötilaisuudessa, että ohjauskorko pysyy "pidemmän ajan" nykytasollaan tai laskee vielä siitäkin. Kyse oli melkoisesta linjamuutoksesta, sillä EKP ei aiemmin ole antanut ohjeistusta tulevasta rahapolitiikasta. Draghi ei täsmentänyt, mitä "pidempi aika" konkreettisemmin tarkoittaa.

Puolessa prosentissakin EKP:n ohjauskorko on edelleen korkeampi kuin Yhdysvalloissa ja Japanissa, joiden keskuspankkikorot ovat lähes nollassa. Useiden asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin kyseenalaista, onnistuisiko EKP:n koron puolittaminen tai jopa tiputtaminen nollaan elvyttämään eurotaloutta.

EKP on kuitenkin todennut, että se on valmis negatiivisiin talletuskorkoihin. Pankin talletuskorko on matanut nollassa jo viime vuoden heinäkuusta alkaen. Nollakorolla keskuspankki on kannustanut pankkeja panemaan rahaa liikkeelle eikä jättämään sitä makaamaan keskuspankkiin. Negatiivinen korko merkitsisi käytännössä sitä, että pankit joutuisivat maksamaan keskuspankille talletuksistaan.

Taloudestamyönteistä tietoa

Euroalueen talous kärvistelee edelleen taantumassa, mutta taloudesta saatiin heinäkuun aikana jotain myönteistäkin tietoa.Saksalaisyritysten suhdannenäkymät kohenivat Ifo-tutkimuslaitoksen laskeman indeksin mukaan heinäkuussa hieman odotettua enemmän.

Parantuneista tuotantonäkymistä kertoivat puolestaan euroalueen teollisuuden ja palvelujen ostopäällikköindeksit. Erityisesti teollisuuden ostopäällikköindeksi yllätti myönteisesti, sillä se kertoi teollisuustuotannon kasvusta ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen.

Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos pysyi euroalueella heinäkuussa kesäkuun lukemassaan eli 1,6 prosentissa, EU:n tilastovirasto Eurostat kertoi keskiviikkona alustavana arvionaan. Inflaatio on yhä alle keskuspankin hintavakaustavoitteen, joka on kahden prosentin tuntumassa oleva hintojen nousu.

Pääjohtaja Mario Draghi pitää lehdistötilaisuuden myöhemmin iltapäivällä Frankfurtissa. Markkinoita kiinnostaa, kertooko pääjohtaja mahdollisesti joistakin uusista toimista talouden tukemiseksi. EKP on todennut useaan otteeseen, että se on valmis lisätoimiin, mikäli euroalueen suhdannenäkymät muuttuvat heikommiksi.

Katso korot Taloussanomien pörssisivuilta

Taloussanomat julkaisee joka päivä euribor- ja prime-korkojen sekä keskeisten kansainvälisten korkojen noteeraukset Pörssi-sivuillaan. Korkonoteeraukset löytyvät joko sivun yläreunan navigointipalkista (Pörssi -> Korot) tai tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?